Christelijke Indonesische gouverneur vervolgd vanwege kritiek op moslimextremisten, verliest herverkiezing

Geen categorieapr 20 2017, 10:30
Hij wordt beschuldigd van... godslastering.
Ah, de tolerantie van de Radicale Islam in woord en beeld:
https://twitter.com/FWDijk/status/854963913812836353
De christelijke gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaja Purnam, was er dus niet blij mee dat zijn tegenstanders hem met de Koran in de hand aanvielen. Dat soort religieuze spelletjes spelen mensen maar lekker in hun eigen tijd, niet in de politiek. Je zou denken dat dit een volkomen normale uitspraak was, maar in het steeds strenger wordende Indonesië is dat blijkbaar niet. Honderdduizenden mafketels gingen de straat op vanwege die toch volstrekt normale uitspraak en eisten levenslang of zelfs de doodstraf tegen Purnam.
Vervolgens won hij weliswaar de eerste ronde van de gouverneursverkiezingen, maar ging hij gisteren toch roemloos ten onder in de tweede ronde. Zijn verlies kan op het conto worden geschreven van de radicale moslims die hem nu dus al tijden aanvallen -- puur en alleen omdat hij de euvele moed heeft een christen te zijn die zich hard maakt voor de scheiding van religie en staat.
Purnam was de eerste christelijke gouverneur van Jakarta in een halve eeuw tijd. Hij is bijzonder populair onder de middenklasse omdat hij de corruptie hard heeft aangepakt en omdat hij knetterdrukke steden zowaar leefbaar heeft gemaakt. Helaas voor hem hebben radicale en conservatieve moslims daar lak aan. Hij is christelijk en moet daarom kapot worden gemaakt. In de rechtszaak tegen hem kan hij veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van 5 jaar... en zijn politieke carriere ligt voorlopig dus aan diggelen.
Dat is allemaal al erg genoeg, maar wacht, we zijn nog niet klaar. De man die hem versloeg, Baswedan, heeft tijdens zijn campagne namelijk bewust een handreiking gedaan aan moslimextremisten en 'conservatief-islamitische leiders.' Met andere woorden, Purnam is verslagen door een man die de politiek en de islam bewust mixt om verkiezingen te winnen.
Je houdt je hart vast voor de toekomst van Jakara -- en eigenlijk voor heel Indonesië. Tot een jaar of tien geleden stond Indonesië bekend als een bijzonder gematigd, tolerant en openminded islamitisch land. Als het nog even zo doorgaat behoort dat imago definitief tot het verleden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten