Erdogan wint: 51% Turken stemt voor ‘presidentieel systeem’ en dus tegen parlementaire democratie

Erdogan lijkt zijn zin te hebben gekregen. 

Het was bijzonder close, maar volgens de meest recente cijfers uit Turkije heeft Erdogan het referendum gewonnen. Volgens Turkse media heeft 51 procent van de kiezers voor het door hem bepleitte presidentiële systeem gestemd en 49% tegen. In de grote steden verloor Erdogan de strijd — Istanbul, Ankara en Izmir stemden allemaal “hayir” (nee), wat voor het eerste sinds 2002 was dat hij het moest afleggen in die eerste twee steden — maar zoals wel vaker kreeg hij de overwinning toch nog met hulp van het Anatolische hartland.

In de loop van de avond  werd de aanvankelijk grote voorsprong van “evet” steeds kleiner, wat vooral kwam doordat het tellen in de grote steden nu eenmaal wat langzamer gaat.

Zoals De Telegraaf uitlegt betekent deze uitslag (aangenomen dat die officieel wordt) dat Turkije binnenkort geen parlementaire democratie meer is. In plaats daarvan wordt het een “presidentiële democratie,” met een gekozen staatshoofd die zelf wetten en de noodtoestand kan afkondigen, ministers kan benoemen, die het premierschap en het presidentschap in zichzelf verenigt, en die het parlement naar huis kan sturen. En, oh ja, het stelt Erdogan ook nog eens in staat om tot 2029 aan de macht te blijven. Tenslotte heeft Erdogan ook al laten weten dat hij het parlement nu wil laten stemmen over herinvoering van de doodstraf. Aangezien hij daar zelf voorstander van is komt dat er ongetwijfeld.

We hebben vandaag dus iets buitengewoon opmerkelijks gezien in Turkije: een nipte meerderheid van het Turkse volk lijkt vóór een bijzonder machtige president te hebben gestemd en dus tégen het oude systeem waarin de macht verdeeld is over verschillende mensen én instanties.

Wel een belangrijk punt: de oppositie geeft de strijd nog niet op. Zo beweert de seculiere CHP dat er 2,5 miljoen stemmen geteld zijn die niet geteld hadden mogen worden. Zij stappen dus ongetwijfeld naar de rechter. Dit betekent dan ook vrijwel zeker dat de politieke én juridische strijd over dit systeem nog wel even doorgaat… hoewel het er dus wel degelijk alle schijn van heeft dat Erdogan wéér heeft gewonnen.

Overigens blijkt dus ook weer voor de zoveelste keer dat Turkije bijzonder verdeeld is. 49% tegen, 51% voor. Nipter dan dat wordt het niet. Het is dan ook zeer de vraag hoe Erdogan op deze uitslag reageert: wordt hij coulanter en probeert hij de twee groepen bij elkaar te brengen of doet hij juist het tegenovergestelde? De komende dagen en weken geeft hij het antwoord ongetwijfeld zelf — niet zo zeer door zijn woorden, maar vooral door zijn daden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. HaZ

  En de volgende dictator is aangesteld ! Een betere reden om Turkije uit de EU te houden is er niet. Voor de “evet” stemmers in Nederland een mooie reden om hun boeltje hier te pakken en een enkele reis naar het gekozen (beloofde) land te ondernemen. Bon voyage,
  en tot nooit wederom.

 2. Mees

  Vertel mij het verschil tussen een democratisch gekozen Trump en Erdogan.
  Zijn het nu allebei dictators ?

  1. Nasrani

   Dat gaan we je niet vertellen. Probeer het eens zelf te ontdekken.

  2. Zeghetmaar

   Goedenavond verdwaalde deugmens. Laten we beginnen met het feit dat kritiek van journalisten op Trump is toegestaan. In Turkije zitten aardig wat journalisten vast omdat ze feiten publiceerden waar Erdogan niet zo blij van werd. De beperkingen waarmee de media in Turkije worstelt is zelfs zo groot dat het verboden is om beelden van terroristische aanslagen uit te zenden.

   Het lijkt dus meer op Noord-Korea dan de Verenigde Staten…

   Ga nu maar weer terug je mand in, hij staat waarschijnlijk links in de hoek.

  3. Ni28

   Wat een domme conclusie.

 3. Nasrani

  Turken in het buitenland hebben massaal voor erdo gestemd. Nu mag het dus duidelijk zijn dat we van het stemmen hier afmoeten. Weg met de dubbele nationalteit. De turkjes hier hebben het nu toch voor zichElf verpest. Dus, kiezen voor de Nederlandse of Turkse nationaliteit. Kunnen we daar geen referendum over organiseren.

  1. Floris

   Het is inderdaad veelzeggend dat Adolf Erdo hier (en waarschijnlijk ook in Duitsland) meer support heeft dan in eigen land.

   Dat is uiterst zorgwekkend. We moeten van die islamofascisten af. En wel zo snel mogelijk.

   1. Isolde

    Waar had je aan gedacht? Razzia’s en concentratiekampen?

    1. Floris

     En waar had jij aan gedacht, Wim? Alles maar accepteren en de shit over ons heen laten komen?

     1. Isolde

      Ik heet geen Wim en jij heet geen Floris.

      Gaan we door met dit getrol of wil je een serieuze reactie?

     2. Floris

      “Wim” staat voor de zeer vele nicknames waaronder jij de fora al meer dan 10 jaar hebt vergiftigd, trol.

      Hoe je IRL heet interesseert me verder geen drol.

    2. Nasrani

     Wat dacht je van de dubbele nationaliteit afschaffen! Ik Wil Een Referendum hierover!

    3. Vabis

     Dat lijkt mij een puik idee om die relifascisten uit de Nederlandse straten te krijgen, mag voor mij ook gelden voor de rest van de islam aanhangers.

    4. vigilante

     Ja segregatie word het nieuwe verbinden!
     Opjagen en uitsluiten, priveleges afpakken, haathutten sluiten,Westerse heulers die islamfascisten steunen/faciliteren krijgen een apartheids status.
     Zoiets?

  2. buitenbeentje

   Ik ben het niet met je eens dat we van het stemmen hier af moeten. Hoe vaker de “goede populisten” ingepeperd krijgen hoe de vlag van Turken in Europa hangt hoe beter het is. Zelfs al steek je je kop nog zo diep in het zand, eens moeten er toch wat ogen open gaan.

 4. Bes Tolen

  Wel een merkwaardige verkiezingsuitslag, die bij veel betrokken verliezers het idee zal geven dat met de uitslag gemanipuleerd kan zijn tot zelfs dat de machthebber zelf cynische achterliggende ideeën heeft om tot deze uitslag te komen. Wel zal het in ieder geval zo zijn dat miljoenen voorlijke Turken in de grote steden zich bijzonder ongelukkig zullen voelen met de situatie. Dan heb je ook nog het probleem met de Koerden, dat ook een probleem is waaraan het Westen schuld draagt. Maar je ziet op dit punt dat het Westen zich drukt terwijl het elders wel optreedt en dan veelal ondoordacht. Elders waar het Westen zichzelf heeft uitgenodigd. Ten koste van dus.
  Dubbele nationaliteit blijkt een onderwerp te zijn: versterkt ongezonde verhoudingen. Ook fout.

  1. Floris

   Ik had verwacht dat Adolf Erdo veel meer steun zou hebben gekregen. Getuige deze uitslag zijn er toch nog heel wat Turken met gezond verstand (met dank aan Atatürk). Helaas zijn het er net te weinig.

   In Nederland zijn het er véél te weinig. Dat weten we nu zeker. Waar een referendum al niet goed voor is.

  2. Guus Geluk

   Inderdaad, goede kans dat Erdogan er een pot ja-stemmen heeft bij-geproduceerd. Die man is niet te vertrouwen.

 5. Ome Ga

  Ach, ook de kranten zijn zoooo nep. Laten we beginnen met eens echt onafhankelijker ‘ondergronds’ nieuws te gaan lezen.

  http://www.ninefornews.nl/nederlandse-kranten-deugen-meer/

  Volg YouTube (en ‘subscribe’ met op het belletje te klicken zodat je altijd bijblijft van het laatste ECHTE nieuws!): The Next News Network, Mark Dice, Alex Jones Channel, InfoWars, Grudge, Lional Nation, Hannity, David Seaman (over wereldwijde, massale elite p*edogates!!!) en verder Breitbart News Network, The White House, RT, Victurus Libertas, eventueel Foxnews gaat volgen. Het echte, meer betrouwbare en onafhankelijke, snellere nieuws dus. No fake, it’s true!

  (feit- de msm, de linkse arrogante mainstream media, heeft maar 6-9% bijval en vertrouwen in de USA (CNN, CBC, CNCBC, NYTimes, Washinghton ComPost, Fb, Google, Twitter, Buzzfacts, enz).

 6. Leprechaun

  Gelet op de Turkse bevolking van West Europa, die oorspronkelijk grotendeels uit het armere Oosten van Turkye komen, vind ik de uitslag niet vreemd. Mogelijk dat de Turkse grote steden voor de grote score aan tegenstemmen heeft gezorgd. Wie zal het zeggen.

  Wat me direct opvalt is dat leden van de Tweede Kamer zich zorgen maken over het Turkse referendum. Het zou de dames en heren sieren Als men dat ook had gedaan over het Nederlandse referendum van vorig jaar.
  Lees de tekst van Sjoerdsma eens. Ik zeg opzetteliik kan geen de heer. Dat stadium is hij m.i. allang voorbij.

  Nederlandse politiek is geen haar beter dan de Turkse.

 7. Adriaan

  Het zal me eigenlijk worst wezen wat er in Turkije gebeurt. Ook dit land is tot op het bot verdeeld. Turkije is niet meer mijn vakantieland. Nederland is vele malen mooier. Maar wat wel erg wordt, is dat Europe (en natuurlijk staat Nederland te popelen om voorop te lopen) met een dictator gaat onderhandelen over toetreding tot de EU. Die toetreding kan Turkije eigenlijk wel op zijn buik schrijven omdat Erdogan de doodstraf weer wil invoeren en Europa wil dat niet. Maar het feit dat ze met een dictator gaan praten, verontrust mij zeer. Geen woord moet je willen wisselen met zo’n hufter die alles en iedereen zonder proces het gevang in smijt.

 8. Ome Ga

  Er is een heksenjacht gaande door de fascistisch/autocratische globalistische digitale controlmechanismen zoals Google (dus YouTube!), Twitter, Fb, Microschoft.

  Infowars willen ze als eerste doen buigen, met alle middelen, wees waakzaam!
  Het gebeurt reeds overal en in het eggies:

  https://youtu.be/5kjptgAHP7o

  Youtube censorship, morality police door David Seaman, een van de weinigen die intens research blijvend aanmoedigt over wereldwijde p*edoringen (ook dit woord is allang gecensored vanwege de enorme rellen in het nieuws – die w.s. blijvend de linkse elites zou kunnen schaden!), maar nu opnieuw met zijn dappere, onafhankelijke(!!!) berichtgeving over fake msm en hun macht, die hem het leven zou kunnen kosten (feiten in geschiedenis bewijzen dat):

  https://youtu.be/1fi2-1ZAlkE

  1. swetsnek

   Man heb jij niks beter te doen ??? alsjeblieft zeg pfffffffffffffff

   1. Peter Selie

    Goh swetslullo weet JIJ niet anders te reageren, jouw style doet mij denken aan de multi-accounthouder sarko, ook zo’n achterlijke randdebiel met zijn Pavlov reacties.

   2. Peter Selie

    Hier heb je nog een Copy & Paste waarvan je een groot liefhebber van bent, eigenlijk ben je een linkse troll die feiten niet wil accepteren.

    Nederlandse Turken scharen zich massaal achter Erdogan

    70 procent staat achter uitbreiding macht president

    Een grote meerderheid van de Turkse Nederlanders die hun stem uitbrachten in het referendum over de Turkse grondwet heeft ‘ja’ aangevinkt in het stemhokje. Toen bijna alle stemmen waren geteld, bleek dat 70 procent van de mensen die in Amsterdam, Rotterdam en Deventer naar de stembus gingen zich achter uitbreiding van de presidentiële macht schaarde. Turkse media publiceerden zondagavond de voorlopige resultaten.

    Van de 250.000 kiesgerechtigden in Nederland ging iets minder dan de helft (45 procent) stemmen, zo blijkt uit de cijfers die onder meer op de website van de krant Daily Sabah staan. Zondagavond laat was 97 procent van de stembussen geopend en de inhoud ervan geteld.

    Ook in andere Europese landen stemden mensen van Turkse afkomst overwegend in met het voorstel. In België en Oostenrijk stemde volgens de voorlopige cijfers circa driekwart voor, in Duitsland 63 procent.

    Van de bijna 35.000 Turkse stemgerechtigden in Groot-Brittannië die naar de stembus gingen, stemde juist een ruime meerderheid tegen: 80 procent.

    Foto-bijschrijft: ROTTERDAM – Turkse Nederlanders vieren in het centrum van Rotterdam de uitslag van het Turkse referendum. De Turkse president Tayyip Erdogan heeft volgens de Turkse kiesraad het referendum gewonnen dat hem meer macht moet gaan geven. ANP BART MAAT

    ANP

    1. HaZ

     Dus een kleine 80.000 Turken (boven de 18) wonen In Nederland en kiezen overduidelijk voor hun thuisland en dictator Erdogans. Dat zijn dan 80.000 Nederlandse paspoorten die ingenomen mogen worden.
     De gemeenteambtenaren , reisbureau’s en Turkish Airlines zijn er maar druk mee.

     1. Peter Selie

      Ja beste HaZ ben het volledig met jou eens, maar zie je dat ook daadwerkelijk gebeuren? De reguliere politiek bezondigt zich decennia lang aan politiek correct gedrag wat gewoon zonder slag of stoot in beleid wordt omgezet, en de oppositie, ach die heeft er altijd op een of andere slimme parlementaire manier aan mee gewerkt. Nu staan de Nederlandse regeringen ook nog eens onder curatele van Brussel en voeren n.m.m. gewoon het beoogde asiel en immigratiebeleid uit. Feit is dat men gewoon gevangen zit in een perfect werkend ‘democratisch’ systeem wat parlementaire democratie wordt genoemd.

     2. HaZ

      @Peter. Je hebt helemaal gelijk dat die wens uiteindelijk niet in daden van onze policor regering omgezet gaat worden, echter de wens blijft de vader van de gedachte. Ons rest namelijk niet veel anders als maar blijven inbeuken op die ene stakker in de regering die uiteindelijk tot bezinning komt ( een type Omtzigt). Het is net als een virus; de besmetting is nagenoeg volledig, echter enkele afweerstoffen weigeren zich over te geven. Naar die stofjes moeten we blijven zoeken, helaas.

     3. Peter Selie

      Ja beste, bij mij druipt de weerzin van dit politiek systeem bijna letterlijk af, en je hebt wederom gelijk hoop doet leven.

 9. Guus Geluk

  Nieuwe dictator, nieuwe ronde, nieuwe kansen!

 10. Gvdvelde

  Waarmee maar weer eens aangetoond is dat het invoeren van dit soort referenda een zeer slecht idee is.

  1. Ni28

   Dit heeft niets met referendum te maken maar met mensen zelf. Onzin.

   1. Gvdvelde

    Die twee factoren kun je niet los van elkaar zien. Een referendum gaat altijd over mensen.

    1. Ni28

     Alles gaat over mensen. Verkeerde conclusie van een tegenstander van referenda.

  2. Two Ravens Black Kettle

   Waarmee maar weer eens aangetoond is dat het invoeren van dit soort politieke partijen een zeer slecht idee is.

   https://www.trouw.nl/home/turkije-gaf-stemadvies-d66~ab5d72c7/

   Ontkent U de Genocide ?
   Stem D’66
   De Partij der Fatsoenlijken
   Stem D’66/DENK

 11. monach

  Het doel van Erdogan is een islamitische staat. Met Erdogan als onaantastbare ayatollah/sultan die de onomkeerbare heilige shariawetten gaat uitvaardigen.

 12. Ni28

  Het bodem voor een burgeroorlog is gelegd. Turkije is verdeeld tot het bot. Ook is het zichtbaar dat het soort Turken in Europa de verkeerde is. Dat geeft weer welke soort migranten Europa krijgt namelijk de minst ontwikkelde. Europa takelt daarmee af naar de afgrond.

  1. Adriaan

   @Ni28, en toch zijn ook wel weer de slimsten die hier naar toe gaan. Zij komen hier om ons geld (lees: steun) in te pikken. Heel veel Turken die hier misbruik maken van onze welvaart.

   1. Peter Selie

    “Heel veel Turken die hier misbruik maken van onze welvaart.” Je kunt lang en breed hierover discussiëren maar feitelijk zijn deze lieden gewoon op de uitnodiging van voorgaande democratisch gekozen regeringen naar ons land gehaald om volgens het linkse dogma: het werk op te knapen waar de gewone Nederlander zijn neus voor ophaalde. Waar het werkelijk om gaat n.m.m. is dat de werkgevers geen trek hebben in “Dure” autochtone werkkrachten, hier wringt de schoen. Lees je beter in Adriaan bijv. om mee te beginnen het boek van Pieter Lakeman ‘Binnen Zonder Kloppen’

    https://docs.google.com/file/d/0Bz9dtt0GCc7xVEV2RV8tbTlhNHc/edit?pli=1

 13. Two Ravens Black Kettle

  De vlag gaat uit bij de Armeense genocide ontkenners van D’66, de StaatsDrieAapjesradio, het islamitisch strijdblad TROUW, de naoorlogsche verzetsheldin Silvana ‘iedereen die ooit Sinterklaas heeft gevierd, 99% van de bevolking dus, is een vuile racist !’ Simmons (en ik ben zielig) en natuurlijk IslamGroenLinks/DENK.

  Ongetwijfeld heeft de De liegende Doofpot Twan Huys en zijn zijn volstrekt inwisselbare clonen (Ghislainne Plag/HansLaroes/de ont-zet-tend grappige paarskoppige fascist (Dolf J. en vultUmaarintotinhetoneindige ook een ‘uitstekende (door de door hem zo geminachte burger gefinanierde’ cognacje’) op gedronken.
  Wat dat betreft is dat moreel corrupt RTL mannetje/Sleep Wilders voor een Politieke Rechtbank !, dat groezelige policor sponsje dat altijd mag aanschuiven bij het journalisten/media (kuch) panel bij Staatsradio 1 nog een graadje erger. Hij doet de Drie Aapjes volstrekt vrijwillig.
  Hij noemt zich journalist.

  Wilders noemde Erdogan knettergek
  En wat waren de Betere Mensen toch boos
  De draaihalzen die zich in alle bochten wringen om vooral niet die stampende olifant in de kamer hoeven te zien.
  De haat-predikanten die Fortuyn de dood in joegen
  De Kaste der ‘Wegmakers’, ‘Kallt Stellers’, ‘Gifmengers’,
  De vrijwillig blinde cyclopen die elke jongen en meisje die zo stout is om de naakte keizer aan te wijzen kapot maken.
  Immers wie zou niet Hitler c.s. een kogel door de kop jagen wanneer ie een tijdmachine zou hebben.
  Journalisten noemen deze opmerkelijk vieze lui zichzelf geloof ik in NL

  Wat stonden ze te juichen
  Met de Arabische Lente
  De Verlichte Erdogan
  De teloorgang van het vrije Europa.
  En wat goten ze batterijzuur over de mensen met de ‘ongemakkelijke waarheid’.
  Hoeveel doden hebben deze wegkijkers inmiddels al op hun geweten ?

  Erdogan wint
  10 – 0 voor de Armeense Genocide ontkenners van D’66
  10 – 0 voor de Kaste der Fatsoenlijken

 14. Lex

  Dus we kunnen een nieuwe migratiegolf gaan verwachten van Turken die zich niet meer veilig voelen in hun eigen lang omdat ze het niet met hem eens zijn.

  Ik heb het te doen met het arme Turks volk. al die domme nederturken daarvan hebben ook de meeste ja gestemd.

  Nu krijgt Turkije binnenkort een echte dictator als je het niet eens bent of niet voor me bent dan ga je de cel in.

  En dat land dat wilt nog steeds bij de EU komen?

  in nog geen 100.000 jaar.

 15. Ruud562

  De islamistische dictator heeft zoals verwacht gewonnen! En de EU? Die gaan driftig verder met de toelatingsbesprekingen met hem!

 16. Two Ravens Black Kettle

  De staatsradio is al de hele dag bezig om te spinnen dat ei-gen-lijk het NEE kamp heeft gewonnen.
  (nipt, krap, hoopgevend, oppositie blijft aan de bal, verrast door positieve uitslag, ‘we’ snappen maar niet dat driekwart van de NL’se Turken achter Erdogan staan bladibla, wat is het toch een walgelijke DrieAapjesberoepsgroep, werkelijk zum kotsen !)

 17. Peter Selie

  2004. VVD is vastbesloten. Turkije MOET bij de EU.

  Er is iemand die niet buigt.

  DEN HAAG – Het VVD-kamerlid Geert Wilders stapt uit de fractie. In een laatste gesprek, gisteravond, op het ministerie van vice-premier Zalm weigerde Wilders zich neer te leggen bij de fractiediscipline.

  https://www.trouw.nl/home/wilders-stapt-uit-vvd-fractie~a89d177a/

 18. Ni28

  Adriaan, de meeste laag opgeleiden hebben een boerse slimheid met welke je ten kosten van anderen kunt leven. Die soort gaat naar andere landen graaien wiens top beslist niet slim is.

 19. Ni28

  De feestende Turken verstoren de Eerste Paasdag met hun vlaggen en kabaal in Rotterdam. Mocht dat van Aboutaleb? Hoe zou hij het vinden als op dezelfde wijze een moslimfeest verstoord zou worden?

 20. Ome Ga

  TwoRavens enz. en 10-0 voor jouw prachtige proza, met feiten gelardeerd!

  HaZ: “Het is net als een virus; de besmetting is nagenoeg volledig, echter enkele afweerstoffen weigeren zich over te geven. Naar die stofjes moeten we blijven zoeken, helaas.”

  Ook wel heel erg mooi gezegd. En ja, blijven zoeken.
  Wie zoekt, zal vinden. Wie niet zoekt zal niet vinden! Weblijven wakker, hoe doodvermoeiend soms ook tegen een stel halve doden in de media en in de policor feedback te geven.

  Laatst viel er een politicus dood in het parlement, en ze belden de ambulance.
  Ze hebben een half uur gezocht naar de echte dode. Het verschil was niet te zien. HAHAHAHA!

 21. Anna

  De islamitische Ja- Stemmers mogen als landstrijdkrachten de dienst uitmaken in het leger. Joepie! Het leger is er om onze bevolking te verdedigen. Joepie! De toekomst ziet er goed uit. Vooral VVD/D66 grote voorstanders Turkije bij EU. Joepie!
  Erdogan en aanhangers hebben nog meer dan genoeg te doen in EU en de NAVO.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.