Eerste cijfers geven indicatie: 23,7% voor Macron, 21,7% voor Le Pen!

Volgens de cijfers die nu bekend zijn gemaakt — die feitelijk een soort van exit polls zijn, maar niet helemaal — hadden de peilingen vooraf het goed. Uit de exit cijfers blijkt namelijk dat Emmanuel Macron 23,7 procent van de stemmen gekregen heeft, terwijl Marine Le Pen 21,7 procent heeft gekregen. Deze twee kandidaten worden gevolgd door Jean Luc Mélenchon en Francois Fillon.

Als dit inderdaad de uitslag wordt is het natuurlijk een grote doorbraak voor het Front National. De nationaal-populisten zijn dan de tweede partij van Frankrijk. Geen geringe prestatie, zeker niet gezien het feit dat het hele establishment tegen die partij werkt. In 2002 lukt het Jean Marie Le Pen ook om door te gaan naar de tweede ronde, maar dat was toen echt een one off situatie. Haar vader had mazzel en iedereen wist vooraf dat hij werkelijk geen schijn van kans heeft. Marine’s prestatie is een teken dat het Front National een mainstream partij geworden is.

Dat gezegd hebbende betekent het ook dat de eurofiele Macron dé grote favoriet is. Een jaar geleden had deze man geen eens een eigen partij. Hij heeft zijn campagne tot nu toe eerst en vooral op sociale media in elkaar gezet. Blijkbaar kan je daar tegenwoordig écht mee winnen. Heel schokkend is dat misschien niet — Donald Trump, Forum voor Democratie, en Brexit deden dat eerder ook al — maar het betekent wel dat het oude politieke systeem echt helemaal op zijn kop staat.

Hoe dan ook, laat het er maar op aankomen. Het is jammer dat Francois Fillon naast de hoofdprijzen lijkt te grijpen, maar Franse kiezers kunnen zich nu wel uitspreken over hun gewenste toekomst — niet alleen in economisch opzicht en met betrekking tot immigratie en integratie, maar ook — en vooral — met betrekking tot de Europese Unie.

Er ligt nu een duidelijke keuze voor. De charismatische, jonge, maar ideologisch toch ook lege huls genaamd Emmanuel Macron, of de nationaal-populistische anti-EU kandidate Marine Le Pen. Franse kiezers moeten nu kiezen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Ni28

  Zo te zien zal het over twee weken Macron winnen en mogen de Fransen verder gaan wennen aan terroristisch gevaar op straat en de invloed van de EU. Maar dat willen zij kennelijk graag zo te zien. Met een gelijke uitslag nu heeft Le Pen geen kans in de tweede ronde. Alles gaat gewoon weer door in Europa en haar ondergang.

 2. Ritter

  Macron zal winnen en er zal dus niets veranderen. Er zal een sterke pro-EU koers worden gevaren door Macron.

  Macron is pro-EU en zal niets doen om de massa immigratie en toenemende islamisering af te remmen. Macron is een soort Pechtold.

  Het is eigenlijk net als in Nederland.

  Hier is ook de PVV tweede partij maar word door de andere partijen buitengesloten en enorm gedemoniseerd door de z.g “mainstream media”.

  En ondanks het feit dat de PVV tweede partij is komt er een Kabinet Rutte met misschien zelfs GroenLinks erin.

 3. zomaar

  beiden zijn voornemens uit de euro te stappen , geen nexit toch een fredix gaat het worden!, Draghi kan zijn vingertje te rusten leggen hoeft dan niet meer telkens op de knop te drukken voor nog meer wc-papier , wat de huidige valuta vertegenwoordigd zonder waarde .

  dus ieder land gaat weer terug (is mijn droom en wens) naar zijn eigen munt die wel door waarde gedekt is.

  afin morgen vroeg weer naar het baasje , om weer werk in te leveren voor een rolletje wc-papier met opdruk , wat ik in de avond weer weg (moet) mag geven , er zijn immers zoveel behoeftige in de wereld , die allemaal hier aan kloppen .

  1. zomaar

   tja fout van mij , hoe ik dit bericht verwijderen kan ?, weet ik niet .

   beschouw het als niet geschreven , zat met de namen in de war .

 4. toetssteen

  De keuze voor Frankrijk straks: een Rothschild bankier met een verlekkerde blik op het communisme of toch maar vive la France en gewoon doorgaan buiten de EU met la douce France.
  Macron wil zogenaamd uit de EU, maar dan net zoals de SP. Lees de oorspronkelijke Marcuse weg inslaan en dan lekker op naar een totalitair systeem geleid door banksters.

  De mensheid staat met de tenen aan de rand van de afgrond inzake het monetair systeem. Het is zo rot als een mispel. De keuzes zijn: de zaak opschonen, inclusief de banksters of uzelf storten in een chaos.

 5. Isolde

  Een verheugende uitslag. Macron wordt zonder twijfel de nieuwe president van Frankrijk, zeker omdat Le Pen niet meer dan rond 22% van de stemmen bij elkaar wist te sprokkelen. Dat is feitelijk een afgang van jewelste.

  Rutte schetste het mooie beeld dat in Nederland de wartfinale, in Frankrijk de halve finale en in Duitsland de finale in de strijd tegen het rechtspopulisme zal worden gespeeld.
  De kwartfinale liep uit op een nederlaag voor het trieste rechtspopulisme van de PVV. De halve finale betekent een smadelijke nederlaag voor Le Pen en in Duitsland kan het niet meer mislopen omdat zowel Schulz als Merkel betrouwbare bestrijders van het rechtspopulisme zijn.

  Het is bovendien een goede uitkomst voor de EU. Macron is een verklaard Europeaan en dat geldt ook voor Merkel maar zeker voor Schulz die een goede kans maakt de nieuwe Bondskanselier te worden. Deze uitslagen zullen dus een enorme boost voor de EU betekenenen dat is na de trieste misser van de Brexit precies wat we nodig hebben.

  Een hoopvol resultaat dus.

  1. Onderzoekt alles

   Leuke analyse Isolde, maar je vergeet 1 ding en dat is dat uw kwalificatie theorie nog kant nog wal slaat. Het populisme en het net natienisme is al jaren aan het groeien. Dit zie je terug in het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Zweden (sindskort), Frankrijk en ook nog steeds in Nederland. Vergelijk het maar met 4 jaar geleden en je zal zien dat het populisme overal in europa toeneemt. De reden is heel simpel: de politiek in de EU en de politiek van gevestigde partijen luistert niet naar het volk en doet zodra het gekozen is haar eigen zin en negeert het volk.

   Als LePen dit jaar niet wint dan wel over 5 jaar. Bekijk haar resultaten maar van de afgelopen 10 jaar en u zult een hartaanval gaan krijgen. Er komt een dag en de door u gevreesde populisten komen aan de macht.

   Duitsland en Nederland zijn geen kwalificatiereeks want in Duitsland bijvoorbeeld is het populisme een minderheid en de Duitsers zitten nog in een hele andere naoorlogse gemoedstoestand. Nederland is ook nog niet voldoende wakker voor het populisme. Elke onbenul kon je vertellen dat de PVV niet ging winnen. Al zeg ik je wel dat het Forum voor Democratie een belangrijke rol kan gaan spelen in de komende jaren, want zij doen wat de PVV niet doet. Bijvoorbeeld ledenwerven en een denktank opstarten, social media gebruiken en experts aantrekken op elk divers gebied.

   1. Isolde

    @Onderzoekt alles: Over vijf jaar kan het allemaal weer anders zijn maar waarschijnlijk is dat niet. De populisten van FN, PVV en VB zijn al meer dan 10 jaar bezig om macht te verwerven en een echte groei zit daar niet in. Als ze al groeien is dat binnen de marge van hoogstens 25% van het electoraat en van enige regeringsinvloed is geen sprake. In Nederland deden ze even mee en het liep uit op een fiasco. Het VB is geen schim meer van het was en het FN boekte in deze eerste ronde veel minder dan was voorspeld.
    Er zijn meer aanwijzingen voor een teruggang van het rechts-populisme dan van groei.

    Het volk is niet gek en ziet ook wel dat rechtspopulisten het over het algemeen incompente schreeuwers zijn die meer kapot maken dan ons lief is. Ze slagen er wel in de onvrede (die van alle tijden en plaatsen is) te verwoorden maar je laat ze toch liever niet aan de knoppen zitten.

  2. Anna

   Isolde. Al degenen die financieel afhankelijk zijn van EU aangaande asiel, islam, immigratie, banken, en subsidies zijn de aanhangers van Macron. EU heeft bevolking in bedwang vanwege gratis onderhoud.

 6. nick

  Precies zoals ik al voorspelde! Die domme Fransen ( net als de domme Nederlanders) blijven Eurofiel stemmen en zo hun eigen ondergang ondertekenen.

  Zelfs na de zoveelste aanslag en de ongelovelijke rampen en puinhopen in hun land. Ons land is er niets bij en toch stug dom blijven stemmen, oogkleppen op en oordoppen in.

  Hoe het kan snap ik niet maar het blijft zo dat er helaas slecte een minderheid van mensne met verstand blijken te zijn. De rest is socialist, gehypnoticeerd door eigenbelang en hypocriet gutmensch verlangen.

 7. Anna

  Banken, media, elite, multinationals en EU miljoenen subsidieslurpers zijn heel gelukkig met Macron. Alle moskeeën zijn afgegaan om absoluut niet op Marine Le Pen te stemmen. EU elite, parlement en EU lobbyisten zijn met verbale bedreigingen en geweld heel de bevolking aan het opjutten om niet op Le Pen maar op hun gekroonde Macron te stemmen met Juncker en Timmermans voorop. PVV/Wilders en aanhangers ondergaan dezelfde behandeling. Bevolking laat zich te gemakkelijk indoctrineren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.