Hoera! Nepvluchtelingen-herdenking afgeblazen, organisatie beseft “een open zenuw” te hebben geraakt

Uitstekend nieuws: de perverse en provocerende vluchtelingenherdenking die vanavond plaats had moeten vinden, is afgeblazen nadat de organisatie langzaam begon te beseffen dat het misschien toch niet zo’n goed idee was.

Elk jaar is het weer hetzelfde verhaal: “De Dodenherdenking moet worden uitgebreid met een momentje voor deze mensen, want…” luidt het telkens weer. En elk jaar is het antwoord daarop dat Nederland geen trek heeft in het verminken van haar tradities – nou ja, tenminste deze – en blijft het gelukkig bij het oude. Maar toch probeert men het jaar op jaar.

Dit jaar maakte men het echter wel een bont, door een speciale herdenking te houden, enkel en alleen voor de vluchtelingen die omkomen op de Middellandse Zee. U weet wel, die gelukszoekers die maar al te graag komen proeven van onze verzorgingsstaat. Begrijpelijk dat mensen die oversteek wagen – als het lukt ben je immers voor het leven binnen – maar het blijft een eigen keuze die nou niet bepaald herdacht hoeft te worden. Dat was echter niet eens het grote probleem van dit idee: herdenk gerust wie je wilt, maar doe dat nou toch niet op 4 mei. Een jaar heeft 365 (soms zelfs 366!) dagen, en slechts één daarvan is al bezet voor de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hoe lastig is het dan om één van die andere dagen te kiezen?

Maar dat was kennelijk niet het doel, want provoceren zou men met dit voorstel. Vanzelfsprekend spraken organisaties als het CIDI – het Centrum Informatie en Documentatie Israël – niet bepaald positief hierover, waarop de organisatie van dit evenement verbijsterd reageerde: dit hadden ze natuurlijk nooit verwacht. Toch heeft men nu gelukkig, hetzij op het laatste moment, besloten tot het afblazen van het geheel. In een open brief op Facebook laat Rikko Voorberg cum suis weten erachter te zijn gekomen “een open zenuw” in de Nederlandse samenleving te hebben geraakt met zijn idee. Dat had hij beter een open wond kunnen noemen: er zijn immers nog steeds genoeg families die sterk getekend zijn door de moordpartijen tijdens de Oorlog, om nog maar te zwijgen over de overlevenden waarvan er nog steeds genoeg in leven zijn op dit moment. Voor al die mensen is het een regelrechte aanval op wat zij zijn en meegemaakt hebben om de herdenking keer op keer maar te willen oprekken om het zogenaamd ‘hedendaagser’ te maken. En dat terwijl dat allesbehalve nodig is: dit was een gebeurtenis die – gelukkig – nooit meer op zo’n schaal is voorgekomen, en daar mag best een aparte dag voor gereserveerd zijn. Zo ziet deze organisatie het echter nog steeds niet:

Waar we ons gevoel van verantwoordelijkheid met liefde en respect een plek wilden geven, raakten we een open zenuw. Veel burgers maar ook belangenorganisaties hebben ons in niet mis te verstane woorden aangegeven dat dat helemaal niet mag, zómaar iedereen herdenken. En dat er op 4 mei alleen ruimte is voor denken aan de slachtoffers van toen. Omdat boze woorden langzaam overgingen in boze daden hebben we besloten, met pijn in het hart, om ons initiatief aan te passen. We komen samen met alle betrokkenen om de ceremonie te volgen en ons af te vragen wat er de afgelopen dagen in vredesnaam is gebeurd.

Dus ja hoor: zij wilden allemaal ‘respectvol’ de Dodenherdenking openbreken, maar het is de schuld van “burgers en belangenorganisaties” dat het zo uit de hand liep. Logisch! Wat is het toch met mensen die keer op keer proberen om op deze dag hun eigen ideeën op te dringen aan Nederland? Laat het nou eens afgelopen zijn met dat gedoe. Ik zou bijna zeggen: dit nooit meer!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Marcus123

  Waarom toch steeds die onwaarheden? De dodenherdenking zou de enige dag in het jaar zijn waarop de Tweede Wereldoorlog herdacht wordt? Hoe kom je erbij? Nooit van de holocaustherdenking gehoord of de indiëherdenking?

 2. van Urk

  Links volk altijd proberen de boel weer lopen te slopen “vernieuwen” omdat zij er nog niks van begrijpen of willen snappen wat nou de werkelijke uitgangspunt of boodschap is van een huidige traditie of plechtigheid. Net als de dodenherdenking. We moeten nu opeens ook vluchtelingen van deze tijd erbij betrekken. Terwijl dat altijd tijdens de dodenherdenking op een bepaald manier ook gedaan wordt! Het benoemen van de woorden: “Dat nooit meer” en “dat vrijheid nog niet vanzelfsprekend is” met als voorbeeld met de huidige brandhaarden geeft al aan dat ook aan de huidige vluchtelingen en slachtoffers gedacht wordt.

 3. Robert Leiden

  Opvallend: “…boze woorden gingen over in boze daden…” daarom is het afgeblazen.
  Men is dus gezwicht voor intimidatie en bedreiging.
  Welkom in NL!
  Overigens ben ik van mening dat 4 mei een nationale herdenking is , dus van omgekomen Nederlanders.
  Dat daaraan “…en van conflicten en vredesmissies nadien…” is toegevoegd is mooi.
  Dat doet niets af aan het feit dat per jaar duizenden vluchtelingen op de Middellandse Zee omkomen.
  Voor deze verschrikkingen aan de rand van Europa mag zeker aandacht gevraagd worden, maar op een andere dag.
  Waar ook wat meer aandacht voor mag komen is het feit dat de Joden vervolging met hulp van vele NL’ers tot stand is gekomen.
  Het aantal Nederlandse SS’ers was ook aanzienlijk: 22.000.
  Zo zijn er veel zaken om bij stil te staan, maar niet op 4 mei.

  1. Ritter

   Robert Leiden

   “vluchtelingen”?

   De meeste z.g “vluchtelingen” zijn geen echte vluchtelingen die veiligheid zoeken maar (illegale) economische immigranten die de asielprocedure misbruiken op kosten van de belastingbetaler en worden aangetrokken door de ruime (gratis) voorzieningen in Noord/West Europa.

   Zelfs de Syriers die naar Noord/West Europa vertrekken doen dit uit veilige landen als Turkije en Libanon. Het zijn dan dus economische immigranten die om economische en financiele redenen naar Noord/West Europa vertrekken.

   Als deze illegale massa immigratie niet aan banden word gelegd pleegt Europa demografische, financiële en culturele zelfmoord.

   Karskens: Vluchtelingenpolitiek grootste bedrog van de 21e eeuw
   https://www.youtube.com/watch?v=DstSklx-p8s

   1. Robert Leiden

    @Ritter
    Dus het is niet erg dat mensen op zo’n grote schaal verzuipen?

    1. Peter Selie

     Stop toch eens met jouw selectieve verontwaardiging omtrent de islamisering van Europa, je weet net zo goed als een ander dat 2,5% van deze “Vluchtelingen” echte vluchtelingen zijn, de rest 97,5% zijn economische parasieten. Begrijp jouw walgelijke opmerkingen totaal niet, want door deze krankzinnige stellingname wordt de spoeling voor jou óók dunner.

    2. Peter Selie

     “Dus het is niet erg dat mensen op zo’n grote schaal verzuipen?” Dit is een ingecalculeerd risico wat ze allen hebben aanvaard, dus het is een keuze, net zoals drinken, roken, slikken, spuiten of een huis kopen, dat laatste is natuurlijk verre van een letale bezigheid.

     1. van Urk

      Peter Selie@ En of het allemaal ingecalculeerd is. Hulporganisaties die met mensensmokkelaars samen werken om deze “vluchtelingen” s,nachts het bootje in laten stappen met genoeg peut voor 10 mijl, onderling seinen met lampen om de route te bepalen, om daarna een signaal als teken af te kunnen gaan geven om “gered” te worden door een van de hulpschepen die daar lagen te wachten. De Italiaanse justitie heeft daar harde bewijzen voor dat dit in grote schaal wordt georganiseerd.

     2. Peter Selie

      Ja van Urk je hebt gelijk, Frontex welke de buitengrenzen van de EU moet beveiligen opereert bijna geheel als een veredelde reddingsbrigade.

 4. Verlazques

  Die randdebielen berijpen dus niet dat die economische vluchtelingen door hun eigen schulfd om het leven zijn gekomen en dat de dodenherdenking gaat over in de tweede wereldoorlog vermoorde mensen

  1. van Urk

   Verlazques@ Ligt eraan in hoeverre zij dat niet begrijpen willen. Dit soort mensen klampen altijd blindeloos vast aan die ene kant van het verhaal terwijl er ook een andere kant bestaat wat er sterk op lijkt dat wij door die “arme vluchtelingen en hulporganisaties” ook gelijktijdig besodemieterd worden.

 5. LafSchaap

  Het is me sowieso niet duidelijk waarom al dan niet oprechte vluchtelingen hier in Nederland herdacht zouden moeten worden. Die herdenkingsdienst kan beter in het land van herkomst worden gehouden, voor hen die daar vandaan vertrokken en nooit meer boven water kwamen. Zoals wij hier in Nederland de mensen die hier eerst wel waren en door vreselijke gebeurtenissen nu niet meer zijn herdenken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.