Martin Schulz huilt: SPD zelfs in sociaaldemocratisch bolwerk Noordrijn-Westfalen keihard afgestraft

Geen categoriemei 14 2017, 18:30
De deelstaten Schleswig-Holstein en Saarland gingen Noordrijn-Westfalen, de dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland, al voor bij het hard afstraffen van de partij van Martin Schulz. Vandaag was dus de beurt aan 'NRW', en ook daar is volgens de eerste prognose de mening van de Duitsers duidelijk: geen haar op hun hoofd die eraan denkt dat Martin Schulz later dit jaar bondskanselier gaat worden!
In september zal Duitsland naar de stembus gaan, om te laten weten wie zij de komende jaren in het nationale parlement willen hebben. Daarbij gaat het zoals altijd vooral tussen de christendemocraten van Angela Merkel's CDU, en de sociaaldemocraten van Martin Schulz' SPD. Toen Schulz vorig jaar bekend maakte zijn droombaan in Brussel op te zeggen om bondskanselier in zijn thuisland te worden, werd hij bij zijn partij onthaald als de Messias: met het zogenaamde 'Schulz-effekt' zou hij de SPD wel weer tot grootste maken!
Het loopt gelukkig echter niet helemaal volgens plan.
Duitsland heeft dit jaar namelijk ook meerdere verkiezingen voor parlementen in de deelstaten Saarland, Schleswig-Holstein en Noordrijn-Westfalen. Die verkiezingen zijn vanzelfsprekend perfecte graadmeters voor de stembusgang in september, en dan met name die van deze zondag in NRW, de aan Nederland-grenzende deelstaat met de meeste inwoners. Dit is de deelstaat waar zich vroeger alle Duitse industrie bevond, tot het feest afgelopen was in de mijnen en fabrieken van het Ruhrgebiet. Het is dan ook niet verrassend dat men hier sinds mensenheugenis voornamelijk op de SPD stemt, die altijd als grootste partij uit de bus kwam. Een verlies hier zou dus wel dramatisch zijn voor Schulz, of niet?
En jawel: volgens de eerste prognose van WDR zijn de sociaaldemocraten afgemaakt door de kiezers, in het voordeel van de CDU: die is met 34.3% tegen 30.6% overduidelijk de grootste partij geworden, wat historisch is voor deze deelstaat. De huidige regering onder deelstaatspremier Hannelore Kraft, een combinatie van SPD en die Grüne - zeg maar het Duitse GroenLinks - is verre van nog mogelijk na vandaag. Gek is dat niet, want slechts 45% van de kiezers gaf aan tevreden te zijn met die wanregering van linkse rakkers: geen enkele andere deelstaat komt ook maar in de buurt van dit dieptrieste getal, dus dat zegt wat. Prachtig!
Maar er is nog meer goed nieuws: de zusterpartij van de PVV, de AfD, gaat zeer waarschijnlijk haar intrede maken in het parlement, met een verwacht stemmenaandeel van 6.5%. Ook dat is ongekend: die partij wist nog niet eerder de benodigde 5% te halen om daar zitting te mogen nemen. Kortom, geweldig nieuws dus van onze oosterburen. Dit is voorlopig het totaalbeeld:
Schulz_2
Het is overigens die kiesdrempel van 5% die het nog heel spannend maakt: de stevige linkse partij, toepasselijk genaamd 'Die Linke', kan nu op precies 5% rekenen. Aangezien dit een prognose is kan dat nog best een onder die drempel zakken, waarmee ze dus zouden kunnen fluiten naar zetels. En dát zou betekenen dat dit zetels naar andere partijen gaan en de CDU waarschijnlijk genoeg zou hebben aan een samenwerking met de liberale FDP, wat de best mogelijk optie zou zijn voor deze regio. We gaan het zien!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten