Zelfs linkse Volkskrant moet toegeven: Nederland is veel conservatiever dan ‘we’ willen toegeven

Gelukkig heb ik er helemaal geen moeite mee om dat te erkennen.

Als zelfs de radicaal-linkse en politiekcorrecte Volkskrant moet toegeven dat Nederland eigenlijk een conservatief land geworden is weet je hoe laat het is: links heeft woensdag echt een flinke klap gekregen.

Het land dat zich niet conservatief wenst te noemen, is het echter wel. Niet pas sinds woensdag, maar al vele decennia. Zelfs in 1977, toen de PvdA bij de Kamerverkiezingen 53 zetels verwierf maar het linkse blok bleef steken op 67 (van de 150) zetels. In 1998 mocht links zich in de gunst van het electoraat verheugen nadat Wim Kok de ‘ideologische veren’ van de PvdA had afgeschud. Links was dus niet links meer. Nog afgezien van het feit dat D66, dat tot het linkse blok werd (en wordt) gerekend, in sociaaleconomisch opzicht tegen de VVD aanschurkt.

En kijk maar eens naar de ontwikkelingen van de afgelopen jaren:

Ga maar na: het als rechts aangemerkte blok in de Tweede Kamer bezet nu 113 zetels, tegen 37 zetels voor links – een historisch dieptepunt. En de verschuiving heeft zich in een rap tempo voltrokken. Bij de verkiezingen van 2012 vielen nog 71 zetels toe aan links. In 1998 zelfs 75 – de helft van het totale aantal.

Hoewel links dus eerst een feestje vierde omdat de PVV zogenaamd “verslagen” was (lees: niet de grootste geworden was, maar de tweede partij van het land), lijkt het besef daar nu langzaam door te dringen dat de verkiezingen eigenlijk een geweldige nederlaag voor ze waren… en dat die nederlaag er lange tijd zat aan te komen. En ja, ze geven zelfs toe waarom dat zo is: Nederlanders zijn gewoon conservatiever dan links graag denkt.

Voor ons van rechts is dat natuurlijk bijzonder goed nieuws. Ten eerste hebben we de verkiezingen gewoon gewonnen. Punt. Daar komt nog eens bij dat het redelijk conservatieve karakter van het Nederlandse volk het gemakkelijker voor ons maakt om die hegemonie vast te houden én om te zetten in daden (lees: beleid).

Het slechte nieuws? Daar hebben we wel de medewerking voor nodig van de grootste partij van het land, de VVD. Als ik Rutte een beetje ken zal dat niet gebeuren. Hij voert weliswaar campagne als een rechtsliberale politicus, maar daarna draait hij altijd meteen weer naar links. Dat gaan we nu vrijwel zeker ook zien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Wim

  Wat opvalt is dat zo vakbond als het FNV nog steeds als een aambei aan het achterste hangt van de PVDA die toch door heel werkend Nederland uit gepoept is.

 2. Floris

  “Als ik Rutte een beetje ken zal dat niet gebeuren. Hij voert weliswaar campagne als een rechtsliberale politicus, maar daarna draait hij altijd meteen weer naar links. Dat gaan we nu vrijwel zeker ook zien.”
  ————————————————————
  Rutte verschilt in niets van een modale D66er. Hetzelfde gold voor Dijkstal en Joris Voorhoeve.

  De laatste goede VVDer heette Frits Bolkestein en die werd door z’n eigen achterban aan de kant gezet en vervangen door de kleurloze multiculturalist Dijkstal.

  De VVD is gekaapt door D66 klonen.

 3. buitenbeentje

  links wil meer van hetzelfde, spreekt meer van hetzelfde al meer dan 40 jaar. Het liedje blijft hetzelfde, zelfs na het historische verlies van de PvdA kwamen ze gisteren niet verder als dezelfde riedel, samen, verbinden, eerlijker, beter uitleggen.

  rechts wil veranderingen. Grenzen sluiten voor gelukszoekers, EU terug in zijn hok, vooruitgang door aan het eigen land te werken en niet alles weg te geven aan (zuid)Europa, Turkije en Afrika.

  Wie is er hier conservatief, degene die alles wil laten zoals het is of degene die wil veranderen?

 4. Lieftinck

  Ik verwacht wel van de NPO dat zij de PvdA niet meer zendtijd geven dan nodig is voor een partij met 9 zetels. Niet meer dus dan Cu/SGP

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.