Straks ook hier: Belgische scholen schaffen Moederdag af “uit respect voor de diversiteit”

“Eert uw ouders” en andere goede gebruiken zijn er steeds minder bij tegenwoordig, en we helpen zelf al een stevig handje mee om dat verloederingsproces te versnellen.

Vader- en Moederdag: het is eigenlijk allemaal een beetje commerciële onzin, maar wel commerciële onzin die traditie is in veel Westerse landen. Toch zit het leuke onderdeel van deze dagen hem niet zozeer in de geforceerde cadeaus die je al weken vantevoren worden opgedrongen in alle reclames, maar juist in de kleine dingetjes. Het leukste is toch wel hoe jongere kinderen ermee omgaan: op school knutselen ze – min of meer – zelf iets in elkaar, wat ze dan als ‘enorme verrassing’ geven aan vader die natuurlijk totaal niet had verwacht dit jaar nog een object aan zijn asbakkenverzameling te mogen toevoegen. Een erg leuk initiatief wat ervoor zorgt dat je ook zonder geld je ouders toch wat leuks kunt aanbieden.

Wat kan daar nou tegen zijn?

Nou, heel veel dus kennelijk. Europa zou Europa namelijk niet meer zijn als het niet alles deed om niet alleen nieuwe gewoonten te importeren, maar vooral om oude tradities nog sneller de prullenbak in te gooien dan die zoveelste kleien asbak. Deze keer is het aan onze zuiderburen om de aftrap te geven voor de afbraak van niet één, maar – ze doen hun best! – twee tradities: Vader- én Moederdag moeten eraan gaan geloven. Het moet namelijk maar eens afgelopen zijn met zulke leuke gebaren, vinden scholen in België. Dat valt echter niet bepaald in goede aarde, zoals misschien wel een klein beetje te verwachten viel. Toen een basisschool in Sint-Lambrechts-Woluwe een brief verstuurde waarin stond dat op die school niet langer aandacht besteed zou worden aan deze dagen, ontplofte de brievenbus daar. Ouders stuurden massaal boze brieven en emails en kwamen verhaal halen over waarom deze knettergekke beslissing wel niet was genomen. Wat blijkt? Het schoolbestuur had hiertoe besloten “uit respect voor de diversiteit”. Lees maar mee:

Er zijn gescheiden ouders, sommige kinderen hebben geen papa of mama meer, of ze hebben twee mama’s of twee papa’s. Dat geeft telkens veel stress voor die kinderen. Het gaat er niet om of we voor of tegen Moederdag zijn. Waar het wel om draait, is dat we goed moeten nadenken over de voorbereidingen van het feest op school terwijl de maatschappij verandert.

Daar waren ouders het echter niet bepaald mee eens:

“Het is een oud gebruik dat kinderen hun ouders op die dag verwennen met een cadeautje dat ze zelf op school hebben gemaakt. Daar is toch niets verkeerd mee. Jammer dat dit moet verdwijnen”, zegt een moeder.

Feitelijk weten we natuurlijk wel wat de échte reden hiervoor is. Er is vanzelfsprekend geen homopaar te vinden dat het discriminerend vindt dat aan deze dagen aandacht besteed wordt op scholen, maar misschien wél wat mensen uit oorden waar deze traditie niet zo verankerd is – ik noem geen namen. En zoals altijd capituleren we voor dat soort sentimenten. Tolerantie is prima, maar dat moet nooit ten koste gaan van je eigen tradities! Als je immers je eigen tradities opzijzet om anderen zogenaamd niet te kwetsen, kun je je net zo goed meteen bekeren tot hun gewoontes: dat scheelt meteen een hoop tijd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. HaZ

  Moederdag is een door de commercie bedacht iets, waar iedereen die zich geroepen voelt
  wel of niet wat mee doet. Net zoals Vaderdag,Valentijnsdag en zelfs Sinterklaas/zwarte Piet. Puur persoonlijk dus, houden zo.

 2. HaZ

  De Belgische diversiteits – en integratie prijs 2017:
  Heibel over Belgische taalcursus
  http://www.telegraaf.nl/buitenland/28148392/__Heibel_over_taalcursus__.html

 3. Ni28

  Help!!!!!!De wereld is gek geworden en wordt nog steeds gekker! Hoe moet je hier nog een NORMALE commentaar bij leveren. Er komen alleen maar scheldwoorden naar boven. Mensen, laat je niet gek maken en doe wat je al altijd deed. Diversiteit kan de pot op!

 4. monach

  Gewoon het beestje bij de naam noemen. Diversiteit staat voor moslims.

 5. Witte Man

  Links zorgt voor onrust onder de bevolking door dit soort fratsen

 6. Babaji538

  Nogmaals, als laatste, mijn werk staat geenszins
  in dienst van dit land.
  U hebt het recht reeds verspild.
  Er is geen weg terug.
  Petra Cecilia Maria Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.