Chaos in Frankrijk: media roepen dat Le Pen en Macron doorgaan, nee, Le Pen toch niet…

Alleen is er wel een probleempje: de peilingbureaus zeggen dat ze pas na 20:00 uur Franse tijd met cijfers komen. En die baseren ze dan niet op exit polls, maar op daadwerkelijk getelde stemmen.

De Britse krant The Daily Mail bericht dat Marine Le Pen voor een politieke aardbeving heeft gezorgd in Frankrijk. Volgens de krant zouden exit polls uitwijzen dat Emmanuel Macron, die vooral bekendstaat als een man zonder principes, 24 procent van de stemmen gekregen heeft. Hij wordt kort gevolgd door Marine Le Pen met 22 procent.

France’s far right National Front sent shock waves through Europe tonight after leader Marine Le Pen made it into the second round of nation’s presidential elections, according to exit polls.

The hard-line anti-immigration candidate stormed into the final ballot to face centrist independent Emmanuel Macron.

Le Pen, 48 came second in the national poll behind Macron with 22 per cent of the vote in the tense election which saw 11 candidates vying for the role, according to Belgian broadcaster RTBF.

Voor Le Pen zijn dit natuurlijk bijzonder goede cijfers — die trouwens ook aangeven dat de poll of polls heel accuraat was — maar het zal vooral Macron zijn die vanavond een feestje viert. Ja, als Le Pen doorgaat naar de tweede ronde is dat het ultieme bewijs dat haar nationaal-populistische boodschap een echte beweging gecreëerd heeft, maar ondertussen is Macron de grote favoriet om de tweede ronde te winnen. Uit peilingen blijkt namelijk ook dat hij Le Pen in een één op één situatie vrij riant verslaat.

Maar wat blijkt? De exit poll waar de Daily Mail zich op baseert lijkt niet de enige te zijn:

Hartstikke interessant allemaal, maar er is één probleem: Franse bureaus zeggen dat ze helemaal niet met exit polls komen. In plaats daarvan komen ze om 20:00 Franse (en dus ook Nederlandse) tijd meteen met daadwerkelijk getelde stemmen.

En:

https://twitter.com/Tomjez/status/856195885335818241

https://twitter.com/MrTempletonPeck/status/856196216664862720

Laten we het dus gewoon even afwachten. Vanaf een uur of acht komen de daadwerkelijk getelde cijfers binnen. Die zijn toch wat belangrijker dan exit polls.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Ritter

  Als deze twee doorgaan dan zal Macron winnen.

  Dus zal er niets veranderen.

  Want Macron is de establishment kandidaat die pro EU is en niets zal doen om de immigratie en islamisering af te remmen.

  1. HaZ

   @Ritter. macron winnaar als de 2 doorgaan, baseer je op ????

   1. Ritter

    @HaZ

    De kiezers van de andere partijen zullen in meerderheid Macron steunen en niet Le Pen.

    Uit het bovenstaand artikel:

    “Uit peilingen blijkt namelijk ook dat hij Le Pen in een één op één situatie vrij riant verslaat.”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.