Amerika is terug van weggeweest… en de rechtse media vieren terecht feest

Na de zwarte, nutteloze jaren van Barack Obama laat Amerika eindelijk weer eens haar kracht zien. En ja, daar moeten we bijzonder blij mee zijn.

Het zal iedereen zijn opgevallen dat Amerika de laatste weken hard aan de weg aan het timmeren is haar oude positie in de wereld terug te eisen. Onder Barack Obama schitterende onze belangrijkste bondgenoot vooral in afwezigheid, maar dat is nu, na drie maanden onder Trump, heel anders. Jawel, Amerika is terug van weggeweest.

En ja, dat is bijzonder goed nieuws. Zoals de rechtse Britse krant The Telegraph uitlegt:

After six years of US passivity, there are limits now and America will enforce them. Nor was the raid the beginning of a campaign for regime change. It was, however, a reassertion of an American stake in both the conduct and the outcome of the war. America’s abdication is over. Be warned.

Moreover, the very swiftness of the response carried a message to the wider world. Obama is gone. No more elaborate forensic investigations. No agonised presidential handwringing over the moral dilemmas of a fallen world. It took Obama 10 months to decide what to do in Afghanistan. It took Trump 63 hours to make Assad pay for his chemical weapons duplicity.

America demonstrated its capacity for swift, decisive action. And in defence, mind you, of an abstract international norm – a rationale that dramatically overrides the constraints of America First.

Amerika-haters en Kremlin-marionetten zullen ongetwijfeld tranen met tuiten huilen, maar voor de rest van ons is dit natuurlijk een geweldig positieve ontwikkeling.  Een actief Amerika maakt de hele wereld veiliger en behartigt de belangen van het gehele Westen. Onze belangen vallen immers vrijwel altijd samen met die van de Verenigde Staten.

De VS hebben zich jarenlang buiten geopolitieke spelletjes gehouden. Het resultaat: een vreselijke burgeroorlog in Syrië, ISIS dat overal waar het wil aanslagen pleegt, en een gek in Noord-Korea denkt dat hij zich alles kan veroorloven. Trump wil dat veranderen en is duidelijk voortvarend van start gegaan.

For now, however, the traditionalists are in the saddle. US policy has been normalised. The world is on notice: Eight years of sleepwalking is over. America is back.

The land of the free and the home of the brave is terug. De vijanden van vrijheid en democratie moeten daar vanaf nu echt rekening mee houden; Trump is niet dezelfde (non-) leider als Obama. Wat. Een. Verademing.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Noordoosterling

  Trump is wat de Amerikaanse mentaliteit
  Is !! Alleen soms wat meer nuance is prettiger!!

 2. Peter Selie

  Amerika is terug van weggeweest… en de rechtse media vieren terecht feest, gewoon gelul en gebakken lucht m.i. de Trump administration is gewoon uit op het verlengen van de Syrische burgeroorlog d.m.v. steun aan de terroristische ISIS doodseskaders. Allemaal power play van de neocon warmongers, de Amerikaanse economie hangt en valt samen d.m.v. oorlogen te voeren. Moslimbroeder Obama de eerste president die 2 regeringsperiodes van oorlog op zijn conto bij kon schrijven, deed het nog slechter dan Donald Trump die onder dwang van de deep state nu een Trumpje doet, om de ideologische tegenstanders (Bush jr. Axxis of evil) een poepje doet laten ruiken, all show and no go.

  VS generaal: “Landverraders hebben Amerikaanse politiek overgenomen”

  https://youtu.be/qKWyqWpFEuU

  1. Freelux

   Wat een onzin dat Trump IS steunt. Je begint een beetje door te slaan in complottheorieen. Het enige dat Trump gedaan heeft is een bom gooien als vergelding op Assad voor de gifgasaanval. Als hij er tenminste achter zat. En anders heeft hij het mogelijk gedaan om van de ‘Trump is een Poetinpuppet’ af te komen of om zijn spierballen aan Noord-Korea te laten zien en ze duidelijk te maken dat zoiets ook wel eens met Noord-Korea kan gebeuren. Met effect zo blijkt na vandaag. Trump gaat helemaal geen blijvende oorlog voeren tegen Assad en IS blijft gewoon eerste prioriteit. Wat nog wel een vraag is, is of Assad op lange termijn kan blijven zitten. Daar schijnen ze toch niet niet helemaal uit te zijn. Maar dat is iets van latere zorg en als ze Assad weg willen, willen ze dat geleidelijk doen.

   1. Guus Geluk

    “Maar dat is iets van latere zorg en als ze Assad weg willen, willen ze dat geleidelijk doen.”

    @Freelux, Trump gaat dezelfde fout maken als Bush en Obama: een dictator in het Midden-Oosten dwingen tot aftreden. Je zou toch denken dat de Yanks geleerd hebben van hun “democratieën in het Midden-Oosten”, evenals de waardeloze invasies en interventies. Helaas slaat ook Trump, America First, dezelfde heilloze weg in als zijn voorgangers.

    1. Freelux

     Ik ben er principe ook niet voor om dictators af te zetten. Aan de andere kant als je de dictator kunt vervangen door een stabiel systeem hoeft dat niet problematisch te zijn. Maar dan moet je het wel heel goed aanpakken om de Islamgekkies onder de bevolking enigszins in toom te houden en een stabiel systeem invoeren is tot nu toe niet gelukt. Maar Assad geleidelijk vervangen klinkt in ieder geval stukken beter dan een dictator van de een op de andere dag weg te werken, zoals Amerika voorheen deed. Maar goed, dit is allemaal speculatief. Vooralsnog is er nog geen enkele sprake dat er ook maar iets met Assad gaat gebeuren gezien de oorlog in Syrie nog gewoon woedt. Misschien kunnen we eerst eens afwachten als IS is verslagen en wat Trump vervolgens van plan is en dan pas oordelen ipv nu allemaal scenario’s uit de kast te halen waarvan het nog maar de vraag is of ze plaats gaan vinden…

     1. Guus Geluk

      @Freelux, een democratie, of een stabiel systeem, houdt in dat de meerderheid van het volk regeert over de minderheid. Althans, bij ons, want in het Midden-Oosten is dat een vrijbrief voor de meerderheid om de minderheid te vervolgen. De vraag is of er voor Assad een toekomst is, maar een evengrote vraag: welke toekomst is er na Assad?

      Maar dit is inderdaad nog speculeren. Ik denk dat Rusland, Iran en Turkije om de tafel moeten. Deze landen hebben het meeste invloed in de regio. Hopelijk komen deze landen tot een spoedig vergelijk.

 3. Freelux

  Je kunt van Trump zeggen wat je wil, maar hij heeft het wel voor elkaar gekregen dat Noord-Korea toch enigszins op zijn tellen is gaan passen. Voor het eerst in jaren hebben ze geen atoomproef gedaan op hun nationale feestdag. En ook voor het eerst in jaren heeft ook China harde woorden gesproken tegen Noord-Korea. Het was misschien wat onbehouwen met oorlogsdreiging en het gooien van waarschuwingsbommen, maar vanaf nu heeft Trump het voor elkaar gekregen dat hij dingen voor elkaar kan krijgen door boos te worden of alleen maar te dreigen. Als Obama boos werd kwamen ze niet meer bij van het lachen omdat ze wisten dat het toch alleen maar loze woorden waren en ze konden doen wat ze willen. Bij Trump zijn ze daar nog niet zo zeker van. Heel links Nederland zat gisteren weer te huilen dat we op een Derde Wereldoorlog afstevenden onder Trump, maar dat dat was zoals altijd bij links weer behoorlijk voor hun beurt gesproken. Zonder ook maar in te hoeven grijpen, is Noord-Korea enigszins tot bezinning gekomen. Vooralsnog tenminste. Wat onbehouwen, maar tactisch gewoon sterk gedaan van Trump. De Trumphaters zullen dit echter toch weer niet op waarde weten te schatten en wel weer iets anders verzinnen om te haten…

  1. Adriaan

   @Freelux, helemaal mee eens. Goed verwoord.

 4. Peter Selie

  O ja dit nog even, het schijnheilig gelul over de MOAB is ook weer zo’n zwaar overtrokken, opportunistisch gelul over de zwaarste niet nucleaire bom, The Mother Of All Bombs, nou ik stel u voor aan de vader van alle bommen, de Russische tegenhanger.

  “Rusland ’s Aviation Thermobarische Bomb ATBIP (Father Of All Bombs) is 4 maal Krachtiger en fysiek kleiner zijn dan zijn Amerikaanse tegenhanger de GBU-43 / B (MOAB) en heeft een veel grotere explosieve kracht,” meldde Dave Majumdar van de National Interest , “Op basis van thermobarische explosieven, de ATBIP – ook wel de ‘Vader van alle bommen’ [FOAB] – heeft een vernietigende kracht gelijk aan ongeveer 88,000lbs van TNT “.

  https://youtu.be/S2FGA3Z-oYM

 5. Noordoosterling

  Doe Maar de bom!

 6. Peter Selie

  US Missile Attack in Syria: ‘Goal of US Foreign Policy is to Prolong the War’

  https://sputniknews.com/middleeast/201704151052674422-us-attack-syria-prolongs-war/

 7. Peter Selie

  Many are claiming that Trump is being inconsistent in illegally attacking the Syrian regime with cruise missiles.

  After all, he had been saying the U.S. should focus on defeating ISIS, and now he seems to be going after Assad. But contradictions from Trump are a dime a dozen.

  A closer examination shows a deeper pattern of remarkable consistency in U.S. policy toward Syria that is far more critical than the perennial contradictions of politicians like Trump.

  To summarize U.S. actions and non-actions in terms of direct publicly announced U.S. air attacks targeting the Syrian regime: In 2013, when Assad was losing the war, Obama refrained from strikes that may well have ended his regime. Now, four years later, when Assad seems close to winning the war, Trump with a revamped NSC does a 180 on his previous pronouncements and attacks Assad.
  Push away the personalities. Dispense with the rhetoric. Free yourself from the spin cycle that much of the media obsess over. Just follow the policy.

  The evidence is that the underlying U.S. policy—whether the president is Obama or Trump—is to prolong the Syrian war as much as possible. Let Assad off the hook when he’s cornered, hit him when he’s about to win.

  This would not at all be unprecedented. Through the 1980s, the U.S. backed both sides in the Iran-Iraq War, which resulted in horrific carnage. See Dahlia Wasfi’s piece from 2015—“Battling ISIS: Iran-Iraq war redux”—which argued that “Obama’s unofficial strategy to fight ISIS may be that of Reagan’s for Iran and Iraq in the 1980s: a long, drawn-out war to strengthen U.S.-Israeli hegemony in the region.” Lees verder >>> http://www.truthdig.com/report/item/is_us_policy_to_prolong_the_syrian_war_20170407

 8. Peter Selie

  Nu blijkt dat de Verenigde Staten weer een president heeft die zinloze oorlogen begint in de derde wereld is zowel onverwacht als ongewenst. Is de mening van de conservatieve schrijfster en opiniemaker Ann Coulter, voormalig medestander van Donald Trump, die de militaire adviseurs van de president beschrijft als “direct afkomstig” uit de derde wereldoorlog-parodie Dr. Strangelove.

  In een interview met Tucker Carson van Fox News vraagt Ann Coulter zich af hoe degenen die Donald Trump steunden tijdens zijn verkiezingscampagne zich nu verhouden tot de nieuwe president, nu hij heeft laten zien dat hij in staat blijkt te zijn een oorlog te beginnen op een manier zoals afgelopen week gebeurde met het bombarderen van Syrië. Coulter zegt dat ze verbaasd en teleurgesteld is over het gedrag van Trump.

  – Ik had er op gerekend dat een massaal verzet zou ontstaan tegen alles wat Trump wil doen op het gebied van immigratie, maar ik had nooit gedacht dat een soortgelijk protest zou achterblijven tegen het ondernemen om weer een zinloze oorlog te beginnen. Men gedraagt zich alsof dit de simpelste zaak van de wereld is.

  – Maar het zou interessant zijn om al deze generaals, die direct afkomstig zijn uit Dr. Strangelove, te zien verschijnen en hun pleidooien aanhoren voor een oorlog met Syrië, oorlog met Rusland, oorlog met Noord-Korea, en ga zo maar door. Ik vind dat Generaal Mattis, de minister van Defensie, gisteren een fantastische uitspraak deed door te zeggen dat we terug moeten keren naar het platvorm van Trump tijdens zijn verkiezingscampagne. Dat de president van de VS niet de president van de hele wereld is. Om onze eigen belangen voorop te stellen.

  Volgens Ann Coulter is het “heel moeilijk om uit te leggen” waarom Trump ten aanval ging tegen Syrië, een land dat geen invloed heeft op Amerikaanse nationale belangen. En Bashar al-Assad, zegt Ann Coulter, is een van de beste leiders in de regio, en hij heeft altijd samengewerkt met de Verenigde Staten, bijvoorbeeld in de oorlog tegen het terrorisme.

  – Hij heeft ons geholpen na de aanslagen van 11 september en ons informatie verschaft van zijn inlichtingendienst. Het is een heel vreemd gebeuren wat zich nu afspeelt, en een totaal spiegelbeeld wat Trump tijdens zijn verkiezingscampagne beloofd heeft.

  Willen de “VS vernietigen”

  Dat links de aanval op Syrië steunt en in het algemeen wenst dat de Verenigde Staten aan meer oorlogen in de derde wereld deelneemt is daarentegen niet verrassend, volgens Ann Coulter. >>> https://fenixx.org

  1. Nasrani

   Mooi knip en plakwerk, maar ik ben blij dat Amerika terug is op het wereld toneel. Dat ze weer laten zien wat wel en niet normaal is. Gifgas, niet normaal. Een idioot Kim die zijn bevolking onderdrukt, niet normaal. Altijd kritiek op Israel en de palestijntjes pamperen, niet normaal. Een ongekende illegale immigratie, niet normaal. Een Iran dat met zijn atoomprogramma wegkomt en dus gevaarlijker wordt, niet normaal. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

   1. Marija

    Moeten we nog even afwachten of die halvegare in NK niet alsnog en atoomproef gaat uitvoeren.

   2. Peter Selie

    Waar heb je het nu over? Over Trump of Noord-Korea? Feit is dat links Amerika Assad weg wil hebben, no question about it.

    Nou kan het natuurlijk zijn dat het helemaal niet de bedoeling was dat die Tomahawks veel schade zouden doen, maar het kan ook dat de luchtafweer van de Russen heel wat effectiever was dan de Amerikanen voor mogelijk hadden gehouden zoals Karel van Wolferen suggereert vanaf 14.00:

    https://youtu.be/jbtY26aVwZs

 9. Two Ravens Black Kettle

  Fake News !

  Het zijn juist de linkse media die staan te juichen.
  Je had Morning Joe moeten zien
  Maar toegegeven ook Fox – m.u.v.- Tucker Carlson-is plotsklaps omgedraaid.
  De basis -die Trump op de troon heeft geholpen- staat echter geheel niet te juichen.
  Zie ondermeer Ann Coulter en Nigel Farage

  Inmiddels weer meer dan 100 uiteengereten vrouwen, kinderen en babies.
  De daders: ‘onze’ rebellen
  Gefinancierd door ‘onze’ bondgenoten Qatar, Turkije en S-A.

  We zijn het huurlingenleger van Al Nusra en het Sharia-Huis van Saoed.

  1. WWW

   Hier ben ik het helemaal mee eens. Je kunt met deze laatste bomaanslag de genocide van de door ons gesteunde terroristen goed zien. Eigenlijk wilden ze alle sjiieten vermoorden. Deze zogenaamde rebellen zijn de werkelijke slachters en voor sektarisch geweld. Onze oorlogsmisdadiger Koenders heeft ze 9 miljoen euro gegeven om dit voor mekaar te krijgen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.