AD ‘eert’ Pim Fortuyn met stuk waarin beweerd wordt dat hij niets voor elkaar had gekregen

U weet het misschien niet, maar als Pim Fortuyn premier van ons land was geworden was er bar weinig veranderd. Dat vertelt Frank Poorthuis, van het AD, ons tenminste.

Ach wat leuk! Het is 6 mei en dus ‘eren’ alle kranten en politici (die hem bij leven voortdurend demoniseerden en daardoor een klimaat creëerden waarin Volkert van der Graaf zich geroepen voelde om hem te vermoorden) Pim Fortuyn. Nu hadden die mensen niets met hem of zijn gedachtegoed toen hij nog leefde (behalve, wellicht, dat ze hem een “interessant fenomeen” vonden), maar nu hij dood is is hij opeens natuurlijk alom geliefd. Of in ieder geval gerespecteerd. Hij is er immers niet meer en vormt dus niet langer een bedreiging voor de bestaande machtsstructuren. Tja, dan ben je als rechtse politicus opeens héél populair.  Zie ook hoe het partijkartel en het mediakartel Margaret Thatcher en Ronald Reagan tegenwoordig ophemelen.

Hoe dan ook, in zijn ‘eer Fortuyn’-stuk voor het AD legt Frank Poorthuis uit dat hij altijd best waardering voor Fortuyn had (hoewel je dat natuurlijk niet uit zijn werk kon zien toen). Maar, schrijft hij, als Fortuyn gewonnen had was er eigenlijk niet zo heel veranderd. Denkt ‘ie. Nou ja, dat weet hij niet zeker, maar hij gaat ervan uit.

In het artikel stelt hij de vraag wat er veranderd zou zijn als Fortuyn niet vermoord was. Dit is zijn antwoord:

Het aantal echt ‘boze stemmers’ in Nederland dat op een revolutie uit is, ligt al tientallen jaren op ongeveer 26 Kamerzetels. Precies het aantal dat de LPF in 2002 met zijn dode lijsttrekker haalde. Een levende Pim had de LPF vermoedelijk zelfs minder stemmers opgeleverd. De LPF kreeg extra momentum door de moord. Maar mét Fortuyn was een grote LPF wel een serieuzere regeringspartner geweest dan in de 87 dagen die haar nu gegeven waren.

Dus om te beginnen: hoewel de LPF razendsnel in opkomst was, wat natuurlijk de voornaamste reden was dat het establishment helemaal losging, weet Poorthuis ons te vertellen dat de LPF met een levende Fortuyn niet de grootste was geworden. Sterker nog, ze hadden die 26 zetels niet eens gehaald. Dat weet Poorthuis niet zeker, dat geeft hij ook toe, maar hij gaat daar wel vanuit. Waarom? Nou, gewoon.

Maar goed, stel dat Fortuyns LPF de verkiezingen wél gewonnen had en hij daarna premier was geworden (hoewel veel mensen denken dat hij Hans Wiegel die functie al had toegezegd). Dan was er toch wel het één en ander veranderd in Nederland, nietwaar? De man was van plan om alles op zijn kop te zetten.

Nou, dat was nogal meegevallen, aldus Poorthuis:

Maar goed, was Fortuyn in het Catshuis beland, dan had zich mijns inziens in Nederland-compromisland een veel bescheidener revolutie voltrokken dan algemeen gedacht. Fortuyn I was een kabinet met LPF, CDA en VVD geworden. Had dat rigoureus de structuren in bureaucratie en zorg kunnen doorbreken, zoals Fortuyn wilde? Het valt te betwijfelen.

Ach ja, als je er goed over nadenkt hebben we eigenlijk niet zoveel gemist door deze verschrikkelijke politieke moord uitgevoerd door een ecoterrorist. Toch, Frank?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Ni28

  Een van de velen die krokodillentranen lieten en lachten in het vuistje, yes!!!

 2. meanstreak2099

  het is inderdaad jammer want ik denk nog steeds dat hij Den Haag op zijn grondvesten had kunnen laten schudden, maar nu zullen we het nooit weten

 3. Floris

  “weet Poorthuis ons te vertellen dat de LPF met een levende Fortuyn niet de grootste was geworden. Sterker nog, ze hadden die 26 zetels niet eens gehaald.”
  ——————————————————————————————–
  Ik heb mensen gesproken die juist niet zijn gaan stemmen omdat hij dood was die dat anders wel hadden gedaan.

 4. joost2

  De verder onbekende Frank Poorthuis schrijft de laatste tijd wel meer onzin in het AD.
  Ach, onbekend maakt onbemind.
  Het Ad is in feite een links krantje met vooringenomen partijdig en eenzijdige columnisten, het blijkt dat de ooit zo trotse kreet van het AD “vrij en onafhankelijk” geschiedenis is geworden.

 5. Floris

  “Maar goed, was Fortuyn in het Catshuis beland, dan had zich mijns inziens in Nederland-compromisland een veel bescheidener revolutie voltrokken dan algemeen gedacht. Fortuyn I was een kabinet met LPF, CDA en VVD geworden. Had dat rigoureus de structuren in bureaucratie en zorg kunnen doorbreken, zoals Fortuyn wilde? Het valt te betwijfelen.”
  ——————————————————————————————-
  Ik denk dat dat wel klopt. Fortuyn had compromissen moeten sluiten met partijen die tot de oude politiek behoorden en de VVD werd toen geleid door Dijkstal, een multiculturalist met uiterst linkse trekjes.

  Je komt er in dit land gewoon niet doorheen, het is 50 jaar lang verziekt door linkse krachten en dat poets je niet zomaar weg. Ook Fortuyn had dat niet gekund.

 6. Guus Geluk

  Het AD heeft gelijk als zij stelt dat bij een samenwerking met VVD/CDA Fortuyn veel water bij de wijn had moeten doen. Maar dat is niet het punt van zijn verdienste. Fortuyn maakte onderwerpen bespreekbaar; de immigratie en de islam. Zo liet hij zijn sporen achter in de politiek en die zijn tot op de dag van vandaag nog duidelijk merkbaar.

  1. Guus Geluk

   Achter = na.

 7. Peter Selie

  Het AD is ook met het politiek correcte sausje overgoten, zover niets nieuws onder de zon, ach en waar ik mij het meeste aan irriteer dat deze linkse-pers honden na Pim’s dood gewoon doorgaan met slinkse lijkenpikkerij om zijn gedachtegoed helemaal naar de Filistijnen te helpen, goh en de helft van de Nederlanders geloven er óók nog in dat is het trieste van allemaal. Vanmiddag tijdens een auto rit Pravda nieuws op Radio 1 was Ronald van Raak óók weer lekker bezig om Pim’s intelligente gedachtegoed te ondergraven, tenenkrommend hoe de helft van Nederland denkt de andere helft hun smerige ideologie door de strot te duwen via een zender welke met publieksmiddelen in de lucht wordt gehouden. Verdorie men had altijd en eeuwig wat te klagen in de massa media over Oost-Duitsland, Zuid-Afrika en Rhodesië, zie zagen de tak af waarop ze zitten de achterlijke randdebielen. Nog even een klein voorbeeld van islamofobie hieronder.

  https://pbs.twimg.com/media/C0tzaOhWQAAJksF.jpg

 8. Top

  Het Algemeen Dagblad? Daar wil ik zelfs mijn bips niet eens mee afvegen. Pauper krant.

 9. Peter Selie

  Het AD een medium die om een heel doorzichtige redenen een Zaanse treitervlogger in dienst neemt, is zo wie zo toch niet te pruimen. Zouden ze subsidie hebben gekregen om deze takke Turk in dienst te nemen? Alleen het sport-katern is te pruimen van deze lieden, voor de rest kan je de kachel er mee aanmaken.

 10. Arubano

  Poorthuis, wat ben jij een lul.
  De moord op Pim was voor mij de druppel om Nederland vaarwel te zeggen. En ik heb er geen spijt van en dat gaat ook niet meer gebeuren. Het gaat me wel aan het hart, maar er is nog niets geleerd van die moord. De hypocrisie is er volop.

 11. Bes Tolen

  Voor Pim Fortuyn de politiek in ging, had hij al een vaste aanhang. Spijtig genoeg is de partijvorming te laat voor de verkiezingen op gang gekomen. Fortuyn had beter een eigen partij kunnen oprichten dan via Leefbaar Nederland tot iets te komen. Veel mensen uit het meest hypocriete deel van Leefbaar Nederland wilden toch al niet mee. Maar toch gingen er ook van deze mensen over naar de LPF, die Fortuyn heel wat minder kenden dan veel van zijn jarenlange trouwe lezers en toehoorders, die de boot misten. Fortuyn was er door zijn persoonlijkheid, zijn kunde en overwicht ongetwijfeld in geslaagd de nodige homogeniteit in de partij te krijgen. Hij was de belichaming van de partij. Door de moord op Fortuyn was die er niet. Niemand kon hem vervangen. Voeg daarbij dat elementen (Hammerstein bijvoorbeeld), die niets begrepen van de behoeften een partij fatsoenlijk te leiden, naar voren kwamen en chaos diende zich aan. Fortuyn was een man van allure als zich vrijwel nooit aandient. Zijn dood is naar mijn oordeel nog altijd één van de grote rampen in de Nederlandse geschiedenis. Ik denk, dat hij van grote Europese betekenis was geworden als hij was blijven leven. Wij zullen hem blijven missen.

 12. Ritter

  Het AD is de krant die liever “Tuigvolggers” in dienst neemt. Dat is het journalistieke niveau van het AD.

  Iedere keer weer blijkt dat de z.g “mainstream” media tegenwoordig de grootste verdedigers van het establishment zijn geworden en iedereen demoniseren die een bedreiging vormen voor deze politieke elite.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.