Deelverkiezingen in Duitsland: Merkels CDU wint, sociaaldemocratische wegkijkers van SPD gaan keihard onderuit

De Duitse versie van de PvdA heeft vandaag een flinke klap gekregen. Daar kunnen wij natuurlijk alleen maar heel hard om lachen.

Och, wat ontzettend sneu voor Martin Schulz zeg: zijn SPD heeft de verkiezingen in de deelstaat Schleswig-Holstein vandaag flink verloren:

Voor de SPD komt dat toch als een verrassing. De partij leek de afgelopen weken namelijk bezig met een comeback. Sterker nog, toen Schulz vorig jaar aankondigde dat hij niet langer voorzitter wilde zijn van het Europese Parlement en de overstap zou maken naar de Duitse politiek werd hij ongeveer ontvangen als een held. Nou ja, niet door Duitse kiezers, maar wel door de Duitse media. Die wisten het namelijk zeker: de eurofiele socialist zou écht een bedreiging vormen voor Angela Merkel. Ja, ja, nog even en de professionele wegkijkers van de sociaaldemocratische partij zouden weer aan de macht zijn.

Gelukkig blijkt vandaag dat die zogenaamde populariteit van Schulz nogal overdreven was. Ja, aanvankelijk steeg de SPD ook in deze deelgemeente in de peilingen — in maart stond de partij nog op 33 procent. Naar nu blijkt kon de SPD dat niet volhouden, wat natuurlijk niet zo gek is aangezien kiezers hem nu hebben leren kennen en dus begrijpen dat hij de slechtste kandidaat is om hun land te leiden.

Merkel is en blijft de grote favoriet voor de landelijke verkiezingen die later dit jaar gehouden zullen worden. Als ze die wint — en dat zal wel — kan ze het kabinet Merkel IV vormen. Nou ben ik geen fan van Mutti Merkel, maar ze is honderd procent beter dan Herr Schulz. Als voorzitter van het Europees Parlement bewees de Duitser namelijk niets meer of minder dan een dictatortje in de dop te zijn.

Prima dus dat hij afgaat. Als iemand het verdient is hij het.

Nu nog even wachten op de landelijke verkiezingen. Dan zijn we daarna definitief van Schulz af. Mooi hoor!

Oh, en het mooiste van dit alles? In Frankrijk verloren de socialisten (Hollande deed niet eens mee, en zijn partijgenoot kreeg minder dan 10 procent van de stemmen). In Nederland ging de PvdA helemaal kapot. In het Verenigd Koninkrijk is Labour al lang ingestort… en nu gaat de SPD ook nog eens ten onder in Duitsland. Nog even en het is helemaal afgelopen met de sociaaldemocraten in Europa. Dat we dit nog mee mogen maken!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Freud

  Is het nu ineens MUTTI Merkel?. Je omschrijvingen van een wat stijve maar tenminste eerlijke politicus zijn wel eens minder vleiend geweest. Kaiserin was nog het vriendelijkst. En als je als bestrijder van links uit je dak gaat omdat de SPD verloren heeft vertel je een halve waarheid. Links is per saldo ongeveer even sterk gebleven. Vind je de groenen en die Linke dan zo geweldig? Die pathalogische haat van jou tegen de sociaal-democratie zal niets opleveren. Ook de PVDA heeft de slag keer op keer verloren maar de strijd tegen extreem-rechts niet en gaat gewoon door.

  1. Isolde

   Het maakt in Duitsland niet veel uit of Merkel of Schulz straks de verkiezingen wint. In beide gevallen verliest populistisch rechts en nog steviger dan in Frankrijk en Nederland.

   1. toetssteen

    @is old e
    Wat is het verschil tussen totalitaire religie of marxisme?
    Echt rechts heeft vrijdenken in het vaandel, maar omdat de gevestigde orde dat vreest, is er nu het etiket ‘ populisme’ op geplakt.

   2. Kodi

    AfD debuteert succesvol en haalt de kiesdrempel. FN heeft nog nooit zo’n hoog percentage stemmen gehad. Er zit groei in het nieuw realisme.

   3. Guus Geluk

    Jij hebt het begrepen, @Isolde.

  2. toetssteen

   @freud
   Extreem rechts=libertarische partij?

 2. toetssteen

  Een rijk, mijn idee….. waar hebben al die strijders voor gevochten?
  In Flanders fields van John McRae toch nog maar eens overdenken.

 3. Wim Vreeswijk

  Er zijn m.i. niet alleen sociaaldemocratisch wegkijkers, maar met name ook een toenemend aantal christendemocratische wegkijkers. Dit is dus 2x niks !

  1. Kodi

   Er zijn alternatieven en deze hebben nu al structureel bij elke verkiezingen de kiesdrempel overwonnen.

 4. Kodi

  In Nederland geen PvdA meer, in Frankrijk geen socialisten meer, in Duitsland geen SPD meer. Langzaam maar zeker slaat de balans steeds meer en meer richting nieuw realisme door.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.