Boem! Openbaar aanklager Suriname eist 20 JAAR CEL tegen Desi Bouterse

Een ongelooflijk historische dag voor het Surinaamse volk.

Desi Bouterse is één van de meest verschrikkelijke leiders van Suriname in de geschiedenis van dat land. De man heeft echt een ravage aangericht; niet zo zeer de afgelopen jaren als wel in de decennia ervoor.

Nou, goed nieuws: de openbaar aanklager in het Decembermoordenproces heeft nu een celstraf tegen Bouterse geëist van 20 jaar. Ja, dat lees je goed: als de aanklager zijn zin krijgt verdwijnt Bouterse dus voor enkele tientallen jaren achter slot en grendel.

De openbaar aanklager Roy Elgin begon even na 14.00 uur Nederlandse tijd met het voorlezen van zijn meer dan dertig pagina’s tellende requisitoir. In het 8-decemberstrafproces staan 25 verdachten terecht voor het martelen en vermoorden van vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire bewind van Desi Bouterse. Dat gebeurde op 8 december 1982 in Fort Zeelandia aan de Surinamerivier. Het proces begon in 2007, maar in 2012 nam het parlement op initiatief van Bouterses Nationale Democratische Partij een amnestiewet aan waardoor het strafproces werd opgeschort. Deze wet werd een jaar geleden door de krijgsraad verworpen.

Bepaalde (en niet nader te noemen) zwart-nationalistische types (bestaat dat dan? Tegenwoordig blijkbaar wel) zullen het wel weer aan racisme wijten, maar dit is natuurlijk bijzonder plezant nieuws; niet alleen voor de nabestaanden van de slachtoffers maar ook voor ieder democratisch gezind mens. Ja, in Suriname en ver daarbuiten.

Volgens de aanklager was Bouterse honderd procent zeker in Fort Zeelandia tijdens de massamoord. Natuurlijk is er geen bewijs dat hij zelf geschoten heeft, maar dat is ook niet nodig om hem er verantwoordelijk voor te houden. Omdat de moorden goed voorbereid waren is er sprake van voorbedachte rade, aldus de aanklager. Daarom kan hij maar tot één conclusie komen: Bouterse verdient het om voor twintig jaar achter tralies te worden gezet.

Nu  hopen dat de eis inderdaad wordt ingewilligd en dat deze man ein-de-lijk verantwoordelijk wordt gehouden voor deze grove moorden!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Dam

  Hier wordt je bij zo een veroordeling direct vastgezet. Is dat daar ook zo? Wordt natuurlijk een Hoger Beroep. Of krijgt hulp en vlucht.

 2. Ni28

  Heel goed van de aanklager, Bouterse eindelijk in het strafbankje. Nu maar hopen dat zij daar geen D66 rechter hebben die de eis omkeert in een werkstraf.

 3. Marija

  E I N D E L IJ K………….

 4. corfo

  Wat verwacht men ook van een man die in het Nederlandse leger de functie van “sportleraar” uitoefende in de rang van sergeant !
  Maar ach, met de rang van sergeant ben je in Suriname al gauw een nationale held.
  Elke realiteitszin is daar verdwenen en dat is te merken aan diverse hier te lande wonende Surinamers, zoals daar zijn : mevr. Simons en consorten.

  1. Marija

   😀

 5. Verlazques

  De eis is veel te laag, 100 keer levenslang komt in de buurt en als ik dat gore, zelfgenoegzame smoelwerk weer zie wordt ik echt ziek. In dit geval ben ik voor de doodstraf, maar vierendelen is meer op z’n plaats, een trage pijnlijke dood.

 6. Lex

  Mooi zo wanneer gaat hij de bak in?

  Hoe zit het dan met zijn positie als president is hij niet onschendbaar?

  Tja

  1 Of hij weet zich eruit te praten.
  2 Of hij is opeens met de noorderzon vertrokken naar onbekende bestemming.

  Die schoft hadden ze al 30 jaar eerder moeten oppakken en opsluiten.

  1. toetssteen

   @lex
   Hij zal heus wel elders zijn.

   1. Lex

    Inderdaad vaak hebben die gasten wel een vluchtweg gemaakt, speedboot, privé vliegveld met snelle privéjet.

    Goede vrienden in landen waar ze heen kunnen vluchten.

    Ik denk inderdaad dat die schoft wel het een en ander heeft voorbereid.

 7. Babaji538

  Ik zal u verklappen, dat ik in het jaar 2016,
  ruim driemaal 24 uur heb zitten blocken, op Twitter.
  Ik kreeg wat last van mijn rechter kogelgewricht in de schouder,
  en mijn rechterwijsvinger met duim.

  Als Jack Dorsey, vanwege persoonlijke problemen,
  niet zou ingrijpen, doet Hermans, het wel.
  Leuk is anders, maar nu pluk ik er de vruchten van.

  Een ruggengraat gaat ver voorbij het (eigen) gevoel.
  Petra Cecilia Maria Hermans

 8. lancar

  De strafeis riekt alweer naar volksverlakkerij te vergelijken met een muis die een olifant op zijn rug draagt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.