Hoera! Nepvluchtelingen-herdenking afgeblazen, organisatie beseft "een open zenuw" te hebben geraakt

Geen categoriemei 04 2017, 12:00
Uitstekend nieuws: de perverse en provocerende vluchtelingenherdenking die vanavond plaats had moeten vinden, is afgeblazen nadat de organisatie langzaam begon te beseffen dat het misschien toch niet zo'n goed idee was.
Elk jaar is het weer hetzelfde verhaal: "De Dodenherdenking moet worden uitgebreid met een momentje voor deze mensen, want..." luidt het telkens weer. En elk jaar is het antwoord daarop dat Nederland geen trek heeft in het verminken van haar tradities - nou ja, tenminste deze - en blijft het gelukkig bij het oude. Maar toch probeert men het jaar op jaar.
Dit jaar maakte men het echter wel een bont, door een speciale herdenking te houden, enkel en alleen voor de vluchtelingen die omkomen op de Middellandse Zee. U weet wel, die gelukszoekers die maar al te graag komen proeven van onze verzorgingsstaat. Begrijpelijk dat mensen die oversteek wagen - als het lukt ben je immers voor het leven binnen - maar het blijft een eigen keuze die nou niet bepaald herdacht hoeft te worden. Dat was echter niet eens het grote probleem van dit idee: herdenk gerust wie je wilt, maar doe dat nou toch niet op 4 mei. Een jaar heeft 365 (soms zelfs 366!) dagen, en slechts één daarvan is al bezet voor de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hoe lastig is het dan om één van die andere dagen te kiezen?
Maar dat was kennelijk niet het doel, want provoceren zou men met dit voorstel. Vanzelfsprekend spraken organisaties als het CIDI - het Centrum Informatie en Documentatie Israël - niet bepaald positief hierover, waarop de organisatie van dit evenement verbijsterd reageerde: dit hadden ze natuurlijk nooit verwacht. Toch heeft men nu gelukkig, hetzij op het laatste moment, besloten tot het afblazen van het geheel. In een open brief op Facebook laat Rikko Voorberg cum suis weten erachter te zijn gekomen "een open zenuw" in de Nederlandse samenleving te hebben geraakt met zijn idee. Dat had hij beter een open wond kunnen noemen: er zijn immers nog steeds genoeg families die sterk getekend zijn door de moordpartijen tijdens de Oorlog, om nog maar te zwijgen over de overlevenden waarvan er nog steeds genoeg in leven zijn op dit moment. Voor al die mensen is het een regelrechte aanval op wat zij zijn en meegemaakt hebben om de herdenking keer op keer maar te willen oprekken om het zogenaamd 'hedendaagser' te maken. En dat terwijl dat allesbehalve nodig is: dit was een gebeurtenis die - gelukkig - nooit meer op zo'n schaal is voorgekomen, en daar mag best een aparte dag voor gereserveerd zijn. Zo ziet deze organisatie het echter nog steeds niet:

Waar we ons gevoel van verantwoordelijkheid met liefde en respect een plek wilden geven, raakten we een open zenuw. Veel burgers maar ook belangenorganisaties hebben ons in niet mis te verstane woorden aangegeven dat dat helemaal niet mag, zómaar iedereen herdenken. En dat er op 4 mei alleen ruimte is voor denken aan de slachtoffers van toen. Omdat boze woorden langzaam overgingen in boze daden hebben we besloten, met pijn in het hart, om ons initiatief aan te passen. We komen samen met alle betrokkenen om de ceremonie te volgen en ons af te vragen wat er de afgelopen dagen in vredesnaam is gebeurd.

Dus ja hoor: zij wilden allemaal 'respectvol' de Dodenherdenking openbreken, maar het is de schuld van "burgers en belangenorganisaties" dat het zo uit de hand liep. Logisch! Wat is het toch met mensen die keer op keer proberen om op deze dag hun eigen ideeën op te dringen aan Nederland? Laat het nou eens afgelopen zijn met dat gedoe. Ik zou bijna zeggen: dit nooit meer!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten