Buma wijst links coalitiesprookje af: ”bij mij thuis heet dat Buma en de Zeven Dwergen”

Dat CDA-leider vaak onbedoeld (of juist bedoeld) grappig kan zijn, weten we allemaal, maar vanmiddag was zijn humor niet alleen grappig, maar zorgde het ook voor opluchting. SP-leider Emile Roemer kwam na een hard betoog van CDA over D66 met de vraag of het niet eens tijd was om de VVD aan de kant te schuiven en met andere partijen een coalitie over links te gaan formeren.

Om dit voorstel, dat al vaker is geopperd door Roemer, moest Buma zichtbaar grinniken. ”Dat heet bij mij thuis Buma en de Zeven Dwergen. Naja, in dit geval dan vijf.” Door deze hilarische draai aan het linkse voorstel had hij de Tweede Kamer mee die in lachen uitbarstte. Volgens Buma is het een sprookje en blijft het voor hem een sprookje.

Het is natuurlijk een geweldige grap, maar het is uiteindelijk ook een soort opluchting voor rechts Nederland. Het CDA is als ‘middenpartij’ uiteindelijk flexibel genoeg om met alle partijen in zee te kunnen gaan, maar principes zijn voor Buma blijkbaar belangrijker dan voor CDA-leiders van vroeger. De CDA’er weet ook dondersgoed dat hij zetels gewonnen heeft met een typisch rechts geluid over de Nederlandse identiteit en immigratie. Dat gaat hij niet bij de eerste en beste kans weer weggooien. Hij is al aan het zakken in de peilingen, dus Buma moet een stevig verhaal op immigratie behouden. Anders vergaat het hem net als zijn voorgangers, een dramatisch verlies in de volgende verkiezingen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. HaZ

  Nou dat verlies komt er heus wel voor Buma c.s. Door het alsnog draaien m.b.t. het Oekraine referendum (NEE=NEE, maar toch weer JA) geeft deze partij aan hun kiezers niet serieus te nemen. Uiteindelijk kost je dat je kop. Behaalde CDA resultaten uit het verleden geven hier wel de nodige garanties voor. Trouwens benieuwd hoe iemand als Omtzigt om gaat met dat gedraai in zijn partij, of is hij ook al “om”.

 2. Ritter

  Ik hoorde op de radio dat een groot deel van de achterban van het CDA de PVV bij de onderhandelingen wil betrekken. De leiding van het CDA wil daar helaas niets van weten.

  1. Mees

   Rooth Leo . da’s nepnieuws……………………….

   1. swetsnek

    Ja net als jij homo hahahahaha

   2. toetssteen

    @Mees
    Waar ziet u hier ene Rooth Leo?

  2. Mees

   Achterban van de CU wil eventueel wel inleveren op abortus en euthanasie.
   De ge^lheid om te regeren gaat wel heel ver

 3. Sniper666

  Buma gaat knopen tellen en eens kijken hoe ver hij kan komen.

 4. Ritter

  ‘4 op de 10 VVD-stemmers en een meerderheid CDA-stemmers zegt: we moeten de PVV een kans geven’ aldus @gijsrademaker

  https://twitter.com/eenvandaag/status/869553291553775617

 5. wim de goede

  De principes van het CDA – daar geloof ik helemaal niet in.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.