Amerika: “Het is onze mening dat er een einde moet komen aan de heerschappij van de Assad familie”

Rex Tillerson is duidelijk: Bashar al-Assad kan en mag niet aan de macht blijven.

Tijdens zijn ontmoeting met de Russische autocraat Vladimir Poetin liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, weten dat Amerika wil dat er een einde komt aan de heerschappij van het regime van Bashar al-Assad. De Syrische dictator moet uiteindelijk plaatsmaken voor een ander. Hij heeft te veel misdaden tegen de menselijkheid gepleegd om te blijven zitten.

“Het is duidelijk onze mening dat de heerschappij van de Assad familie binnenkort eindigt,” aldus Tillerson tijdens een persconferentie met zijn Russische ambtgenoot Sergey Lavrov. “Ze hebben dit zelf veroorzaakt met hun gedrag tijdens de oorlog van de afgelopen jaren.”

Vervolgens zei Tillerson dat hij tijdens zijn ontmoeting met Poetin en Lavrov duidelijk had gemaakt dat het aan Rusland is om duidelijk te maken aan Assad dat het einde oefening voor hem is. “We hebben het gehad over onze visie dat Rusland, als hun betrouwbaarste bondgenoot in dit conflict, het beste in staat is om dit uit te leggen aan Assad.”

Hoewel Amerika wil dat Assad verdwijnt zei hij ook dat dit niet plotseling hoeft te gaan. “We vinden het belangrijk dat deze overgang ordentelijk verloopt… zodat bepaalde groepen het gevoel hebben dat ook zij vertegenwoordigd worden bij de onderhandelingen voor het vinden van een politieke oplossing.”

Met andere woorden, Tillerson en Trump willen dat Assad vertrekt, maar ze willen niet dat het zo mogelijk nog chaotischer wordt in Syrië. Het is wat hen betreft dus aan Rusland om ervoor te zorgen dat a) de Syrische dictator deze realiteit onder ogen ziet en b) dat de overgang van een dictatuur naar een democratie zo ordentelijk mogelijk verloopt. Voor de duidelijkheid herhaalde Tillerson nog maar eens:

“De uiteindelijke oplossing bevat niet de mogelijkheid dat Assad of de Assad familie nog langer aan de macht blijven in Syrië. We denken niet dat de wereld dat zal accepteren.”

Kortom, het is echt einde oefening voor Assad. Als het aan Tillerson ligt is het geen kwestie van of, maar alleen nog maar van wanneer.

Dit betekent dat de hele Assad familie heel hard op zoek moet naar een onderduikadres in het buitenland. Want nee, het lijkt er absoluut niet op dat Rusland van plan is om hen ten koste van alles te verdedigen. Het tegendeel lijkt zelfs waar te zijn: het heeft er alle schijn van dat Poetin zich zoveel mogelijk van Assad begint te distantiëren. Kijk maar naar Ruslands reactie op de Amerikaanse aanval op een Syrische luchtmachtbasis: één grote stilte.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Guus Geluk

  President Assad is beslist geen lievertje, maar hij beschermt wel minderheden als christenen. Sterker nog: een voormalig Defensieminister in zijn regime, was christelijk. Je zult al die religieuze groepen (sji’iten, soennieten, Yezidi’s, christenen, enzovoort) om de tafel moeten zetten en het is maar de vraag of je dan resultaat krijgt.

  Het valt me op dat men nog steeds de illusie heeft: het gaat ons lukken om een Westerse democratie te installeren in het Midden-Oosten. Dat ging fout in Irak, het ging verkeerd in Libië en Syrië wacht hetzelfde lot. Het Midden-Oosten heeft, wrang en mobide genoeg, mensen nodig als Assad en Qhadaffi.

  1. IJscoman

   Tjonge, ik ben het helemaal met je eens Guus.

   1. Marija

    ik ook en vandaar ook dat moslims hier hard aangepakt moeten worden en geen zoete broodjes bakken, daar is geen respect voor.

 2. Ben Zine

  Amerika is overduidelijk de grote agressor in deze wereld. De door Bush en Obama veroorzaakte ,,regime change” in Irak en Libië hebben het Midden Oosten volkomen gedestabiliseerd. Gevolg: Onvoorstelbaar menselijk lijden, totale anarchie (Libië), anti-Westers terrorisme en een volksverhuizing richting Europa. En WEER gaan die yanks in de fout… WEER gaan ze zich bemoeien met een soeverein land dat nooit ook maar enige bedreiging heeft gevormd voor de VS. Kennelijk kunnen ze het maar niet laten. Trump blijkt onbetrouwbaar. Tijdens zijn campagne beloofde hij een einde te maken aan de bemoeienis van de VS met het Midden-Oosten. Niet dus. Gewoon een ordinaire leugenaar.

  1. Peter Selie

   Mee eens! Moslimbroeder Obama 8 jaar lang oorlog gevoerd, hoeveel doden heeft hij op zijn geweten, met deze achterlijke Amerikaanse geopolitieke belangen.

 3. Peter Selie

  Europa onder het zwaard van de islam

  Door Franklin ter Horst

  Islam verwoest de rechtsstaat
  Diverse West-Europese steden kennen al complete moslim vrijstaten waar de islamitische immigranten zich als bezetters gedragen. Velen zijn van mening dat de multiculturele samenleving en de integratiepolitiek zijn mislukt omdat het merendeel van de immigranten gewoon niet van plan is te integreren. De praktijk laat zien dat tenminste een deel van de moslims weerstand bieden tegen elke vorm van integratie en wordt de nadruk gelegd op de slachtofferrol wanneer er kritiek is op hun optreden. Steeds meer Europeanen vinden dat de oprukkende islam een halt toe moet worden geroepen en zijn het knuffelen door de overheden van deze bevolkingsgroep meer dan zat. Het minste of geringste commentaar op hun houding levert de reactie op dat ze worden gediscrimineerd. Islamitische geestelijken verkondigen het sprookje dat de islam geen vijand is van Joden en Christenen. Moslims, Joden en Christenen zouden altijd in harmonie met elkaar hebben samengeleefd. De geschiedenis vertelt echter een heel ander verhaal. Ze beweren dat islamitisch terrorisme voortkomt uit sociale en politieke grieven en dat de rest zich prima gedraagt in de westerse democratieën. Maar in werkelijkheid staat de islam staat niet meer aan de poorten van Europa, maar is al volop bezig de Europese beschaving van binnenuit te verwoesten.

  Moslims vormen met afstand de grootste groep van alle vluchtelingen in de wereld. Sinds 1990 is 90% van alle naar Europa stromende vluchtelingen, asielzoekers en immigranten mensen met het islamitisch geloof. Ze vluchten uit hun landen, die hen geen werk, geen brood, geen veiligheid en geen medische basisverzorging bieden als deze niet met de heersende islamitische geloofsrichting (bijvoorbeeld soennieten, sjiieten) van hun vaderland overeenstemt. In het Westen aangekomen, verzorgd en – gemeten aan hun ervaring tot dan toe – onder paradijselijke omstandigheden levend, tonen ze geen dankbaarheid tegenover hun landen van opname, maar onderscheiden ze zich erdoor dat zij – in vergelijking met de rest van de naar het Westen stromende niet-islamitische immigranten – dat ze iedere vorm van integratie weigeren.Nu is dat op zich niet zo vreemd want hun god verbiedt hen vrienden te worden met “ongelovigen”. Zo staat er expliciet in de koran, soera 5, vers 51: “O, gij die gelooft, neemt de Joden en de christenen niet tot vrienden. Zij zijn elkanders vrienden. En wie uwer hen tot vrienden neemt, is inderdaad één hunner. Voorwaar, Allah leidt het overtredende volk niet.” Met andere woorden: Hun god Allah verbiedt het moslims expliciet om vriendschap te sluiten met niet-moslims. Integendeel. Zij leren hen te zien als de ergste vijanden, die “lager zijn dan het vee” en “gedood” moeten worden “waar je hen ook tegenkomt.” De integratie-onwilligheid respectievelijk het integratie-onvermogen van een deel van de moslims is dus gefundeerd in de islam zelf. Lees verder >>>> http://www.franklinterhorst.nl/Europa%20onder%20het%20zwaard%20van%20de%20islam.htm

  1. swetsnek

   En weer …..jawel het beroemde knip en plakwerk goed zo jong

   1. van Urk

    Volgens mij is de heer swetsnek ook ontstaan door knip en plakwerk.

 4. WWW

  Hoe kan je nou een president afzetten waar de meerderheid van de bevolking achter staat?

  1. HaZ

   Door er een woordje tussen te plaatsen WWW.
   “Hoe kan je nou een president afzetten waar de meerderheid van de bevolking VERPLICHT achter staat?”

   1. WWW

    Indien dat zo was, dan was Assad allang gevallen. Zelfs het Syrische leger is niet zo sterk dat het een meerderheid van de bevolking kan onderdrukken. Daarnaast zitten er nog minstens 100.000 buitenlandse isis en al qaida strijders daar. Verder is er ook nog steun van Turkije, de VS, Saoudi arabie, Qatar en Israel. Irakezen en Iraniërs zijn pas later en in veel kleinere aantallen gaan meevechten. Rusland is pas 4 jaar nadat de oorlog begon actief gaan bombarderen. Maar ja, jij bent teveel beinvloed door het nepnieuws van de westerse media.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.