Amerikaanse luchtmacht laat spierballen zien aan Noord-Korea met onaangekondigde oefening

Geen categorieapr 14 2017, 17:03
Hiermee krijgt Kim Jong Un te maken als hij doorgaat met zijn provocaties.
De Amerikaanse luchtmacht had vandaag een glasheldere boodschap voor het Noord-Koreaanse regime: ophouden met die provocaties, anders krijg je met ons te maken. Zonder enige aankondiging voerde de US Air Force een massale luchtoefening uit in Japan, om Kim Jong Un te laten zien wat hij kan verwachten als hij doorgaat met het lanceren van ballistische raketten en zijn geplande kernproef doorzet.
De oefening werd uitgevoerd door de 18th Wing van de Amerikaanse luchtmacht, die beschikt over HH-60 Pave Hawks, F-15 Eagles, E-3 Sentries en KC-135 Stratotankers. Volgens militaire experts is de 18th Wing de grootste gevechtsklare divisie van de luchtmacht. De onaangekondigde oefening toont aan dat de situatie rond het Koreaanse schiereiland extreem gespannen is. Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten vrezen het gevaar van een nucleair Noord-Korea, en zijn niet van plan om de continue provocaties onbeantwoord te laten. Tegelijkertijd roept China – Noord-Korea's machtige beschermheer – op om geen militair geweld te gebruiken tegen het stalinistische land. Dat zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, in Beijing:

"Militair geweld kan deze situatie niet oplossen. Temidden van uitdagingen ligt een kans. En temidden van deze spanningen zullen we ook een soort kans vinden om terug te keren naar onderhandelingen."

Mooie woorden, maar intussen lijkt Noord-Korea niet van plan om ook maar enigszins te dimmen. Satellietbeelden wijzen erop dat de dictatuur zaterdag een atoomproef wil uitvoeren ter ere van de geboortedag van voormalig leider Kim Il-Sung – de grootvader van Kim Jon-Un. Het is nog maar de vraag of de VS dat zal accepteren. President Trump is in ieder geval niet van plan om stil te zitten: hij wil actie zien. Als de Chinezen het niet oplossen, dan zullen de VS en hun bondgenoten het opknappen:
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/852508752142114816
Volgens de Washington Post – niet bepaald een krant met sympathie voor Trump – lijkt Trumps druk op China te werken. De Chinezen hebben het regime in Pyongyang duidelijk gemaakt dat ze een kernproef of een raketlancering niet zullen accepteren. Het komt zelden voor dat China openlijk zoveel druk uitoefent op Noord-Korea – dat zou best te maken kunnen hebben met Trumps belofte dat China gunstige handelsakkoorden met de VS kan sluiten als ze Kim Jong Un aanpakken.
Toch blijft de situatie voorlopig op scherp staan. Het is nu de vraag of Noord-Korea morgen doorgaat met de geplande kernproef – en hoe China en de VS daarop zullen reageren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten