snapshot2

Fase II begint voor de PVV: Wilders wil bij gemeenteraadsverkiezingen meedoen in 60 gemeenten

Geen categorieapr 05 2017, 8:00
Nu Forum voor Democratie in de nek hijgt van de PVV heeft Geert Wilders besloten om dan eindelijk écht landelijk te gaan.
Hoewel PVV-leider Geert Wilders jarenlang aangaf er weinig voor te voelen om zijn partij snel uit te bouwen past hij zijn strategie nu toch aan. Sinds 2010 is de partij vertegenwoordigd in twee gemeenten. Als het aan Wilders ligt komen daar er volgend jaar nog eens 58 bij.
Jawel, de PVV wil volgend jaar meedoen in maar liefst 60 gemeenten.
"Dit is dus een gigantisch grote stap, maar als je de tweede partij van Nederland bent, schept dat verplichtingen," citeert het AD de grote man van de PVV. "Bijvoorbeeld om mensen ook op lokaal niveau te vertegenwoordigen."
Opvallend is dat Wilders zelf aangeeft dat hij de regie minder strak in handen zal houden dan we tot nu toe van hem gewend zijn. Hij vindt het eerst en vooral belangrijk om goede kandidaten te vinden. Als dat eenmaal klaar is laat hij de beoogde gemeenteraadfracties hun eigen program schrijven, dat natuurlijk gebaseerd is op het gedachtegoed van de landelijke PVV, maar dat aangepast zal moeten zijn aan lokale omstandigheden.
"Ze schrijven hun eigen verkiezingsprogramma's. Al zal het niet gebeuren dat er een stedenband met Ramallah wordt bepleit. Het blijft wel de PVV," zegt Wilders. Daar voegt hij aan toe dat de fractievoorzitters van de partijafdelingen in de Provinciale Staten verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de projecten in de gemeenteraden. Zij zullen ook zogenaamde klasjes opzetten om potentiële raadsleden 'op te leiden.'
Hoewel Wilders hier jarenlang niet aan wilde beginnen denkt hij daar nu anders over. Hij begrijpt dat de partij moet doorgroeien als hij een belangrijke rol wil blijven spelen in de politiek -- en zeker als hij andere partijen zover wil krijgen om het cordon sanitaire rond de PVV af te breken. "Je kunt niet groeien zonder fouten te maken, maar we willen wel een bredere partij hebben. Ik laat de angst voor incidenten de groei niet in de weg staan," legt hij uit.
De enige stad waar Wilders zélf de regie in handen wil houden is Rotterdam, ongetwijfeld omdat dit één van de belangrijkste pro-PVV steden van het land is. Tegelijk zal het natuurlijk een behoorlijke uitdaging voor hem zijn om juist daar flink uit te pakken; Leefbaar Rotterdam is al jaren aan de weg aan het timmeren in die stad. De kans dat kiezers die lokale club ineens de rug toekeren lijkt niet al te groot te zijn, zeker niet omdat kiezers de LR-mensen bijzonder goed kennen en onderhand echt vertrouwen.
Dat gezegd hebbende kunnen we nu dus concluderen dat de landelijke opmars van de PVV daadwerkelijk begonnen is. De partij wil eindelijk meer een 'gewone' partij worden, hoewel Wilders nog steeds geen behoefte heeft aan leden (en dus ook niet aan een ALV). De andere partijen -- met name de gevestigde politiek -- zal zich nu toch echt zorgen moeten maken. Dit gaat namelijk vrijwel zeker ten koste van hun lokale macht... en datzelfde geldt voor de vele lokale partijen die er in Nederland zijn. Ook zij zullen kiezers -- en dus gemeenteraadsleden -- verliezen aan de PVV.
"De opmars van de PVV zet door. We zijn inmiddels de tweede partij van Nederland! En ook lokaal is er een grote behoefte aan een sterke PVV. Alle PVV’ers die in de gemeenten wonen waar wij mee willen doen roep ik daarom op om zich aan te melden als kandidaat-raadslid via [email protected]," aldus Wilders.
Hier zijn de gemeenten waarin de PVV volgend jaar wil toeslaan (per provincie):
Groningen:
Oldambt
Pekela
Delfzijl
Westerwolde
Fryslan:
Ooststellingwerf
Weststellingwerf
Achtkarspelen
Drenthe:
Coevorden
Borger-Odoom
Emmen
Hoogeveen
Overijssel:
Twenterand
Almelo
Enschede
Gelderland:
Arnhem
Tiel
Maasdriel
Buren
Geldermalsen
Neerijnen
Flevoland:
Lelystad
Almere
Urk
Utrecht:
Bunschoten
Wijk bij Duurstede
Vianen
Nieuwegein
Lopik
Slechte Vecht
Noord-Holland:
Zaanstad
Den Helder
Purmerend
Edam-Volendam
Zandvoort
Zuid-Holland:
Den Haag
Schiedam
Nissewaard
Hellevoetsluis
Vlaardingen
Zoetermeer
Dordrecht
Rotterdam
Zeeland:
Hulst
Terneuzen
Sluis
Vlissingen
Tholen
Noord-Brabant:
Rucphen
Den Bosch
Steenbergen
Helmond
Roosendaal
Etten-Leur
Limburg:
Stein
Venlo
Heerlen
Sittard-Geleen
Landgraaf
Maastricht
Kerkrade
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten