Hamas bewijst weer eens geen snars om haar burgers te geven: weigert Israëlische stroom te kopen

Is er nog iemand die eraan twijfelt dat de terroristen van Hamas allesbehalve het welzijn van de bevolking van Gaza voor oog hebben?

Toen Israël in 2005 zich geheel terugtrok uit de Gazastrook, verklaarden velen het land voor gek. Het idee was dat de bewoners van Gaza hun gebied zelf zouden mogen besturen en ontwikkelen, zoals ze dat altijd gewild hadden. Helaas bleek al snel dat de Hamas-beweging, die in Gaza aan de macht is, helemaal geen trek had in het opbouwen van de regio: de eigen bevolking kan barsten zolang er ook nog maar één Jood op de aarde rondloopt!

Al snel werd duidelijk dat Israël inderdaad een oliedomme beslissing had genomen, en dat de de-facto onafhankelijkheid niet werd benut om het gewenste land op te bouwen, maar om de Joodse staat vanuit aan te vallen – hét belangrijkste bewijs dat het een zeer slecht idee zou zijn om de Palestijnse gebieden eenzijdig onafhankelijkheid te bieden.

Ook vandaag de dag is het namelijk nog prioriteit nummer één van Hamas om zoveel mogelijk Joden van het leven te beroven, zelfs als dat ten koste gaat van vele Palestijnse levens. Sterker nog: die verloren levens zijn een prima propagandamiddel voor de terreurgroep. Geld dat landen als Qatar en Turkije sturen als noodhulp wordt niet uitgegeven aan dingen als medicijnen, maar aan wapens; bouwmaterialen die Israël doorlaat worden niet gebruikt om wegen te bouwen, maar om bunkers en lanceerinstallaties op te tuigen.

Zelfs elektriciteit, tegenwoordig een essentiële levensbehoefte, lijkt Hamas de Gazanen nu niet meer te gunnen. Mensen onder het schrikbewind daar moeten het op dit moment al doen met vier luttele uren aan stroom per dag, maar als het aan de Palestijnse leiders ligt, wordt dat nul uur. Gaza produceert door een gebrek aan investeringen in infrastructuur (dat gaat allemaal op aan raketten) zelf nauwelijks elektriciteit, waardoor vrijwel alles uit Israël en Egypte geïmporteerd moet worden. Niets in het leven is echter gratis, en op dit moment wordt die rekening betaald door de Palestijnse Autoriteit in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, die nog wél iets spendeert aan de eigen mensen. Zij hebben er echter, niet geheel onterecht, schoon genoeg van dat ze zo’n 40% van hun budget uitgeven aan Gaza, terwijl ze daar in feite niets te zeggen hebben. Fatah-leider Abbas van de Autoriteit probeert al tijden zijn invloed in de enclave uit te breiden, zonder al te veel succes: het dreigen met het stopzetten van de elektriciteitssubsidie is daar de zoveelste poging van. Wat dat betreft is Fatah dus weinig beter dan Hamas: ook zij spelen met de levens van bijvoorbeeld ziekenhuispatiënten.

Toch ligt de schuld hier vooral bij Hamas, dat al aangegeven heeft niet te accepteren dat dit gebeurt, en dat zij de rekening niet gaan betalen – ook al zouden zij dat best kunnen als ze hun geld niet aan terrorisme zouden uitgeven. Als Fatah doorzet en de elektriciteitsleveranties inderdaad verleden tijd zijn, dreigt er een humanitaire crisis van jewelste. En drie keer raden wie dat zal gaan voelen: niet Hamas of Fatah, maar de bevolking van Gaza die een eeuw terug in de tijd wordt gestuurd… en niet te vergeten Israël, dat op één of andere manier wel weer als schuldige voor deze tragedie zal worden aangewezen. Mark my words.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Ali Yas

  “Al snel werd duidelijk dat Israël inderdaad een oliedomme beslissing had genomen”

  De Palestijnen kozen na het vertrek van Israël een regering van Hamas. U wilt een mohammedaanse dictatuur? Dat kan!

  De Palestijnen kregen wat ze kennelijk wilden. Hoe is dat oliedom van Israël?

 2. hans-e-pans

  Soms moet als land een beslissing nemen, die is voor Israel verkeerd uitgepakt wat Gaza betreft.

 3. Ritter

  Ondertussen verrijkt de Hamas leiding zich met geld dat ze uit het buitenland krijgen.

  “Hamas bedankt zijn gulle westerse donoren: ‘Wij hebben al ruim 1.700 miljonairs onder ons in Gaza’

  De vele hulpgelden van Europeanen en Amerikanen, loyale giften van honderden anti-Israël ngo’s van over de hele wereld en duizenden Israëlbashers en andere antisemieten, nopen dat telkens wanneer in Gaza de miljoenen euros en dollars met bakken binnen stromen, aan de top alle hens aan dek wordt geroepen om al die gekregen poen te verhandelen en zèlf op te souperen.

  Dat al dat geld niet aankomt voor wie het bedoeld werd, met name de verpauperde en werkloze massa gewone Palestijnen van Gaza, zal het Westen worst wezen. Zij hebben hun bijdrage gedaan, hun taak zit erop en wat er verder met al dat geld gebeurt interesseert hen geen barst meer. In het slechtste geval leggen ze de schuld toch weer bij Israël en is de cirkel weer rond.”

  https://brabosh.com/2014/03/21/pqpct-vne/

 4. Peter Selie

  Palestijnen: hongerstaking of rookgordijn?

  door Bassam Tawil

  Ontdaan van zijn Westerse attributen, is Marwan Barghouti’s “hongerstaking” eigenlijk een strijd tussen Abbas en de andere Fatah-troonpretendent. En nogmaals, Israël – de staat die zogenaamd de opgesloten Palestijnse terroristen “mishandeld” – krijgt de klappen.

  Het is een integraal onderdeel van de Palestijnse strategie om te ondermijnen, isoleren, de-legitimiseren en vernietigen van Israël.

  Het is echter niet alleen Abbas, die in de problemen zit. Barghouti weet ook wel dat het beter is om de vuile was van Fatah niet buiten te hangen. Wat moet er dan gedaan worden? De traditionele afleidingsmanoeuvre: direct de hitte afbuigen naar Israël.

  Palestijnen hebben de oude gewoonte van het beslechten van hun interne kwesties door grieven en geweld af te leiden naar Israël. Deze praktijk is duidelijk voor hen die de ontwikkelingen in de Palestijnse arena in de afgelopen decennia hebben gevolgd. Het is een integraal onderdeel van de Palestijnse strategie om te ondermijnen, isoleren, de-legitimiseren en vernietigen van Israël.

  Zij die minder vertrouwd zijn met de Palestijnse cultuur en tactiek, hebben echter moeite om de Palestijnse mentaliteit te begrijpen. Ambtenaren in Washington, Londen, Parijs en andere westelijke hoofdsteden ontmoeten maar zelden de gewone Palestijn, de “man op straat” die de authentieke stem van de Palestijnen vertegenwoordigt.

  In plaats daarvan ontmoeten deze ambtenaren de Palestijnse politici en academici uit Ramallah – de “experts”, die eigenlijk volleerde oplichters zijn. Dergelijke Palestijnen die zeer goed de westerse mentaliteit begrijpen en deze kennis gebruiken om de westerse ambtenaren een rad voor ogen te draaien, op elke manier die ze maar willen.

  De westerse reactie op de hongerstaking van Palestijnse gevangenen die is uitgeroepen in de Israëlische gevangenissen op 17 april is er een treffend voorbeeld van. De staking werd ingeleid door Marwan Barghouti, een ambtenaar van Fatah die vijf levenslange gevangenisstraffen uitzit voor zijn rol in de terroristische aanslagen tegen de Israëli’s. Barghouti zit tot nu toe 15 jaar in de gevangenis. Lees verder >>>> https://nl.gatestoneinstitute.org/10291/palestijnen-hongerstaking

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.