Dom, dommer, domst: België stemt per ongeluk Saoedi-Arabië de VN-vrouwenrechtencommissie in

De Belgische VN-delegatie heeft, zonder dat dat de bedoeling was, vóór het Saoedische lidmaatschap aan de vrouwenrechtencommissie gestemd.

Er zijn genoeg landen op deze wereld, vooral in het Midden-Oosten, waar vrouwen onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven. Ze hebben weinig tot geen vrijheid in vele aspecten van hun leven, en worden vaak al op vroege leeftijd gedwongen tot huwelijken waar ze nog helemaal niet klaar voor zijn. En waarom? Nou, gewoon, omdat dat dat traditie is. Dat is natuurlijk tot daaraan toe, maar geen enkel ander land kan claimen zó vrouw-onvriendelijk te zijn als Saoedi-Arabië. Waar het op andere plekken namelijk vooral om ongeschreven regels gaat – wat betekent dat vrouwen in iets liberalere families het wat beter hebben – staat het gebrek aan vrouwenrechten bij de Saoedi’s op papier in de wet: geen enkele dame ontkomt er daar dus aan zwaar ondergeschikt te zijn aan haar mannelijke medeburgers.

Als er dus één land op deze aarde is – en dan tel ik Iran en Afghanistan mee – dat werkelijk niets te zoeken heeft in de VN-vrouwenrechtencommissie, dan is het Saoedi-Arabië wel. Toch is dat precies wat er wel gebeurde dinsdag: de andere leden van die commissie, die voorstellen moet geven voor de verbetering van vrouwenrechten overal ter wereld, stemden vóór het toetreden van de Arabieren. Dat is al krankzinnig genoeg, maar het wordt nog erger. Ook de Belgen stemden namelijk tot ieders verbazing vóór de toetreding… terwijl dat eigenlijk helemaal niet de bedoeling was.

De Belgische premier Charles Michel heeft namelijk laten weten dat dit helemaal niet naar de zin van de Belgische regering was. Hij zegt dat hij de Belgische stem voor Saoedi-Arabië in de VN-vrouwenrechtenraad “betreurt”. Ja, lekker dan! Hoe dan ook: volgens de premier had de delegatie helemaal niet voor moeten stemmen, maar is er ergens iets ernstig mis gegaan in de communicatie, waardoor de Belgische VN’ers maar besloten zelf te kiezen. Kennelijk bestaat die delegatie uit een stelletje kansenparelknuffelaars die dachten dat de Saoedi’s wel een mooie aanvulling zouden zijn voor deze commissie. Hoe stom kun je zijn?

Het minste wat deze falende premier zou moeten doen is de afgevaardigden onmiddellijk terug naar huis te halen en ze te vervangen door wat capabelere mensen die ook zonder bij de hand vastgehouden te worden het verschil zien tussen een vrouwenrechtenactivist en een vrouwenonderdrukker.

En omdat het vandaag toch wel de meest Nederlandse dag van het jaar is vind ik deze opmerking prima kunnen: dit had toch eigenlijk enkel de Belgen kunnen overkomen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Ni28

  De nieuwste Belgenmop helaas niet om te lachen.

 2. toetssteen

  Per ongeluk? Echt? Hoeveel geld is er onder de tafel in andere handen overgegaan?

 3. hans-e-pans

  Zouden Belgen echt net zo dom zijn als in de Belgenmoppen?

 4. nogmaals

  En weten we al hoe Nederland heeft gestemd?

 5. HaZ

  In de VN Economic and Social Council zijn in totaal 54 landen vertegenwoordigd, die ook de vrouwenrechtencommissie van de VN kiezen. Een berekening van UN-Watch toont deze omstandigheid aan. Want slechts zeven van de 54 landen stemden tegen Saoedi-Arabië, maar de EU is vertegenwoordigd met twaalf landen: België, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Ierland, Portugal, Zweden en Tsjechië.
  Je moet je afvragen wat er in de koppen van die mensen omgaat die daadwerkelijk de radicaalislamitische religiefascisten in de vrouwenrechtencommissie kozen. Nadat Saoedi-Arabië vorig jaar al in de VN-mensenrechtenraad werd gekozen (wat gezien de situatie in het land zelf en de terreuroorlog tegen Jemen eveneens niet aan krankzinnigheid te overtreffen is), is dit een nieuwe klap in het gezicht van diegenen die zich verzetten tegen zulke terreurregimes.
  De andere landen, die behalve Saoedi-Arabië in de vrouwenrechtencommissie gekozen werden, zijn: Algerije, de Comoren, de Democratische Republiek Kongo, Ghana, Kenia, Irak, Japan, Zuid-Korea, Turkmenistan, Ecuador, Haïti en Nicaragua. Daaronder bevinden zich eveneens landen die zichzelf wat betreft vrouwenrechten niet bepaald met roem overladen.

 6. corfo

  Wat zou Saoedi-Arabië hebben betaald voor die steun ?
  Al eerder hier gezegd : De VN bestaat uit uitgekotste “politici” die op deze VN-plek nog even hun pensioen kunnen optrekken naar een niet te bevatten hoog bedrag.
  Stelletje luizenbossen !!!

 7. Kees

  Inmiddels hoorde ik dat er hier toch een hele dag over beraadslaagd is, dus ze zullen nu wel doen alsof ze het er niet mee eens zijn, maar dat is wat laf geleuter.

  1. corfo

   Kees.
   zo zo zo, zelfs een hele dag over geleuterd. Het moet ook wel democratisch lijken, hè Kees ?
   Laf leuteren is ’t enige wat die uitgekotste gasten nog kunnen.

 8. PieterBrons59

  Per ongeluk bestaat niet op dit niveau. De arabieren kennende zal er vlink geschoven zijn over of onder de tafel.

 9. Antidotum

  Mwah, de Belgen doen ook niets aan de shariawijk Molenbeek, waar het jihadisme huist.
  Hun hoofdstad is Brussel en dat zegt genoeg lijkt mij.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.