Huisjesmelkers hebben vrij spel: Studenten massaal gedupeerd

Patrick Savalle Follow

Een opvallend bericht van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb): 73% van de studenten betaalt te veel huur. Criminele huisjesmelkers verdienen op een oneerlijke manier veel geld over de rug van studenten.

De LSVb rapporteert jaarlijks over de hoogte van de huur van studentenhuisvesting. Zij doet dat op basis van de informatie die studenten online doorgeven. Uit het rapport blijkt dat de wantoestanden op de huurmarkt volledig uit de klauwen loopt.

Het hoogste huurbedrag dat mag worden gevraagd voor een studentenkamer wordt bepaald door een puntensysteem. Wanneer er extra voorzieningen aanwezig zijn in een studentenkamer mag daarvoor meer huur worden gevraagd. Minder aantrekkelijke voorzieningen, zoals een gedeeld toilet of verbod op het bereiden van een warme maaltijd, leiden tot puntenaftrek.

Malafide huisjesmelkers trekken zich in grote getale niets aan van dit puntensysteem en vragen in verreweg de meeste gevallen veel te veel huur. Gemiddeld betalen studenten jaarlijks €600,- teveel voor hun studentenkamer. De studenten staan in hun recht maar ook alleen in hun protest tegen de hoge huren. Studenten die klagen worden regelmatig geïntimideerd en bedreigd door hun huisbaas. Huisjesmelkers hebben vrij spel doordat politiek en politie niet ingrijpen.

Heel goed dus dat de Landelijke Studentenvakbond in actie komt tegen deze misstanden. Wanneer politiek en politie niet ingrijpen wordt het hoog tijd om hufterige huurbazen aan de digitale schandpaal te nagelen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. IJscoman

  Er is al 70 jaar woningnood in Nederland. Dat is niet normaal. Maar door de gewenning accepteert iedereen het en vindt het langzamerhand toch normaal. Nederland is een open inrichting met te weinig ruimte en veel te veel mensen. Toch blijven tsunami’s met economische immigranten welkom. Het wordt dus nog veel en veel erger in de (nabije) toekomst. En de huur- en huizenprijzen zullen door het plafond heen gaan. Wie verstandig is vlucht weg uit die bedompte moerasdelta.

  1. Kritiekaster

   Ga jij ook emigreren, IJscoman? In welk land is het beter?

   1. IJscoman

    In bijna alle andere landen van Europa is meer ruimte en zijn de huizenprijzen lager. Vaak ook zijn de mensen er beschaafder en aardiger dan de lompe, schreeuwende Hollanders. Voorts is er minder vervuiling, minder mensen en meer natuur. Nederland is een van de slechtste landen van Europa om te wonen en leven. Probeer maar eens op een dag dat de temperatuur boven de 18 graden is naar het strand te komen: alle wegen zijn meteen verstopt. Nederlanders zijn intense kuddedieren.

    Zelf woon ik godzijdank al enige tijd niet meer in die zompige, sterk vervuilde, overbevolkte en kapotgereguleerde kleidelta.

    1. Mees

     Ja België is ook mooi…

    2. Beukman

     IJs coot:
     “Zelf woon ik godzijdank al enige tijd niet meer in die zompige, sterk vervuilde, overbevolkte en kapotgereguleerde kleidelta.”

     Opvallend. ’t Benne altijd weer buitenlanders die de grootste praatjes verkopen over ons fijne k*tland. En passant laat IJsco nog doorschemeren dat hij een echt kuddedier is: net als iedereen moet en zal hij naar het strand als het boven de 18 graden is. Ik mag die man wel. Maar tóch goed dat ie is opgerot.

     1. IJscoman

      Ach Beuk, je bent nog lang niet van me af. Met grote regelmaat (en grote tegenzin) ga ik de Nederlandse grens over om (klein)kinderen te bezoeken. De bezoeken zijn een feest, het verblijf in Holland een bezoeking. De stress van de drukte en overbevolking slaan meteen toe. De overheidsbemoeienis is bij iedere straatdrempel merkbaar (in je ruggengraat vooral), het doorlopen van het aantal stoplichten met wachttijden kost een half mensenleven en op de parkeerterreinen van de supermarkt moet je knokken om een plaatsje. Kleine ergernissen, ok. Maar ook het volbouwen van de laatste restjes natuur met bedrijventerreinen en woningen zorgt voor een gevangenisgevoel. Om een eindje in de bossen te lopen moet je een kaartje kopen of lid zijn van een natuurvereniging. Parkeren kost vrijwel overal goudgeld en de boetes voor verkeersovertredingen zijn de hoogste in Europa. Nederland is bovendien het land met het hoogste aantal telefoontaps ter wereld en je ziekenhuisDNA wordt ongevraagd in de criminele staatsdatabank opgenomen. En zo kan ik nog wel uren doorgaan. Maar de meeste Nederlanders hebben daar helemaal geen last. Ze zijn geconditioneerd tot op het bot en vinden alles goed.

     2. Beukman

      @IJs
      Ach, ik snap je ook wel beter na het lezen van deze opsomming.
      Ikzelf woon in de grote stad, doe vrijwel alles met de fiets of lopend, betaal een laag vast bedrag voor een parkeerplek voor mijn blik, maak geen verkeersovertredingen of kijk eerst om me heen, hoef zelden langer dan een kwartier te fietsen om te kunnen werken, doe mijn boodschappen om de hoek, en tel mijn zegeningen.
      Nederlanders zijn vaak lomperiken. Het is de kunst om juist met lomperiken zachtaardig om te gaan. Ik heb daar wel schik in.

    3. Kritiekaster

     Fijn dat je geëmigreerd bent, IJscoman, mensen die ons mooie land haten horen hier natuurlijk niet.

     1. IJscoman

      Ik heb medelijden met jou Isolde Kritiekaster. Je hebt duidelijk niet de (financiele) mogelijkheden en waarschijnlijk ook niet de durf, om Nederland te ontvluchten. Pas van enige afstand wordt het landje weer een beetje aardig. Maar om er in te wonen…….? Brrrrrrr.

     2. Isolde

      Kijk eens aan, als ik het niet dacht. Floris is een belastingontduiker door net over de grens te gaan wonen.
      Hij heeft veel kritiek op Nederland, dat snappen we wel.

     3. IJscoman

      Isolde doet barre aantijgingen. Waarom zou ik een belastingontduiker zijn? Alles is betaald met wit, opgegeven geld dat zelf is verdiend op eigen kracht. Uit de reactie van Isolde spreekt bittere jaloezie. Ook niet vreemd als je op een tweekamer-appartementje zit en van een uitkering moet rondkomen. Veel sterkte meid.

     4. Isolde

      Floris probeert zich er uit te praten. Het belastingklimaat in België kwam je toch wel goed uit?

     5. IJscoman

      Kritiekruk, Belgie is nog een graadje erger dan Nederland. In dat land wil ik nog niet dood gevonden worden. En ik woon ook niet net over de grens. Nog maar eens raden, haha.

     6. Isolde

      Floris versprak zich en probeert zich er verbeten uit te zwetsen.
      Pijnlijk.

    4. Nico

     Je kunt prima op mooie dagen naar het strand. Je moet alleen niet met de massa meegaan. Pak bijvoorbeeld de fiets, eventueel in combinatie met OV of auto, ga op tijdstippen die vroeger of later liggen dan wanneer de massamens gaat, ga niet op Zondag maar Zaterdagochtend of door de week….

     1. IJscoman

      Nico, je geeft zelf al aan wanneer het allemaal niet mogelijk is om naar het strand te gaan. Je moet of heel vroeg of heel laat gaan. Niet met de auto. En niet in het weekend. Geweldig he?

      Toen ik nog in Nederland woonde, had ik uitzicht op de duinen en lag het strand slechts anderhalve kilometer van mijn voordeur. Ik ben dus een ervaringsdeskundige als het gaat om het noteren van de idiote hordes die op ieder moment dat de zon scheen als een meute lemmingen richting strand denderden. Ik kon mijn eigen dorp niet meer in of uit. Zelfs met de fiets was een probleem, omdat de fietspaden overvol en daarmee levensgevaarlijk waren. Nederland heeft vele problemen. Maar de grootste is de overbevolking.

 2. Marija

  Wat te denken van huiseigenaren die boven wonen en beneden verhuren, (of andersom)al dan niet gemeubileerd en gestoffeerd.
  Oorspronkelijke huurders weggepest en dan maar vragen wat je wilt voor een veelal slecht onderhouden deel van die woning.

 3. Nico

  Het is gewoon vraag en aanbod dat de prijs bepaalt. En de studenten zijn kennelijk bereid en in staat om de huidige huren te betalen. Niks mis mee, gewoon een stukje vrije markt.
  In steden als Londen en Parijs liggen de huren nog vele malen hoger, daar is namelijk een nog grotere vraag.

 4. van Urk

  Als het allemaal om jeugdige Groen links of D66 stemmers gaat dan zit ik er totaal niet mee. Wie op partijen stemt die vanwege hun standpunten ons veel geld zullen gaan kosten moet ook niet gaan mekkeren over hoge huurprijzen of dat zij geen hypotheek mogen krijgen omdat zij nog niet eens een I-Pad kunnen betalen vanwege een studieschuld.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.