Trump heeft sterke Ramadanboodschap voor moslims: wijs geweld af!

Geen categoriemei 26 2017, 20:00
De Amerikaanse president wenst alle moslims een prettige vastenmaand – maar hij heeft ook een dringende oproep.
De islamitische vastenmaand Ramadan is bijna aangebroken, en dat betekent dat moslims overal ter wereld de komende maand overdag zullen vasten om pas na zonsondergang te eten en te drinken. Zoals in Amerika gebruikelijk is, wenste president Trump moslims een fijne Ramadan toe – maar hij had naast zijn gelukswensen ook een dringende boodschap. In dezelfde verklaring waarin hij een fijne Ramadan wenst, spreekt Trump namelijk ook over de noodzaak van het afwijzen van geweld en terreur.
https://twitter.com/BraddJaffy/status/868130644039217153

"Ramadan versterkt het besef van onze gezamenlijke verplichting om geweld af te wijzen, vrede na te streven, en om mensen te helpen die lijden onder armoede of conflicten."

Het is netjes uitgedrukt, maar de boodschap is onmiskenbaar: moslims moeten geweld afwijzen. Het is ongebruikelijk dat een Amerikaanse president zo'n directe oproep doet: president Obama deed altijd alsof alle moslims vreedzame lieverds waren. Trump daarentegen richt zich specifiek op moslims wanneer hij spreekt over het bestrijden van terrorisme. Dat is een mooie stap voorwaarts ten opzichte van zijn voorgangers.
Uiteraard spreekt links direct schande van Trumps uitspraken: ze zouden "beledigend" of zelfs "racistisch" zijn.
https://twitter.com/RahamanMD/status/868132401926504448
https://twitter.com/liesagreedupon/status/868131833522900993
Er zijn echter ook mensen die het helemaal eens zijn met Trump: "terwijl er veel geweldige moslims zijn, is islam een volledig rotte religie," schrijft Twitteraar Paraxis.
https://twitter.com/ParaxisSd/status/868132319789436928
Net als in Nederland is dus niet iedereen ervan overtuigd dat moslims moeten worden aangesproken op het geweld dat uit naam van hun geloof wordt gepleegd. Toch zal iedereen die ook maar enigszins logisch kan nadenken, begrijpen dat dit noodzakelijk is. Het is echt geen toeval dat zoveel aanslagen worden gepleegd door moslims en niet door, zeg, hindoes. Dat is niet racistisch, dat is een feit.
Om terrorisme echt te bestrijden, moet het probleem worden erkend. Pas dan is er ruimte voor een oplossing. Prima actie dus van Trump!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten