Heel goed! Meer dan de helft van de jongeren wil een gloednieuw kiesstelsel

Hoewel 50-plussers er misschien niet aan willen denken jongeren daar heel anders over. Zij begrijpen maar al te goed dat het huidige kiesstelsel aan herziening toe is.

Goed nieuws voor Forum voor Democratie, één van de weinige partijen die het kiesstelsel en eigenlijk gewoon het hele politieke systeem willen moderniseren: meer dan de helft van de jongeren deelt die ambitie.

Rond 52 procent van de jongeren tussen de 18 en 34 jaar wil niet meer stemmen op één partij, maar inhoudelijk per thema.

Slechts een kwart van de ondervraagde jongeren – uit een totaal van 729 respondenten – kiest voor het huidige kiesstelsel. De rest heeft geen voorkeur, of weet het niet. Dit blijkt uit onderzoek van bureau Motivaction in opdracht van Het Nieuwe Kiezen.

Als er een stelsel komt waarbij je per onderwerp of thema kunt stemmen zegt 50 procent zich gehoord te zullen voelen. Dat is een enorme verbetering ten opzichte van de huidige 7 procent die dat gevoel heeft. En dat komt allemaal door ons verouderde systeem, waarin kartelpartijen onderling de thema’s én de beleidsmaatregelen verdelen.

En dan zijn we er nog niet eens met de positieve cijfers (onder zo’n potentieel stelsel): 49% denkt dat ze dan invloed kunnen uitoefenen op het kabinetsbeleid. Dat percentage is nu 8 procent. Daarnaast voelen ze zich dan meer serieus genomen (37 procent versus 8 procent) en, oh ja, voelen ze zich ook nog eens gemotiveerd om te stemmen (41 procent versus 16 procent).

Dit is een bijzonder accuut onderwerp omdat slechts één op de vijf kiezers aangeeft vertrouwen te hebben in de politiek, de partijen, en de individuele politici die ons land ‘rijk’ (lees: arm) is. Maar liefst 41 procent heeft geen vertrouwen in de politiek… en zo’n 40 procent vindt sowieso dat politici hun beloftes nooit waarmaken.

Politicoloog  Arnout Maat (slechts 24 jaar oud!) schreef eerder een boek over deze materie: De Particratie. In dat boek veegt hij de vloer aan met het huidige stelsel, dat FVD-leider Thierry Baudet geheel terecht “het parijkartel” noemt. Eerder zei Maat in een interview met het AD dat dit systeem, waarbij je “je bindt aan één club,” helemaal niet meer bij de nieuwe generatie past (daar kan ik over meepraten, ik ben dan ook lid van meerdere politieke partijen). Ze zijn te individualistisch, te kritisch, en vooral ook te onafhankelijk om hun eigen visie (en die van gewone burgers) ondergeschikt te maken aan de grillen van één partij. Dit terwijl het in het huidige systeem juist beloond wordt om die burger te verraden; het gaat erom dat je de partijtop te vriend houdt.

Een ander boek dat over deze materie gaat is ‘Breek het partijkartel‘ van, jawel, de al eerder genoemde Baudet. In dat boek legt hij uit dat het gat tussen de politiek en de burger alleen maar groter wordt. Zijn oplossing is wél een ander (dan per thema kiezen bij verkiezingen): hij wil bindende referenda invoeren en die met enige regelmaat organiseren. Op die manier kun je dus eerst op een bepaalde partij stemmen, maar daarna kun je specifieke thema’s behandelen als kiezers zijnde. De politiek heeft zich daar dan aan te houden, omdat die referenda bindend kunnen (en moeten) zijn.

Dit systeem hebben ze bijvoorbeeld in Zwitserland. Het gevolg? Zoals Baudet uitlegt is het vertrouwen in de politiek in dat land veel groter. Burgers hebben namelijk (terecht) het gevoel dat er daar wél naar ze geluisterd wordt.

Er moet iets veranderen aan het huidige systeem; te veel mensen, en dan met name jongeren, hebben het (juiste) gevoel dat hun mening er eigenlijk niet toe doet. Of we nou gaan stemmen per thema of dat we bindende referenda invoeren is mij in principe om het even (hoewel het laatste veel haalbaarder is, natuurlijk). Het gaat erom dat het huidige systeem niet meer adequaat is voor onze moderne samenleving.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. DutchDropveter

  wat een onzin de ‘jongeren’ hebben helemaal niks te zeggen!
  1. vaak afhankelijk van een studiebeurs en nog een euro in dit land gestoken dus voor mij mag het best worden wie studeert die stemt niet.
  2. GeenPeil was toch zo iets? per onderwerp op een voorstel / partij stemmen
  3. Geen peil kreeg amper 6000!! stemmen dus de jongeren zitten er niet op te wachten
  4. zolang de jongeren politiekcorrect gehersenspoeld worden op scholen en geloofshuizen moet je niet veel van deze millenial jeugd verwachten.

  Oplossing? Kiesdrempel <5 zetels doet niet meer mee. Van een verkiezingsagenda een belofte agenda maken waarmee je bijvoorbeeld zegt 10% van de verkiezingsagenda (punt a b c d) zijn ware beloftes 'als' we mogen regeren de rest kan wijzigen omdat er onderhandeld moet worden. DAT is transparantie!

  1. Guus Geluk

   @DutchDropveter,

   “Van een verkiezingsagenda een belofte agenda maken waarmee je bijvoorbeeld zegt 10% van de verkiezingsagenda (punt a b c d) zijn ware beloftes ‘als’ we mogen regeren de rest kan wijzigen omdat er onderhandeld moet worden.”

   Is het gewoon niet beter dat mensen gaan beseffen dat verkiezingsbeloftes toch nooit worden waargemaakt?

   1. Onderzoekt alles

    @Guus Geluk
    Dat ligt eraan. In de VS zit er nu een president, wat je ook van hem mag vinden, die wel precies aan het uitvoeren is wat hij beloofd heeft. Stap voor stap uiteraard.

    Natuurlijk is het regeringsstelsel daar heel anders als hier, maar daarom moeten we juist het politieke systeem vervangen of aanpassen, zodat de politiek in Nederland in iedergeval in staat is haar beloften waar te maken!

    Want nu kunnen de politici hun beloften moeilijk waarmaken en zich er zelfs makkelijk van af maken! Want ach! Een coalitie akkoord is een compromis!!

    1. Beukman

     Onderzoekt schrijft:
     “In de VS zit er nu een president, wat je ook van hem mag vinden, die wel precies aan het uitvoeren is wat hij beloofd heeft. Stap voor stap uiteraard.”

     Trump heeft vooral heel veel decreten getekend. Van de uitvoering daarvan is nog maar weinig terechtgekomen:

     http://www.bbc.com/news/world-us-canada-38695593

    2. Guus Geluk

     @Onderzoekt alles, in de VS hebben ze nog minder democratie dan hier. Een president wordt aangewezen door het zogenaamde electoral college en het parlement wordt gekozen middels een districtenstelsel. En voordat we gekke dingen in ons hoofd gaan halen: de NOS berekende wat de zetelverdeling zou zijn, indien we op z’n Amerikaans zouden kiezen (http://nos.nl/artikel/2164796-hoe-zou-de-kamer-eruitzien-als-we-op-z-n-amerikaans-stemden.html).

     Nederland is coalitieland en dan moet je wel compromissen maken. Iedereen moet water bij de wijn doen. Hoeveel water je bij de wijn moet doen, hangt af van het aantal coalitiepartijen, evenals de politieke kleur van diezelfde coalitiepartijen. Juist dat compromissen maken is democratie.

     Het kiesstelsel hervormen (gloednieuw kiesstelsel) is heel ingewikkeld. Met bindende referenda hervorm je het stelsel niet, maar voeg je er wat aan toe. Bovendien zullen er altijd mensen ontevreden zijn.

 2. Yato

  Ben het ermee eens. Geheel overal alles stemmen a la Geenpeil is praktisch gezien onmogelijk (en ook niet wenselijk). Baudet’s oplossing is goed, je kunt bijvoorbeeld per jaar een paar referendum-momenten hebben, al dan niet tegelijk met verkiezingen om over een stuk of 10 onderwerpen te stemmen die maatschappelijk gevoelig liggen zoals immigratie, EU, abortus, belastingstelsel, of er een nationaal zorgfonds moet komen etc.

  Het vertrouwen in de politiek zal daardoor veel groter worden, en ook voor de partijen zelf is het niet eens onhandig, als ze namelijk de steun van de bevolking achter zich krijgen voor een bepaald standpunt kan later niemand beweren dat de regering tegen de wil van het volk in handelt.

  Men moet tevens opmerken dat de meeste politieke jongerenorganisaties (PJO’s) zoals de JOVD tegenstander van referenda zijn met de leukste excuusjes, maar de enige echte rede waarom ze tegen zijn is echter om in de smaak te vallen bij hun moederpartij (met name de personen die dit standpunt uitdragen). Ik zou iedereen dan ook aanbevelen deze PJO’s niet als representatief te zien voor de stem van jongeren.

 3. Floris

  Die Guus Geluk moet toch wel over een ijzeren conditie beschikken. Hij maakt dagen van minimaal 14 uur op DDS en typt z’n vingers blauw. In vrijwel elke draad is hij aanwezig om “zijn mening te geven”. Soms neemt hij de helft van het aantal posts in een draad voor z’n rekening. Daar waar nodig ontvangt hij ondersteuning van Beuktrol.

  Zouden die mensen nu echt niets beters te doen hebben?

  1. Guus Geluk

   Floris heeft weer eens niets inhoudelijks te melden.

   Ik had ook niets anders van hem verwacht.

   1. Floris

    Guustrol tracht van onderwerp te veranderen. Dat is begrijpelijk want het is pijnlijk voor hem dat iemand er op wijst dat hij belachelijk veel tijd in z’n getrol stopt. Guus heeft een heel leeg leven anders kon hij dit niet doen.

    1. Guus Geluk

     Floris heeft niets over het kiesstelsel te melden, het eigenlijke onderwerp van dit artikel.

     Ik doe zijn comments dan ook af als zinloos geleuter.

    2. IJscoman

     Vergis je niet Floris, het is een betaald bijbaantje van Guus. Hij krijgt per reactie een paar euro. Hij had ook een krantenwijk kunnen, maar ja dan moet je er ook op uit als het regent.

     1. Floris

      Dat is een mogelijkheid, IJscoman. Ik hoop het voor hem, want als de man gratis en voor niets hele dagen z’n vingers blauw typt op een blog waar vrijwel niemand hem serieus neemt dan is dat niet minder dan zielig. Zo iemand heeft dringend hulp nodig.

     2. Beukman

      Maar @Floris toch! Je zou moeten weten dat de reacties van Guus worden getikt door een dozijn dikbetaalde overheidsdienaren, werkzaam bij Bureau Grondlijn.
      Of ben je opeens van je geloof gevallen?

     3. Guus Geluk

      Zo is dat, ijscoman. Je moest eens weten wat er maandelijks op mijn loonstrookje staat. Lol.

     4. Floris

      Beuktrol schreef: “Maar @Floris toch! Je zou moeten weten dat de reacties van Guus worden getikt door een dozijn dikbetaalde overheidsdienaren, werkzaam bij Bureau Grondlijn.
      Of ben je opeens van je geloof gevallen?”
      ————————————————————–
      De gevestigde politiek is volledig van het padje af, smijt belastinggeld in allerlei bodemloze putten en zet de toekomst van Europa-as-we-know-it op het spel.

      Dus acht ik ze in staat om trollen in te zetten op fora die hen niet goed gezind zijn? JA, zonder meer.

      Je ridiculiseringspogingen maken verder geen indruk Beukmans. Jij wordt hier al even weinig serieus genomen als je trolmaat.

    3. Beukman

     @Floris
     Guus tracht niet het onderwerp te veranderen, hij tracht jou het onderwerp van de draad op te duwen.
     Jouw gefrustreerde trolbijdragen zijn echter louter op de man gespeeld, en stuk voor stuk off-topic.

     Je bent zielig, @Floris. Je verdient ons aller medelijden. Ga iets nuttigs doen met je leven, voor het definitief te laat is. Of wil je dat er straks op je grafsteen komt te staan:

     Hier ligt Ket.
     Zijn leven was pet.
     Zijn grootste succes
     was nog trollen op DDS.

     1. IJscoman

      Luister Beuk. Guus is alleen al een trol door zijn exorbitante hoeveelheid posts op een dag. Er is geen onderwerp waar hij niet minstens de helft van alle reacties voor zijn rekening neemt. Dat is niet normaal en tamelijk ongezond als hij GEEN trol zou zijn.

      Het is niet alleen maar gefixeerde belangstelling. De inhoud van zijn reacties is altijd in de sfeer van ‘de kont tegen de krib’, van provoceren, van downplayen, van recht praten wat krom is en omgekeerd.

      Deze dingen weet jij net zo goed als ik en alle andere op dit blog, Beuk. Het feit dat jij altijd voor hem in de bres springt en jullie een onverbrekelijk duo vormen, is ook al talloze keren onderwerp van discussie geweest.

      Terecht dat Floris dit trollen keer op keer aan de kaak stelt. Stoorzenders moeten gesignaleerd en als het even kan ontmanteld worden.

     2. Beukman

      Stel je niet aan, @IJsje. Guus heeft gewoon een eigen mening. Wees blij met hem, er lopen op DDS al genoeg napraters rond. Jijzelf produceert trouwens ook de pots na de andere.

     3. swetsnek

      Hahahah zeiksnor doet ook nog even een duit in het zakkie leuk

     4. swetsnek

      Weet je wat er op jou grafsteen staat ??? nee??? dat dacht ik al wel hahahaha

      IK LIG MIJ HIER AL JAREN TE VERWONDEREN.
      MAAR EINDELIJK ZIE IK DE RADIJSJES OOK EENS VAN ONDEREN.
      En rap graag trol

     5. Guus Geluk

      IJscoman, jij denkt dat ik alles zit te downplayen, maar dat is niet waar. Ik verdedig voortdurend een liberale en vrije samenleving, waarin iedereen respect voor elkaar heeft. En als dat tegen het beeld dat Trump, Wilders, Poetin of jij van deze wereld hebt ingaat, dan moet dat maar.

     6. Floris

      IJscoman schreef: “Luister Beuk. Guus is alleen al een trol door zijn exorbitante hoeveelheid posts op een dag. Er is geen onderwerp waar hij niet minstens de helft van alle reacties voor zijn rekening neemt. Dat is niet normaal en tamelijk ongezond als hij GEEN trol zou zijn.”
      ———————————————————
      Inderdaad. En Beukman (die al even dom is als Guusje) is er iedere keer als de kippen bij om hem te steunen. Alsof dat niet opvalt.

      En de ridiculiseringspogingen met betrekking tot het opperen van de mogelijkheid dat hier meer achter zit dan een zogenaamde lone-wolf (in de vermomming van een SGPer uit een dorp in de biblebelt) zijn al honderden keren naar voren gebracht door Beuktrut en z’n kompaan Simon etc etc etc op meerdere fora en dat is al vele jaren aan de gang. Ook dat maakt ze verdacht: ze doen te veel moeite om het te ontkennen.

      En dat gaan ze nu weer doen. Let maar op.

   2. swetsnek

    Nee jij ook allang niet meer trol flikker toch eens op ga links lastig vallen zeurknuppel

 4. swetsnek

  Iik ben niet voor jongeren van 18 jaar die mogen stemmen ,veel te jong die weten totaal niet waar het over gaat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.