Martin Schulz huilt: SPD zelfs in sociaaldemocratisch bolwerk Noordrijn-Westfalen keihard afgestraft

De deelstaten Schleswig-Holstein en Saarland gingen Noordrijn-Westfalen, de dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland, al voor bij het hard afstraffen van de partij van Martin Schulz. Vandaag was dus de beurt aan ‘NRW’, en ook daar is volgens de eerste prognose de mening van de Duitsers duidelijk: geen haar op hun hoofd die eraan denkt dat Martin Schulz later dit jaar bondskanselier gaat worden!

In september zal Duitsland naar de stembus gaan, om te laten weten wie zij de komende jaren in het nationale parlement willen hebben. Daarbij gaat het zoals altijd vooral tussen de christendemocraten van Angela Merkel’s CDU, en de sociaaldemocraten van Martin Schulz’ SPD. Toen Schulz vorig jaar bekend maakte zijn droombaan in Brussel op te zeggen om bondskanselier in zijn thuisland te worden, werd hij bij zijn partij onthaald als de Messias: met het zogenaamde ‘Schulz-effekt’ zou hij de SPD wel weer tot grootste maken!

Het loopt gelukkig echter niet helemaal volgens plan.

Duitsland heeft dit jaar namelijk ook meerdere verkiezingen voor parlementen in de deelstaten Saarland, Schleswig-Holstein en Noordrijn-Westfalen. Die verkiezingen zijn vanzelfsprekend perfecte graadmeters voor de stembusgang in september, en dan met name die van deze zondag in NRW, de aan Nederland-grenzende deelstaat met de meeste inwoners. Dit is de deelstaat waar zich vroeger alle Duitse industrie bevond, tot het feest afgelopen was in de mijnen en fabrieken van het Ruhrgebiet. Het is dan ook niet verrassend dat men hier sinds mensenheugenis voornamelijk op de SPD stemt, die altijd als grootste partij uit de bus kwam. Een verlies hier zou dus wel dramatisch zijn voor Schulz, of niet?

En jawel: volgens de eerste prognose van WDR zijn de sociaaldemocraten afgemaakt door de kiezers, in het voordeel van de CDU: die is met 34.3% tegen 30.6% overduidelijk de grootste partij geworden, wat historisch is voor deze deelstaat. De huidige regering onder deelstaatspremier Hannelore Kraft, een combinatie van SPD en die Grüne – zeg maar het Duitse GroenLinks – is verre van nog mogelijk na vandaag. Gek is dat niet, want slechts 45% van de kiezers gaf aan tevreden te zijn met die wanregering van linkse rakkers: geen enkele andere deelstaat komt ook maar in de buurt van dit dieptrieste getal, dus dat zegt wat. Prachtig!

Maar er is nog meer goed nieuws: de zusterpartij van de PVV, de AfD, gaat zeer waarschijnlijk haar intrede maken in het parlement, met een verwacht stemmenaandeel van 6.5%. Ook dat is ongekend: die partij wist nog niet eerder de benodigde 5% te halen om daar zitting te mogen nemen. Kortom, geweldig nieuws dus van onze oosterburen. Dit is voorlopig het totaalbeeld:

Schulz_2

Het is overigens die kiesdrempel van 5% die het nog heel spannend maakt: de stevige linkse partij, toepasselijk genaamd ‘Die Linke’, kan nu op precies 5% rekenen. Aangezien dit een prognose is kan dat nog best een onder die drempel zakken, waarmee ze dus zouden kunnen fluiten naar zetels. En dát zou betekenen dat dit zetels naar andere partijen gaan en de CDU waarschijnlijk genoeg zou hebben aan een samenwerking met de liberale FDP, wat de best mogelijk optie zou zijn voor deze regio. We gaan het zien!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Amok binnen de geledingen
  En Mollen

  Dat is het probleem bij de niet-Poorten zetters van Europa.

  De AFD had nu natuurlijk al zeker 15% moeten halen en dat Frau Merkel die direct verantwoordelijk is voor taltijke gewelddadige verkrachtingen en moordpartijen nog steeds zoveel stemmen haalt is -laat ik het ultra eufemistisch stellen- verbijsterend.

  Dat een Saoedi-boekhouder die Denemarken een mes in de rug stat tijdens de Cartoon-rellen het niet red is evident.
  Maar dat is een media ding
  Zie bv. de messias Job Cohen die door de gehele NL’se media op het schild werd geheven.

  De Duitserzweden hadden drie mogelijkheden:
  a) zelfmoord (boekhouder)
  b) zelfmoord maar dan een uur later (kun je bv. nog effe pissen) Merkel
  c) geen zelfmoord

  6,5 % koos voor geen zelfmoord
  Mager
  Buitengemeen mager
  De kinderen en kleinkinderen van de overige 93,% zullen hen op de knieëen bedanken.

  1. Kodi

   Hoeveel verkrachtingen en berovingen moet Duitsland nog verder geraken om tot een realistischer kiezersgedrag te komen?

 2. Isolde

  Het maakt niet veel uit of Schulz dan wel Merkel de volgende Bondskanselier wordt. In beide gevallen is het rechts-populisme in de finale verslagen en kiezen Nederland, Frankrijk en Duitsland voor een stevige pro-Europese koers.

  Dit stemt tot dankbaarheid.

  1. Two Ravens Black Kettle

   Slachtoffer Rotherham

   “I knew I wasn’t racist, but that was used as a way to silence me.”

   1. Kodi

    Oh ja, Rotherham… Dat was toch de plaats van 1400 verzwegen verkrachtingen door Moslims?

 3. Ni28

  Afstraffing voor de corrupte Schulz is prima maar met de communistische DDR winnaar schieten wij ook niets op.

 4. Two Ravens Black Kettle

  Er zit exact nul (de oerbewoners van Albion plachten zero te zeggen) verschil tussen Frau Merkel en de Boekhouder.
  Niks, nada, niiiiiichtsss, nixieee
  De levenswijze van beiden diersoorten is exact hetzelfde.
  Europa zal en moet dood
  Constantinopel in het kwadraat
  De Boekhouder wil Europa vernietigen uit Marxistische gronden
  Frau Merkel uit DDR-christelijk medeleven.

  Frau Merkel is een dodelijk politicus
  Hetzelfde geldt voor de Boekhouder
  Dus waarom dansen wanneer de (ingebeelde) X of Y-as wint ?
  Lood om oud ijzer.
  Loden of ijzeren ankers in een onpeilbare trog van onuitstaanbare morele superioriteit en zelfvernietiging.
  De Pruis staat wederom aan de frontlinie om Europa om zeep te helpen
  En de NL’se ‘intellectuelen’ de jubelen
  Onze dappere burgemeesters (en dissidenten-kielhalers) in oorlogstijd.

 5. Kodi

  In Nederland de PvdA weg, in Frankrijk de PS weg. Nu in Duitsland ook de SPD weg? Dat schoont in ieder geval op. En bij deze AfD gefeliciteerd met hun parlementaire doorbraak!

 6. buitenbeentje

  De SPD heeft duidelijk niet begrepen dat uitgerangeerde politici naar Brussel vertrekken en niet omgekeerd.

  1. Kodi

   Dubbel uitgerangeerd dus.

 7. Guus Geluk

  Het belangrijkste is dat de fatsoenlijke partijen wederom in het centrum van de macht staan, terwijl de rechtspopulistische partijen, hun biezen kunnen pakken.

 8. Ngatimoto

  Ik meen mij te herinneren dat toen Herr Schultz terug ging naar Duitsland de zaken zó werden gemanipuleerd en beschreven dat hij de grote winnaar zou worden. Maanden geleden al. Wanneer leren journalisten nu eens om gewoon naar mensen te luisteren en niet te doen wat de baas hen vertelt te doen?
  Want als je precies doet wat je hoofdredacteur je opdraagt dan ben je niets anders dan een sprookjesverteller. Je werkt als propagandist, net als de pers ten tijde van de nazi’s.
  Je bent een slaaf. De zweep van de redactie, lees advertentiebureau, knalt en jij buigt je als een slaaf voor een ieder die brood op de plank brengt.

  1. Top

   “Wiens brood men eet, diens woord men spreekt”! Dat krijg je, als de MSM niet meer onafhankelijk van subsidies, kan voortbestaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.