jan roos

Column Jan Roos: "Oogkleppensolidariteit"

Geen categorieapr 28 2017, 12:34
Ik was ooit voor een verslag op het “dragen wat je wil”-feestje van de Jonge Socialisten op het strand van Scheveningen. De lieverds (denk hierbij aan de verdomd op waarheid beruste quote van Winston Churchill: Wie jong is en niet links heeft geen hart, wie ouder wordt en nog steeds links heeft geen verstand) waren heel boos dat er een mogelijk boerkini-verbod zou komen. Een boerkini is een door allah goedgekeurd badpak voor moslim vrouwen. Het is namelijk streng verboden voor de vrome aanhangsters van de religie van vrede, tolerantie en nette badkledij om een bloot been te tonen op het strand. Stel je toch eens voor.
Enfin. Ik was op dat strandfeestje van de rode jeugdbrigade om te vragen waarom ze de boerkini aan het verdedigen waren. Je begrijpt het al: de socialist was even voor dit onderwerp veranderd in een liberaal en vond dat vrouwen zelf mogen weten wat ze dragen, ook op het strand. Op dit moment zou het verstand moeten gaan werken, alleen dat ontbreekt dus bij linkse jeugd. Want het is geen vrije keuze om een boerka of boerkini te dragen. Het is opgedragen door de islam, onder dwang van mannen. Het heeft dus niets met vrije keuzes te maken.
De kans dat Jonge Socialisten na hun jeugd wel het licht zien en dus de realiteit onder ogen komen, is niet bijzonder groot. Bij linkse volwassenen is de schattigheid van de kinderlijke naïviteit er vanaf, dan begint de onbegrensde domheid van hun idealen. Zo liet de Oostenrijkse president deze week weten dat “er een dag komt dat we alle vrouwen, allemaal, moeten vragen een hoofddoek te dragen uit solidariteit met degenen die het vanuit religieuze overwegingen doen.”
Vrouwen zouden, hoe cynisch, solidair moeten zijn met het symbool van een vrouwen onderdrukkend geloof. Een paar jaar gelden was er ook zo'n actie in Nederland. Toen gingen vrouwen met een hoofddoek op de foto en zetten die op hun Facebookpagina met de tekst dat iedereen in dit land zelf mag weten wat zij wil dragen. Na de foto deden ze die doek af en gingen verder met hun vrije leven. Terwijl honderduizenden vrouwen in ons land die dag hun hoofddoek opdeden voordat ze naar buiten gingen omdat dat moest van hun geloof, van hun man, van hun cultuur of vanwege de groepsdruk. Zij mochten niet zelf weten wat ze droegen, onder goedkeurende linkse oogkleppensolidariteit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten