Trump draait 180 graden, vindt opeens dat de EU het ge-wel-dig doet: “Ze stellen orde op zaken”

“De Europese Unie stelt orde op zaken… Ik had een fantastische meeting met haar [Merkel], ik mag haar heel graag. Ze heeft hetzelfde tegen mij gezegd.”

Donald Trump, die vorig jaar de Amerikaanse presidentsverkiezingen won en zich sinds januari dan ook daadwerkelijk de 45e president van zijn land mag noemen, heeft in een interview met de Financial Times enkele interessante dingen gezegd over de Europese Unie én Angela Merkel, de Duitse bondskanselier met wie hij toch een ietwat problematische relatie heeft.

Volgens Trump doet de EU het tegenwoordig namelijk veel beter dan, zeg, een jaar geleden. Brussel zou geleerd hebben van Brexit en nu veel meer zijn best doen om “de boel bij elkaar te houden”:

I think Brexit is very good for the UK, it is going to be very good for [the] UK. I would have thought when it happened that more would follow, but I really think the European Union is getting their act together. It could be a very good thing for both.

Natuurlijk hebben oplettende lezers geen idee waar Trump het over heeft. De EU lijkt immers op ramkoers te zijn met het Verenigd Koninkrijk in verband met Gibraltar. Als Trump dat “orde op zaken stellen” vindt hebben we toch echt een probleem. En Trump was nog niet klaar:

“It is a very interesting thing. If you would have asked me that the day after the election . . . I would have said, ‘Yeah, it will start to come apart’. But they have done a very good job and — I am meeting with them very soon — they have done a very good job in bringing it back together.

Ze hebben volgens Trump de boel dus heel goed bij elkaar gehouden — of weer bij elkaar gekregen. Maar waarop baseert hij dat precies? Het eurosceptische sentiment in West-Europese en Noord-Europese landen lijkt alleen maar toe te nemen. De arme Zuid-Europese landen maken er nog steeds een enorme puinhoop van, wat op termijn voor problemen moet zorgen.

Vervolgens antwoordde Trump op de vraag of “the center holds in Europe” als volgt:

I think that it’s really holding. I think they’ve done a better job since Brexit. I think they have done a better job.”

Nogmaals, ik heb geen idee waar Trump dit op baseert. De EU heeft helemaal niets anders gedaan. Sterker nog, de afgelopen maanden en weken is Brussel er met een gestrekt been in gegaan tegen het Verenigd Koninkrijk. De spanningen nemen daardoor eerder toe dan af. Maar volgens Trump is het dus allemaal ge-wel-dig wat de Europese megalomanen in Brussel doen.

Nou begrijpen we allemaal dat de Amerikaanse president diplomatiek moet proberen te zijn, maar dit gaat werkelijk nergens over. De EU heeft het helemaal niet “veel beter” gedaan “sinds Brexit.” Brussel maakt er nog altijd een puinhoop van, zorgt ervoor dat er nu oorlogstaal gebruikt wordt vanwege Gibraltar, en heeft nog steeds geen oplossing gevonden voor het probleem dat ‘Zuid-Europa’ heet.

Het is hartstikke leuk dat Trump een diplomatieke kant van zijn karakter heeft ontdekt, maar laat hem die kant alsjeblieft gebruiken in onderhandelingen met China, of iets dergelijks. Rechts Europa kan het niet gebruiken dat hij de EU gaat ophemelen terwijl wij er juist alles aan doen om de EU af te breken — of in ieder geval minder groot en invloedrijk te maken dan ze is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Ben Zine

  Als Trump doorgaat met het verkondigen van dit soort klinkklare onzin, vrees ik dat zijn presidentschap geen lang leven zal zijn beschoren. Het is ook niet ,,diplomatiek”, maar slaat werkelijk nergens op. Soms zou je haast gaan denken dat er een steekje los zit bij hem, hoe krijg je anders zulke verbale diarree uitgekraamd ? ,,They’ve done a good job”… Jaja…

  1. Ritter

   Ben Zine

   Trump constateert gewoon de feiten.

   Veel mensen die eerst voor een uittreding waren zijn nu omgeslagen en vinden het beter in de EU te blijven.

   Ook in Nederland blijkt uit peilingen dat minder mensen uit de EU willen treden. Het animo daarvoor is afgenomen.

 2. Ritter

  “Ze hebben volgens Trump de boel dus heel goed bij elkaar gehouden — of weer bij elkaar gekregen.”

  Daarin heeft Trump helaas gelijk.

  Ook in Nederland is de neiging om de EU te verlaten achteruit gegaan.

  De politieke elite en hun vriendjes in de media hebben een offensief ingezet dat in ieder geval tot nu is geslaagd. Ze hebben veel mensen angst aangepraat voor het verlaten van de EU.

 3. Arnoniemuss

  “Trump prijst Europa om haar optreden na Brexit”, lees ik bij van der Galien. Daarmee rijdt Trump de rechtsen in de wielen die juist proberen Europa te verzwakken, zo stelt hij. Rechts heeft er weer een vijand bij, denk je. Hij kan op de grote hoop vijanden, bij de linksen, bij het kartel, bij de Marokkanen.
  Maar ik heb een troost. De woorden van Trump (they have done a very good job), gebruikt hij te pas en te onpas bij dingen waar hij de ballen van snapt. Een goedkoop compliment waar je verder geen waarde aan hoeft te hechten en ook geen last van hebt.

 4. HaZ

  Nu heeft Trump natuurlijk wel een onderonsje gehad met Frau Färkel hierover en zelfs onze Mark Rutte is gezwicht voor de “charmes” van Angela Wir Schaffen Das, dus zo heel vreemd is het nu ook weer niet. Tenslotte Frau Färkel=Europa….

 5. Peter Selie

  Trump eerste president na Kennedy die CIA durft te trotseren
  Nog een reden waarom Trump wordt gehaat is dat de nieuwe president van plan zou zijn om flink de bezem door de inlichtingendiensten te halen.

  Daarmee is Trump de eerste president sinds John F. Kennedy die het openlijk tegen de CIA en de ‘deep state’ durft op te nemen. Nadat JFK door de CIA in de mislukte ‘Bay of Pigs’ invasie in Cuba werd gelokt, bezwoer hij dat hij de CIA in ‘duizenden stukken zal versplinteren en deze door de wind zal laten wegblazen.’ Kennedy ontsloeg CIA directeur Allen Dulles, en dat was de druppel. We weten hoe het met JFK afliep, en overigens ook met Dulles: hij kreeg zitting in de Commissie Warren die onderzoek deed naar de moord op Kennedy.

  De oorlog van de ‘deep state’ tegen Trump bestaat uit drie fasen, drie ‘speelkaarten’, te weten 1) de delegitimering kaart; 2) de Herbert Hoover kaart, en 3) de John F. Kennedy kaart.

  1) De Delegitimering kaart. De CIA en George Soros proberen inmiddels een nieuwe kleurenrevolutie te ontketenen, naar nu een in de VS zelf: de Paarse Revolutie. Die kleur is de mix tussen de ‘rode’ en de ‘blauwe’ staten. Sinds de verloren verkiezingen draagt Hillary Clinton bij publieke optredens opvallend vaak kleding met een paarse kleur. Haar man Bill is gezien met paarse stropdassen. Op social media wordt veel geschreven over het gebruik van de kleur paars. Daarnaast gaan de door Soros betaalde professionele linkse demonstranten al wekenlang tekeer.

  2) De Herbert Hoover kaart. Mocht het niet lukken om bijvoorbeeld een afzettingsprocedure tegen Trump te organiseren, dan zal de volgende fase in werking treden, en dat is het veroorzaken van een verwoestende financieel-economische crash. Hetzelfde overkwam president Hoover, die net als Trump een enorm opgeblazen aandelenmarkt, ontstaan door goedkoop krediet, erfde, die op Zwarte Dinsdag in oktober 1929 uit elkaar klapte en de Grote Depressie veroorzaakte. Een nog grotere crash staat inmiddels voor de deur, en de Democraten zullen niet aarzelen de schuld ervan te geven aan Trump, net als ze destijds met Hoover deden.

  3) De John F. Kennedy kaart. Chuck Sumer, een machtige Democratische senator en een belangrijke spil in het ‘deep state’ monster, zei onlangs op TV dat de inlichtingendiensten tal van mogelijkheden hebben om Trump terug te pakken als hij zijn strijd tegen hen voortzet. Er is niet veel fantasie voor nodig om te bedenken wat hij bedoelde. Trump houdt er overigens al lang rekening mee dat het establishment hem probeert te vermoorden. Niet voor niets heeft hij de ongebruikelijke stap genomen om de officiële ‘secret service’ beveiligers aan te vullen met zijn eigen loyale privé beveiligers.

  Deep State zal vermoedelijk winnen, maar tegen welke prijs?
  Er zijn drie mogelijke uitkomsten van deze oorlog: 1) Trump verslaat de ‘deep state’; 2) De ‘deep state’ lijft Trump in; 3) De ‘deep state’ verslaat Trump / zet hem af / vermoordt hem.

  De kans dat Trump als overwinnaar uit de bus komt, is niet groot. De ‘deep state’ bestaat al tientallen jaren, en is veel machtiger dan de president. De tweede optie is eveneens niet waarschijnlijk. Trump is er niet de man naar om op de knieën te gaan. Hij werd geen president om vervolgens de zoveelste marionet te worden. Hij heeft immers meer dan genoeg geld om royaal van zijn pensioen te kunnen gaan genieten.

  Een desastreuze financieel-economische crash en diepe crisis lijkt dan ook de onvermijdelijke volgende stap te zijn. En als dàt niet werkt, dan zal de ‘deep state’ alle mogelijke middelen gebruiken om Trump te verwijderen – inclusief een eventuele moordaanslag, die vermoedelijk als een ‘ongeluk’ zal worden aangekleed.

  Kortom: er staat ons de komende weken en maanden nog het nodige te wachten. Met een beetje pech zullen de acties van de ‘deep state’ niet alleen voor Amerika, maar ook voor Europa en de rest van de wereld ingrijpende gevolgen hebben. >>>> https://jdreport.com/deep-state-oorlog-van-elite-donald-trump-dreigt-zelfde-lot-te-ondergaan-als-john-f-kennedy/

 6. Ni28

  De kennis van Amerikaanse presidenten over Europa was altijd magertjes. Trump zal niet anders zijn. De Brexit was een waarschuwing voor de EU maar het dringt niet door dat de EU alleen maar verkeerd reageert. In plaats om de boel bij elkaar te houden gaan zij star door met hun plannen en moet GB gestraft worden. De burger kan de pot op. Dat dringt in de VS niet goed door

 7. Guus Geluk

  Het is een goede zaak dat Donald Trump vertrouwen stelt in de Europese Unie. Hopelijk bloeit er in de toekomst een gepassioneerde relatie op tussen de regering-Trump en de handelsafdeling van de EU. Dat is in ons aller belang.

 8. RobertMarsman

  Nou wat Trump mijns inziens bedoelt en waar hij helaas gelijk is dat de verwachting dat meer landen na de Brexit zouden volgen is uitgebleven. Wat vele in Europa dachten en ook Trump was dat de Brexit een katalysator zou zijn voor meer landen die uit de EU zouden stappen. Die verwachting is uitgebleven. En daar doelt Trump op.

  I would have thought when it happened that more would follow, but I really think the European Union is getting their act together.

  Je kan het er mee eens zijn of niet. Maar Trump constateert wel gewoon de feiten.

  1. Guus Geluk

   Zo is dat, @RobertMarsman. De EU doet erg goed haar best om eenheid te creëren.

  2. Beukman

   @Robert
   Als Trump bij een volgende gelegenheid van Putin te horen krijgt dat de EU een waardeloze organisatie is, zal Trump een dag later hetzelfde roepen.

   De interessante vraag voor nu is wat de DDS-respondenten die Trump prijzen maar de EU haten, met hun spagaat zullen gaan doen.

 9. Beukman

  Trump is een windvaantje dat alle kanten opwaait, al naar gelang zijn humeur. In zijn meningen laat hij zich meer beïnvloeden door degene waarmee hij zojuist heeft gesproken dan door feiten. Dit is de verklaring voor het feit dat hij regelmatig totaal van mening verandert, zelfs over zeer belangrijke zaken.
  Het tekent zijn onhoudelijke zwakte. Het is tevens de verklaring dat hij de EU opeens zo geweldig vindt: als emotioneel dier heeft hij die boodschap van Merkel opgezogen, en net als een kind is dit voorlopig zijn nieuwe waarheid. Trump heeft feitenvrij politiek bedrijven tot een kunst verheven.

  Heeft het eigenlijk wel zin om je van een labiel figuur af te vragen of het wel klopt wat hij zegt, als de kans groot is dat hij een week later precies het tegengestelde roept?

 10. Ome Ga

  Alles wat Alex Jones en Drudge al jaren geleden gezegd hebben, vele keren gewaarschuwd hebben, komt nu bewaarheid door:

  – enorme FEITELIJKE kennis (van de laatste dertig jaren) van de politieke geschiedenis van de USA
  – enorme dapperheid om alle fakenieuws te proberen te ontmantelen en te disproven
  – de enorme hoeveelheid gekwalificeerde, betrouwbare en vaak zeer hoogstaande informatie bronnen zoals (ex)CIA, FBI en politieke leiders, vaak in het hoogste geheim natuurlijk die de meest waardevolle FEITEN aan Alex Jones (InfoWars) en Drudge doorspelen

  Ga er maar aanstaan Michael. In feite
  weet
  je
  he-le-maal
  NIETS al

  als je nog steeds van de msm leugenmedia je i fo en nepnieuws afhaalt!
  Bekeer je nou eens! Je hebt geen idee, echt!
  Zelfs het Pentagon is er openlijk over, het wordt ws – na de infowar die nu allang bezig is – een echte burgeroorlog, met inzet van het leger.

  En dit is wereldwijd, geloof me. Je hebt TOTAAL geen inzicht (nog) in de gigamacht van de linkse, fascistitische globalistische NWO machten. FEITEN:

  https://youtu.be/0JzgCTmHq9Y

 11. nick

  Kan je hem niet even een mailtje sturen oid Michael. Even uitleggen hoe de werkelijkheid hier in Europa en de EU in elkaar steekt. De man waait echt met de wind mee. Gelooft onmiddelijk de leugens van Merkel, valt me toch tegen van hem. Beetje dom ook.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.