Hamas bewijst weer eens geen snars om haar burgers te geven: weigert Israëlische stroom te kopen

Geen categorieapr 27 2017, 21:00
Is er nog iemand die eraan twijfelt dat de terroristen van Hamas allesbehalve het welzijn van de bevolking van Gaza voor oog hebben?
Toen Israël in 2005 zich geheel terugtrok uit de Gazastrook, verklaarden velen het land voor gek. Het idee was dat de bewoners van Gaza hun gebied zelf zouden mogen besturen en ontwikkelen, zoals ze dat altijd gewild hadden. Helaas bleek al snel dat de Hamas-beweging, die in Gaza aan de macht is, helemaal geen trek had in het opbouwen van de regio: de eigen bevolking kan barsten zolang er ook nog maar één Jood op de aarde rondloopt!
Al snel werd duidelijk dat Israël inderdaad een oliedomme beslissing had genomen, en dat de de-facto onafhankelijkheid niet werd benut om het gewenste land op te bouwen, maar om de Joodse staat vanuit aan te vallen – hét belangrijkste bewijs dat het een zeer slecht idee zou zijn om de Palestijnse gebieden eenzijdig onafhankelijkheid te bieden.
Ook vandaag de dag is het namelijk nog prioriteit nummer één van Hamas om zoveel mogelijk Joden van het leven te beroven, zelfs als dat ten koste gaat van vele Palestijnse levens. Sterker nog: die verloren levens zijn een prima propagandamiddel voor de terreurgroep. Geld dat landen als Qatar en Turkije sturen als noodhulp wordt niet uitgegeven aan dingen als medicijnen, maar aan wapens; bouwmaterialen die Israël doorlaat worden niet gebruikt om wegen te bouwen, maar om bunkers en lanceerinstallaties op te tuigen.
Zelfs elektriciteit, tegenwoordig een essentiële levensbehoefte, lijkt Hamas de Gazanen nu niet meer te gunnen. Mensen onder het schrikbewind daar moeten het op dit moment al doen met vier luttele uren aan stroom per dag, maar als het aan de Palestijnse leiders ligt, wordt dat nul uur. Gaza produceert door een gebrek aan investeringen in infrastructuur (dat gaat allemaal op aan raketten) zelf nauwelijks elektriciteit, waardoor vrijwel alles uit Israël en Egypte geïmporteerd moet worden. Niets in het leven is echter gratis, en op dit moment wordt die rekening betaald door de Palestijnse Autoriteit in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, die nog wél iets spendeert aan de eigen mensen. Zij hebben er echter, niet geheel onterecht, schoon genoeg van dat ze zo’n 40% van hun budget uitgeven aan Gaza, terwijl ze daar in feite niets te zeggen hebben. Fatah-leider Abbas van de Autoriteit probeert al tijden zijn invloed in de enclave uit te breiden, zonder al te veel succes: het dreigen met het stopzetten van de elektriciteitssubsidie is daar de zoveelste poging van. Wat dat betreft is Fatah dus weinig beter dan Hamas: ook zij spelen met de levens van bijvoorbeeld ziekenhuispatiënten.
Toch ligt de schuld hier vooral bij Hamas, dat al aangegeven heeft niet te accepteren dat dit gebeurt, en dat zij de rekening niet gaan betalen – ook al zouden zij dat best kunnen als ze hun geld niet aan terrorisme zouden uitgeven. Als Fatah doorzet en de elektriciteitsleveranties inderdaad verleden tijd zijn, dreigt er een humanitaire crisis van jewelste. En drie keer raden wie dat zal gaan voelen: niet Hamas of Fatah, maar de bevolking van Gaza die een eeuw terug in de tijd wordt gestuurd… en niet te vergeten Israël, dat op één of andere manier wel weer als schuldige voor deze tragedie zal worden aangewezen. Mark my words.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten