UKIP én Labour diep in de problemen: UKIP-kiezers stappen massaal over naar de Tories

Door zich hard te maken voor Brexit heeft Theresa May er in één klap voor gezorgd dat ze zowel Labour als UKIP heeft uitgeschakeld. Wat een meesterlijke politica… die ook nog eens de volkswil respecteert. Waar zien we dat nog in Europa?

Labours dromen over een overwinning of in ieder geval een comeback bij de verkiezingen van later dit jaar lijken uit te draaien op een enorme nachtmerrie. De Britse krant The Mirror bericht namelijk dat UKIP-kiezers massaal van plan zijn om de overstap te maken naar de Conservatieven (of Tories) van premier Theresa May. Als dat zo doorgaat kan Labour maar liefst 60 zetels aan de Tories verliezen.

Ja, dat lees je goed: 60 Labour-zetels gaan mogelijk naar de Tories omdat die partij UKIP leeg eet.

Een hoge bron bij het sociaaldemocratische Labour zegt tegen de krant:

“De boodschap die we krijgen [bij mensen voor de deur] is vreselijk. Alle UKIP-kiezers lijken terug te gaan naar de Tories, en dat gaat ons raken als nooit tevoren.”

Bij afgelopen verkiezingen kon Labour — de Britse versie van de PvdA — nog enigszins overleven omdat UKIP de rechtse stem verdeelde. Dat wordt nu vrijwel zeker anders. In 2015 kreeg UKIP nog 3,8 miljoen stemmen, waardoor de partij derde werd, maar op dit moment staan Paul Nuttall en Nigel Farage slechts op een magere 4% in de peilingen. De Tories staan, daarentegen, op 49% en Labour op een lachwekkende 26%. Als dat zo doorgaat koersen de Conservatives dus mogelijk af op een absolute meerderheid qua stemmen. Aangezien ze in het Verenigd Koninkrijk een regionaal-systeem hebben, waarbij elke regio een eigen volksvertegenwoordiger kiest, zit die absolute meerderheid er in het parlement sowieso al in, maar die kon dus weleens groter worden dan iedereen vooraf had gedacht.

Zo zijn er nogal wat zetels die Labour in 2015 met heel veel mazzel in handen kreeg. Het verschil tussen de sociaaldemocratische kandidaat en die van de Tories was in 2015 miniem. Omdat UKIP helemaal in elkaar stort en al die mensen teruggaan naar de partij van May gaan die zetels dit jaar mogelijk allemaal naar de Conservatives.

In veel gevallen hoeven de Tories slechts 10 procent van de vorige UKIP-kiezers voor zich te winnen om de zetel(s) over te nemen van Labour. Het staat buiten kijf dat ze dit gemakkelijk gaat lukken. Paul Nuttall, de nieuwe leider van UKIP, slaagt er namelijk niet eens bijna in om net zo populair te worden als Nigel Farage, die er vorig jaar de brui aan gaf.

Volgens één bron bij Labour laten privé-peilingen van de partij zelfs zien dat het nóg slechter gaat: ze zouden niet op 26% staan volgens die peiling, maar op 20%. Dat zou het slechtste resultaat zijn sinds de Tweede Wereldoorlog voor de politiekcorrecte wegkijkerspartij.

Voor een groot deel komt dat op het conto van de vreselijke Jeremy Corbyn, die universeel gehaat wordt, maar het is ook een systematisch politiek probleem. Labour is ouderwets, heeft geen antwoorden op de grote sociale en andersoortige problemen in het VK, en is keihard links in een tijd waarin het linkse gedachtegoed eigenlijk gewoon dood is verklaard door kiezers.

Die problemen worden vervolgens nog eens verergerd voor Labour doordat May UKIP-kiezers letterlijk alles heeft gegeven wat ze wilden door voor een “harde Brexit” te gaan. Tel daarbij op dat Labour die mensen niets biedt op het gebied van onderwijs en immigratie, en May juist wel, en het is opeens duidelijk dat UKIP-kiezers dit jaar Tory-kiezers worden.

Hilarisch genoeg is het zo triest gesteld met Labour dat diens leiders nu dat doen waar ze rechtse Nederlanders, Amerikanen en Fransen maandenlang van beschuldigden: peilingen ontkennen.

But a senior source close to Mr Corbyn played down the disastrous polling and insisted Labour’s position will improve over the last six weeks of the campaign.

“We have all come to understand that polling has a pretty chequered record recently,” he said.

Dat klopt natuurlijk wel, maar dit betekent dat het mogelijk nog slechter afloopt voor Labour. Vorig jaar onderschatten peilers immers het aantal eurokritische, rechtse kiezers. Als dat het geval nu weer is stevenen de Tories af op een nóg grotere verkiezingsoverwinning dan de peilingbureaus  voorspellen.

Overigens zijn deze peilingen natuurlijk ook bijzonder slecht nieuws voor UKIP. Er is echt bijna niets meer over van die partij. Op zich is dat niet zo gek, UKIP heeft haar doel immers bereikt, maar voor Nigel Farage en zijn vrienden komt het ongetwijfeld als een klap in het gezicht. Ze zijn feitelijk gekaapt door May… en het lijkt erop dat ze daar niet veel aan kunnen doen. Het enige wat misschien nog mogelijk is is dat ze zich als een soort van PVV gaan presenteren: Labour-achtig op economische onderwerpen, maar hard op immigratie, integratie, en de EU.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Labour uitgeschakeld, PvdA weggevaagd en de socialisten in Frankrijk niet door naar de tweede ronde.
  Maar in Nederland babbelen ze nu al weken over het enorme verlies van de PVV (5 zetels winst en tweede partij van NL ondanks concurrentie van drie rechtse nieuwkomers, over de totale deconfiture van PvdA wordt braaf gezwegen) de teloorgang van Marine le Pen (die doorstoomde naar de tweede ronde en aan het klimmen is in de peilingen) en die infernale Brexit Britten (O wee wat een slechte mensen zijn dat zeg, gelukkig zijn ‘wij’ Europeanen moreel zoveel hoogstaander, daarom gunnen wij ‘onze’ onderdanen geen referendum.

  O ja
  En natuurlijk identity politics en White Privilege. Daar hebben ze zelfs een complete Staatsradio en Staatstv voor uit de grond gestampt.
  Immers tweedracht zaaien, mensen in hokjes proppen, buitensporig aandacht besteden aan beroepsklagers, ongemakkelijke waarheden in overvolle doofpotten stampen en iedereen die een millimeter afwijkt van de Policor doctrine publiekelijk opknopen is hun raison d’être.
  The Liberal Bubble of the Regressives, ingekapseld in hun tombe van ivoor.

  De Sociaal Democratie is dood en de PO-tweedrachtzaaiers, betuttelracisten en na-oorlogsche verzetshelden doen de Drie-Aapjes-Polka
  Allemaal gefinancierd met belastinggeld.

  Zou iemand als Ghislainne Plag, Peter vanderMeersch, Matthijs ‘sinds Charlie Hebdo fiets ik altijd een onsje sneller’ van Nieuwkerk of Twan Huys ooit een echt mens in levende lijve zijn tegengekomen ?
  U weet wel
  Die zonderlinge schepsels die schijnen te existeren buiten de bubbel ?

 2. Two Ravens Black Kettle

  Overigens maakt het voor UKIP weinig uit. Al zouden ze 6 miljoen kiezers achter zich weten te krijgen. Dankzij het bizarre districtenstelsel kunnen partijen die veel minder stemmen vergaren veel meer zetels binnenslepen.
  UKIP was de derde partij van Engeland en kreeg 1 zetel !
  De SNP met veel minder stemmen; 56 zetels !

  1. toetssteen

   @ravens
   Correct. Ik haalde het al een aantal malen aan. D66 wil het ook in nederland. Je hoeft geen wijsgeer te zijn om te weten waarom.
   Vaak worden dan de VS aangehaald, maar die vergelijking gaat niet op.

 3. Babaji538

  Naast “The Guardian”, “de Svenska Dagbladet”
  en “The Japan Times”, volg ik ook, “The Independent”.
  Het maakt niet uit in welk land je woont,
  maar veel geschreeuw maakt maar weinig wol.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.