23 mei 1568: Nederlanders komen in opstand tegen de dictatoriale Spaanse koning

Vandaag is het 449 jaar geleden dat onze voorouders besloten om het Spaanse juk van zich af te werpen. 

In Nederland zelf is er bijna geen aandacht voor, maar gelukkig zijn er nog buitenlandse mensen en organisaties die wél bezig zijn met ónze nationale geschiedenis:

https://twitter.com/HistoryTime_/status/867047615938035712

Op 23 mei 1568 vond de slag bij Heiligerlee, wat meteen de eerste slag was die de Nederlandse ‘rebellen’ wonnen. Het doel van deze veldslag, die de eerste veldslag was onder leiding van Willem van Oranje op Nederlandse bodem, was om een brede volksopstand te ontketenen. Zoals IsGeschiedenis.nl uitlegt was deze veldslag het begin van een strijd die maar liefst 80 jaar zou duren:

De graven Lodewijk en Adolf van Nassau deden een inval in het noorden met 3000 infanteristen en 300 ruiters. Bij Heiligerlee kwam het tot een veldslag, die begon op 23 mei en een nasleep had van tachtig jaar.

 

De conclusie van die strijd? Nederland werd een republiek en groeide in weinig tot geen tijd uit tot één van de machtigste landen op aarde. Nederlandse kooplieden veroverden de wereldzeeën en voor we het wisten brak de Gouden Eeuw aan. Welvaart, macht… de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden had het allemaal. En ja, dat begon met deze veldslag.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Nederlandse_Patriot

  Ongerelateerd maar desalniettemin belangrijk: D66 en CU gaan NIET onderhandelen. Minderheidskabinet of nieuwe verkiezingen!

 2. van Urk

  Kom tegenwoordig als volk maar niet in opstand voor deze zaken die wij als Nederlanders zelf opgebouwd hebben want dan ben je volgens de eurofielen en multiculti,s niet goed snik.

 3. Sniper666

  Hoog tijd voor een nieuwe opstand tegen de Haagse kaasstolp, de nep-oranje’s en de EU. Op naar een werkelijk vrij Nederland.

 4. Rechtsstaat

  Deze gebeurtenis op 23 mei is de geboorte van Nederland, dit behoort elke Nederlander te weten. Raar dat deze dag niet word gevierd, het is namelijk onze onafhankelijksdag waarin wij kozen voor democratie en de tiranie werd verdreven.

  Leve de Replubliek!!!!

  1. Nasrani

   Leve de Monarchie. Tenslotte is dat de realiteit. Gelukkig.

   1. Sniper666

    @ Nasrani

    Nee, liever geen nep-oranje’s!

 5. Rechtsstaat

  P.s. Dank Michael van der Galien voor deze berichtgeving, ik was verrast en geraakt tegelijkertijd, nogmaals dank!

 6. Bes Tolen

  In het noordelijke gebied voelde men zich al jaren onderdrukt door het bewind in Brussel. Dat leidde vanaf zo 1550 al tot slachtoffers. Daarom vertrokken vanuit de gebieden die later, in 1594, met de stad Groningen één provincie zouden gaan vormen, duizenden inwoners naar oostelijke gebieden, West en Oost Pruisen waar nog veel grond in exploitatie kon worden gebracht. Ook gingen enkele honderden gezinnen naar Hamburg. Ook vanuit andere provincies vertrokken er naar Pruisen maar de taal werd daar in die gebieden die van de provincie Groningen. [Uitroeiing van afstammelingen door de Tweede Wereldoorlog]. [Onder Catharina de Grote gingen er vanaf zo 1750 vanuit die toenmalige Oost Duitse gebieden naar Zuid Rusland. Ook daar werd het Groningse dialect de taal. In 1939 daar nog voor 195000 mensen. Het ging hier uitsluitend om mennonieten].
  De Watergeuzen telden veel Noordelingen. Ook in de leiding. Veelal adel. Hun bezit was geconfisqueerd. Zo ook van de grond van boeren.
  Tot 1594 was de provincie Groningen een waar rampgebied waarvan een groot deel van de bevolking het niet had gered. In 1594 waren de Staten Generaal de baas geworden maar de oorlog was niet voorbij. 1648 Vrede van Munster. Evenwel nog invallen na 1648 tot 1674. Grote verliezen aan mensenlevens aan beide kanten. Munsterland veroverde wel gebieden ten oosten van de noordelijke provincies. Die gebieden moesten geheel Rooms katholiek worden. De oude gebieden in de provincie Groningen zijn er nooit helemaal bovenop gekomen. Wel kon in 1599 met de exploitatie van het grote veengebied worden begonnen wat zich gunstig ontwikkelde.
  De slag bij Heiligerlee was dan wel een overwinning maar de wat latere slag bij Jengum was verre van dat. Daar werden de Staatse troepen in grote getale afgemaakt. Alleen al door onthoofding na de slag zouden er 7000 man het leven er bij in hebben geschoten. Ondanks de grote tegenslagen in het begin van de tachtigjarige oorlog, is de strijd doorgezet. Onvoorstelbaar is voor ons wat een offers zijn gebracht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.