Het werd eens tijd: moslima’s mogen gekort worden op hun uitkering als ze een nikab dragen

Je zou het niet verwachten bij het integratievraagstuk in Nederland, maar het kan toch: logica. In een werktraining van de afdeling Werk en Inkomen van de gemeente Utrecht weigerde een moslima na herhaaldelijk verzoek haar nikab af te doen. De gemeente kortte daardoor voor twee maanden dertig procent van haar uitkering. Dat vond ze natuurlijk niet zo leuk, dus zij ging klagen over beperking in haar godsdienstvrijheid. De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de gemeente terecht haar uitkering verlaagde wegens ‘de belemmering [van de nikab] in het vinden van werk’.

Hoofddoek

Natuurlijk, elk weldenkend mens zal zeggen dat dit logisch is, maar in Nederland is het meermaals gebleken dat godsdienstvrijheid en het functioneren in de samenleving niet altijd goed samen gaan als het om de islam gaat. Niet alleen in Nederland, maar ook in België. In 2006 klaagde moslima Samira Achbita de onderneming G4S aan, omdat het bedrijf haar ontsloeg toen ze ineens een hoofddoek ging dragen. Het bedrijf wilde geen religieuze uitingen bij haar werknemers (het zijn tenslotte bewakers) en het Europese Hof van Justitie stelde G4S daarbij in het gelijk. Zo dringt langzaam maar beetje het bij Europese landen door dat godsdienstvrijheid met betrekking tot de Islam niet boven alles staat.

Maatschappelijke uitsluiting

Er zullen vast veel mensen weer racisme of fascisme roepen, maar die vergeten een aantal belangrijke aspecten van de nikab binnen het maatschappelijk verkeer. Dit kledingstuk maakt communicatie lastig zo niet onmogelijk, zeker in de non-verbale communicatie. Mensen die het goedkeuren dat vrouwen de nikab moeten dragen zijn verantwoordelijk voor de maatschappelijke uitsluiting die daaruit volgt. Niet omdat we allemaal racistisch zijn, maar omdat normale communicatie nauwelijks mogelijk is.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. HaZ

  ” #Twee reebruine ogen, die keken de jager aan#”.

  1. Floris

   Ik zie heel veel verdriet in die ogen.

   Ik kom regelmatig in Zell am See en daar komen ’s zomers veel toeristen uit de emiraten. Dan zie je zo’n vent lopen in korte broek en een truitje met korte mouwen en erachter in ganzepas 4 vrouwen in een zwarte niqab. Ook die ogen staan bijna steevast verdrietig.

   De islam maakt zoveel levens kapot, het is te triest voor woorden.

   1. Isolde

    Floris wordt gedreven door mededogen.

    🙂

    1. Seneca

     @Isolde
     valt u wel mee zeker? had u niet gedacht dat mensen met een gezond stel hersens (niet links dus) mededogen kunnen hebben. ik neem aan dat u blij verrast bent.

     1. Floris

      Linkse mensen denken dat ze het monopolie op empathie hebben. Dat misverstand onder hen is wijdverbreid.

    2. swetsnek

     flikker op droplul

 2. Ni28

  En het hoort vooral niet thuis in Europa!

 3. Pedrito

  Provoceren door het dragen van religieuze kleding wordt eindelijk betaald gezet ! Behoefte aan het rondscharrelen in een lichaamsbedekkende tent ? Neem een enkeltje Kaboel !

 4. nienke

  Mogen uitkering stoppen? MOETEN uitkering stoppen het is toch van de zotte dat zij niet kunnen werken vanwege die niqaab en maar lekker een uitkering krijgen.
  Hun hele leven een uitkering, onmiddellijk stoppen, een ander moet zich te barsten werken en deze parasieten doen geen donder.
  Wat als alle nederlandse vrouwen zo’n vod dragen hoeven ze dan ook niet meer te werken? krijgen ze dan ook allemaal een uitkering?

 5. Sniper666

  Misschien is het een oplossing alleen niqabs van krimpfolie te verkopen?

 6. Duckday

  Zou beter zijn helemaal geen uitkering Je ontvlucht een land waar je onderdrukt zou worden en komt in een land dat open voor je staat en misschien een kans geeft wil je dat niet en is hand ophouden makkelijker zoek dan een land uit waar dat normaal is Wat je thuis draagt moet je zelf weten maar gewoon aanpassen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.