Team Macron gehackt, een dag voor de verkiezingen in Frankrijk

Gisteren maakte het campagneteam van Macron bekend het slachtoffer te zijn geworden van een grote hack. De Telegraaf is er weer vroeg bij en geeft meer details.

Onder de naam EMLEAKS werd voor 9 gigabyte aan bestanden op de site Pastebin geplaatst. Dat is een website die je kunt gebruiken om stukken tekst tijdelijk online op te slaan. Dat Pastebin wel vaker wordt gebruikt als digitale schandpaal zagen we vorig jaar, toen medewerkers van Philips een tijd lang met hun hele hebben en houden op de site stonden. Dat meldde Tweakers.net toen. Pastebin zelf moeten we daarbij niet aan de schandpaal nagelen, het bedrijf verwijderde de lijst met Philips-medewerkers snel na een klacht van Philips. Niet heel prettig dus, als je bedenkt dat er altijd wel iemand is die sites als Pastebin nauwlettend in de gaten houdt om aan gevoelige informatie te komen.

Volgens WikiLeaks is de timing van de hack opmerkelijk te noemen. Want volgens de klokkenluiderssite heeft het geen zin om vlak voor de verkiezingen nog zoiets te doen. WikiLeaks heeft blijkbaar meer verstand van campagne voeren dan het campagneteam van Macron zelf. De bestanden die op Pastebin zijn geplaatst zijn overigens niet heel schokkend: het zou gaan om de beschrijving van een  normale presidentsrace, vermengd met wat fictie.

De hack is een slechte poging. Zo vlak voor de verkiezingen heeft het niet veel zin om 9 gigabyte informatie te dumpen. Wat we normaal zien is dat een gevoelig data-lek een paar dagen nodig heeft om echt iedereen bezig te houden. Dat lukt dus nu niet meer, want morgen gaan de Fransen al naar de stembus.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.