Gerommel bij de Landmacht: materieel is slechtste van het slechtste

Afgelopen winter wilde onze landmacht zijn tanden laten zien aan Rusland door uit te pakken met een enorme training in Polen. Uit een evaluatie van deze training door de Gezamenlijke Officieren Vereniging blijkt dat ons leger op essentiële punten te kort schiet.

Voor de evaluatie sprak brigade-generaal Ruud Vermeulen met militairen die betrokken waren bij de oefening. Brigade-generaal en oud-topmilitair Vermeulen heeft er respect voor dat de manschappen zo’n grote oefening hebben opgezet zonder een beroep te kunnen doen op ondersteunende afdelingen. Door jarenlange bezuinigingen op Defensie moesten de militairen de oefening zelf voorbereiden.

„Het door en voor de brigade organiseren is top of the bill. Ook al werd het uit nood geboren, men kan er trots op zijn”

Aan de inzet van onze militairen ligt het dus niet, deze mannen hebben het hart op de goede plaats:

„Chauffeurs waren 20 uur non-stop in touw. Goed om dat een keer te oefenen, maar op een gegeven moment is het niet meer verantwoord. Helemaal niet bij min vijftien. Daarom is het tempo van de oefening naar beneden gebracht”

Volgens de oud-topmilitair werkt de Landmacht met het slechtste van het slechtste. De radio’s en satellietnetwerken waarover de militairen veilig moeten kunnen communiceren zijn allemaal oud of versleten en hebben onvoldoende capaciteit.

De totale Nederlandse artillerie bestaat uit achttien kanonnen. Daarvan waren er bij de oefening slechts tien inzetbaar en na een paar dagen vanwege technische mankementen nog zeven.

Er moet dus dringend meer geld naar defensie, dat is keihard nodig. De NAVO-norm moet nu echt worden gehaald door het komende kabinet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Peter Selie

  Zeker een geleasde tank op het plaatje.

  1. van Urk

   Peter Selie@ Nee, een gloednieuwe CV-90 Pantserwagen waarvan een deel wegens bezuiniging alweer doorverkocht moest gaan worden naar Litouwen. Kapitaalvernietiging noemen ze dat geloof ik.

 2. Ni28

  De grote NAVO oefening had een waarschuwing voor Poetin moeten zijn maar het blijkt een uitnodiging voor een inval.

  1. van Urk

   Ni28@ Poetin dacht eerder dat er in Polen de jaarlijkse Jamboree werd gehouden.

 3. Peter Selie

  Turkse dictator Erdogan dreigt met totale oorlog tegen Koerden nu VS hun kant kiest

  Amerikaanse mariniers en pantserwagens in het noorden van Syrië.

  Er wordt geen enkele ruchtbaarheid aan gegeven, maar het Atlantische bondgenootschap kraakt in zijn voegen nu het militair grootste en op één na grootste lidstaat in Syrië recht tegenover elkaar zijn komen te staan. Nadat Turkije onder het mom van de strijd tegen ISIS voor de zoveelste keer een dodelijk bombardement op de Koerden uitvoerde, hebben Amerikaanse mariniers in pantserwagens posities ingenomen bij het dorpje Darbasiyah, op slechts enkele honderden meters afstand van de Turkse grens. De Turkse dictator Erdogan dreigde eerder met totale oorlog tegen de Koerden als de VS hun kant zou kiezen.

  Afgelopen week bombardeerden de Turken een hoofdkwartier en wapendepot van de Koerdische YPG milities, die aan de kant van de Amerikanen vechten, onder andere om de stad Raqqa op ISIS te heroveren. Daarbij vielen 20 doden en 18 gewonden. Na de bombardementen braken gevechten uit tussen Turkse en Koerdische troepen.

  Op 17 maart namen Amerikaanse mariniers bij de Syrische stad Manbij voor het eerst beschermden posities tegen de Turken in, die op dat moment de stad op de Koerden dreigden te veroveren. Met de bombardementen op 24 april onderstreepte Turkije maar weer eens dat het opnieuw glashard had gelogen toen het beweerde zich militair uit Syrië terug te trekken – iets dat de komende jaren nog veel vaker zal gebeuren, en waar het slappe en immer naïeve Europa, dat nog altijd onderhandelt met Turkije over het EU-lidmaatschap (!), steeds grotere schade van zal ondervinden.

  Turkije stelt ‘eigen belang’ boven strijd tegen ISIS

  De bombardementen waren een duidelijke boodschap van Erdogan aan de president Trump en Putin: Turkije streeft in Syrië zijn eigen belangen na, en dat gaat boven de eventuele steun aan Amerika en Rusland in het bestrijden van ISIS. De Koerden constateerden op hun beurt dat noch de VS, noch Rusland het aandurfde Turkije openlijk en officieel te waarschuwen. Desondanks besloten ze de Amerikaanse belofte dat ze zouden worden beschermd te vertrouwen.

  Na de Turkse bombardementen kon de regering Trump dan ook niets anders doen dan een beschermend cordon van Amerikaanse mariniers rond de Koerden te leggen, omdat die na het Turkse bombardement uit de anti-ISIS coalitie dreigden te stappen.

  Militaire confrontatie Amerikanen en Turken nu mogelijk

  Pentagon woordvoerder kapitein Jeff Davis bevestigde dat president Trump een belangrijk besluit heeft genomen door de Koerden met Amerikaanse troepen te beschermen. De Turkse dictator Erdogan heeft namelijk meerdere malen gedreigd met een totale oorlog tegen de Koerdische bevolking –die hij steevast ‘terroristen’ noemt- als de VS hun kant zou kiezen.

  Ooit was het ondenkbaar, maar hierdoor kan nu de uiterst precaire situatie ontstaan dat Amerikaanse en Turkse soldaten en vliegtuigen elkaar onder vuur nemen, en dat terwijl beide landen officieel zijn verenigd in de NAVO. In diplomatiek opzicht valt sowieso het nodige vuurwerk te verwachten als Trump en Erdogan op 25 mei deelnemen aan de NAVO topontmoeting in Brussel.
  Xander

  1. Sniper666

   @ Peter Selie

   Ik heb het hier al meer gezegd, Turkije moet uit de NAVO. Er komen ongelukken van…

 4. Lex

  Whoehahahaha ze moeten pang roepen als ze schieten.

  F16 en Leopard tanks worden al jaren in beweging gehouden door onderdelen van defecte toestellen te gebruiken ook deze geraken een op.

  De F35 of ter wel de JSF dat gaat een drama worden.

  Korton er zijn geen miljoen maar eerder miljarden nodig om het nederlandse leger te moderniseren.

  1. van Urk

   Je zou je als rijk land dat overal voorop wil gaan lopen en als minister van defensie dood moeten gaan schamen. Dat onze militairen zelf iets moeten gaan organiseren is gewoon het niveau van een scoutingvereniging. Straks moeten onze militairen nog collecteren aan de deur voor nieuwe spullen! Snap trouwens onze militairen ook niet dat zij het zo ver hebben laten gaan om de boel te versloffen en hun baan op het spel te laten zetten. Vroeger gingen de dienstplichtigen met volle moed voor elk wissewasje de binnenhof op om te protesteren. Nee, dat geklaag binnen de kazernepoorten moet een keer afgelopen zijn en ga met je nog rijdende rupsbanden richting Den Haag zou ik zeggen!

   1. HaZ

    @vanUrk, waarom denk je dat er iedere keer een helder lichtgewicht als minister op Defensie wordt geplaatst? Of vind je die Plasstaart zo geweldig? Defensie is altijd al de sluitpost op de begroting geweest en met de Groenslinkse rakkers straks zal het niet anders zijn. Ik vind Wim Duyvendak wel wat als Minister van Defensie; ervaren,schietgraag,overrompelend, explosief…..;-)

  2. van Urk

   De JSF wordt meteen gestald in Soesterberg als museumstuk vanwege het feit dat er geen geld beschikbaar meer was voor zijn inzetbaarheid.

 5. poison

  Neerlands hoop in bange dagen.

 6. Mars020

  Nederland geeft liever geld uit aan de vijand, genaamd de islam. Tanks verkopen om de islam te sponsoren is de nieuwe trend in ons land. De nieuwe lichting jihad strijders oefent nu al in zwembaden, waar ze ongestraft aanrandingen plegen en mensen mishandelen. Onze regering wil de wapenwet aanscherpen, omdat ze bang zijn, dat de burgers zichzelf gaan verdedigen tegen moslimtuig. Linkse vrouwen hebben massaal op Jesse Klaver gestemd, omdat ze het wel lekker vinden om straks door een stelletje mocro,s verkracht en mishandeld te worden. Straks gaat defensie de F16,s nog verkopen om nog meer kansparels binnen te kunnen halen en verzorgen. Nog een paar jaar en er lopen alleen maar baardapen in Nederland, die door niets en niemand worden tegengehouden. Israël geeft tenminste om haar burgers, want die worden beschermd door een goed en sterk leger. Neem daar eens een voorbeeld aan en stop met het knuffelen van de islam.

  1. van Urk

   Mars020@ Een volgende migratiegolf komt ons land niet te boven. Ook hier zie je dat de overheid aan kapitaalvernietiging doet door miljoenen blijven te gaan wegpompen omdat de gelukzoekers net zoals hun geld slurpende voorgangers veel geld zullen gaan kosten. Terwijl je dit geld ook gewoon kan gebruiken om die gelukzoekers tegen te gaan houden of terug te sturen door een organisatie als defensie zodat ons land niet deze miljoenen-verslindende zorglasten telkens hoeft te gaan dragen. Van een goede evenwicht heeft onze overheid totaal geen kaas van begrepen. Er worden dus mensen binnengelaten die alle opnoemende ellende met zich meebrengen (zorg,criminaliteit,terrorisme etc.) waar wij geen tegen antwoord meer op hebben omdat vakbekwame mensen (verpleegkundigen, thuiszorgers, politiemensen en militairen) die daar gespecialiseerd in zijn om dit soort ellende te kunnen gaan oplossen klakkeloos door onze overheid wegbezuinigd zijn.

 7. corfo

  Men was trouwens óók nog vergeten om de deelnemende militairen te vertellen dat je aan tank niet kunt imiteren door heel hard “pang pang” te roepen.
  De mannen moeten alsdan “boem boem” roepen natuurlijk. Foutje bedankt.
  Ik heb oprecht medelijden met de échte militairen die met deze troep het veld worden ingestuurd. De hiervoor verantwoordelijken zaten zich op ’t moment van de oefening vol te vreten en zuipen op kosten van de gemeenschap, waarna zij héél voldaan en tevreden naar huis werden gereden. Misselijk makende zooi.

 8. cmsuijkerbuijk

  Zolang we de EU van bakken geld blijven voorzien, Griekenland blijven volpompen met Euro’s, windmolenparken blijven bouwen en hongerige negertjes via hun geliefde leider blijven steunen met miljarden Euro’s is het goed toch? We halen dat geld dan toch gewoon weg bij de ouderenzorg en de veiligheid van Nederland in het algemeen, dus Politie, Brandweer, Zieken- en bejaardenzorg, Defensie en noem de instanties maar op! Wij Nederlanders moeten tenslotte wat over hebben voor een gelikt baantje voor onze huidige, niet herkozen demissionaire kabinetsleden, toch?
  Nou dan, niet zeuren over defensie. Als ze maar hard genoeg “Pang” roepen, schrikt elke vijand zich, overmand door angst van dat “Pang” én het zien van dat Napoleontische wapentuig, vanzelf wel terug!

 9. Roughwood

  EEN VOLK DAT ZIJN VERDEDIGING VERWAARLOOST ZET ZIJN VRIJHEID OP HET SPEL.

 10. Sniper666

  Het gebroken geweertje is aan de macht. Straks staan de mannen weer op de Grebbeberg met ieder vijf patronen en granaatkisten met zand. Dit nog afgezien van het feit dat de huidige jongeren door gebrek aan training waarschijnlijk niet in staat zijn ons land te verdedigen. Lekker bezig zo…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.