Exit polls: kiezers gingen voor Le Pen vanwege immigratie en terrorisme, voor Macron vanwege werkloosheid en Europa

Wat, Europa? Ja, Europa. Er zijn blijkbaar nogal wat eurofielen in Frankrijk. Niet zo gek natuurlijk aangezien de EU Frankrijks economie nog iets van levend houdt. 

Fascinerende cijfers uit Frankrijk, waar zoals bekend Emmanuel Macron (zeg maar de Franse versie van Alexander Pechtold) en Marine Le Pen (de Franse versie van Geert Wilders) het tegen elkaar gaan opnemen in de tweede ronde van de presidentiële verkiezingen. Ergens is dat jammer omdat de enige échte conservatieve kandidaat, Francois Fillon van de Republikeinen, er dus al uit ligt. Dat gezegd hebbende kunnen we nu wel uitkijken naar een paar mooie debatten over immigratie en integratie, werkloosheid, Europa, en terrorisme.

Want dat blijken de vier belangrijkste onderwerpen te zijn voor kiezers van Macron en Le Pen. Nou ja, twee voor beide achterbannen:

Hier zie je dat Le Pen-kiezers zich eerst en vooral lieten leiden door het immigratievraagstuk en het terrorismeprobleem. Niet zo gek natuurlijk dat juist dit soort kiezers bij haar (en anders bij Fillon) uitkwamen. Zij is immers een echte veiligheidshavik.

Tegelijkertijd, en dat is wél opvallend, blijkt dat Emmanuel Macron het met name goed deed bij kiezers die zich zorgen maken over de (torenhoge) werkloosheid in hun land én bij mensen die zich druk maken om de toekomst van Europa. In Nederland ga je ervan uit dat die laatste kiezers dan vooral overstappen naar een eurosceptische partij, maar in Frankrijk is dat dus niet zo, wat je de indruk geeft dat dat land meer pro-Europa is dan Nederland én Engeland.

De vraag is nu natuurlijk wel: waar gaan Francois Fillons kiezers naartoe? Die van Melenchon gaan vrijwel zeker grotendeels naar Macron, dat zal niemand verbazen. Maar Fillons kiezers hebben op zijn minst net zoveel gemeen met Le Pen, en eigenlijk gewoon méér, zeker als het op veiligheid en immigratie aankomt.

Natuurlijk betekent dit ook dat Macron nu de grote favoriet is. Le Pen heeft immers de hele achterban van Fillon nodig en dan nog iets extra’s. Macron krijgt Melenchons kiezers er gratis bij, en die van Hamon ook meteen. Dat is de kandidaat van de Socialistische Partij die vandaag 6 procent ontving. Dat is bar weinig, maar het is, samen met met Melenchons aanhang in principe ook genoeg om Macron naar de grens van 50 procent te duwen. Le Pen gaat daar hoogstwaarschijnlijk lang niet aan komen.

Met andere woorden, hoewel deze verkiezingen wel degelijk een enorme doorbraak zijn voor het Front National moeten we ervan uitgaan dat de eurofiele opengrenzenproleet Macron toch ‘gewoon’ met de winst aan de haal gaat in de tweede ronde. En dat betekent dat er de komende jaren feitelijk bar weinig verandert in Frankrijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Adriaan

  Je zult het zien uitkomen: 50/50. Ook Frankrijk is tot op het bot verdeeld. Er wonen te veel buitenlanders die van de vrije westerse wereld komen profiteren. Er zijn rond de 3 miljoen werklozen en juist die groep is vertegenwoordigd. Het is overal hetzelfde in Europa.

 2. Mickeyhil

  Ik denk eerder aan 75/25, het halen van de 2e ronde voor Le pen is natuurlijk heel gunstig voor Macron.

 3. Onderzoekt alles

  Macron pro EU
  Hamon Pro EU
  Melenchon linkse patriot euro skeptisch
  Fillion conservatief rechts en euro skeptisch
  Le pen econmische patriot en euro skeptisch

  Als LePenn erin slaagt om zich voldoende te distantiëren van FN wat ze gisteren deed door op te stappen als voorzitter ervan. Ten tweede aan de kiezers duidelijk kan maken dat al die andere lijsttrekkers die nu Macron steunen allemaal onderdeel zijn van het establishment en zij dus de anti establishment kandidaat is.
  Ten laatste zij het thema pro EU of anti EU aan de voorgrond krijgt, dan heeft ze nog een goede kans om te winnen.

  Vergeet niet dat tussen de 20 a 30% van de mensen verwachten thuis te blijven en circa 30% nog niet weet op wie ze moeten stemmen.

  Dus beweren dat de strijd al over is, daar zou ik geen geld op durven inzetten.
  In Amerika warener 3 onafhankelijke professoren die d.m.v. een model al talloze verkiezingen goed voorspeld hadden en een Trump overwinning voorspelde. Toen wist ik voor 80-90% zeker dat Trump ging winnen en heb ik op de gokmarkt flink wat geld verdiend, maar nu zou ik het niet weten.

 4. Onderzoekt alles

  Ohja ik vergat wat. Dat le Penn aangaande de EU het verband legt met de werkloosheid en de slecht lopende economie. Dit verband is er zeker ook al weet ik dat Frankrijk zelf d.m.v. de belastingverhogingen en regeldruk van Hollande de economie ook flink heeft gewurgd. Dus daar zal Lepenn ook zich op moeten focussen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.