Column Jan Roos: Doek de Verenigde Naties in hemelsnaam op

Het zijn roerige tijden. Zo’n beetje alles waar ik mee ben opgegroeid, waar je op kon vertrouwen, is failliet of staat op het randje van faillissement. De Euro, de VN, de EU, de landelijke politiek, het feminisme, artikel 1, Defensie, de media, ga zo maar door. Vandaar dat ik een reeks ga maken over dit fenomeen. Deze week de Verenigde Naties. Ooit opgericht om samen te werken op het gebied van internationaal recht, mondiale veiligheid en behoud van mensenrechten. Tegenwoordig is daar in de praktijk weinig van over en is het een instrument voor de SJWs (social justice warriors) om hun gelijk mee aan te tonen.

De Verenigde Naties is een echo uit het verleden. Na de gruwelijkheden in de Tweede Wereldoorlog was er een sterk “nicht wieder”-gevoel. Door een intergouvermentele organisatie in het leven te roepen, die zou zorgen voor vrede, verspreiding van mensenrechten en internationaal recht, was de mogelijkheid op een nieuwe wereldwijde confrontatie een stuk kleiner.

Hoe staat de VN er nu voor? Bijzonder slecht. De afgelopen tientallen jaren heeft de organisatie geen deuk in een geopolitiek pakje boter kunnen slaan. Geen conflict werd opgelost vanwege bureaucratisch gesodemieter en veto’s binnen de veiligheidsraad. Genocide werd nergens voorkomen en mensenrechten aan de lopende band zonder consequenties geschonden door leden. Het enige land dat wel om de haverklap een VN-resolutie aan de broek krijgt is Israël.

De afgelopen jaren werd het alleen maar erger met de club. Een van de grootste mensenrechtenschenders van de wereld, Saoedi-Arabië, werd in 2015 hoofd van de VN-mensenrechtenraad. Dat is zoiets als een pyromaan aanstellen als chef bij de plaatselijke brandweer. Kan het gekker? Natuurlijk. Dit jaar werd het minst vrouwvriendelijke land van de wereld, wederom Saoedi-Arabië, gekozen als lid van de Vrouwenrechtenraad van de VN. Deze commissie bepleit gelijke rechten voor vrouwen, terwijl in het Arabische land kamelen een stuk beter behandeld worden dan dames. Ze mogen er namelijk helemaal niets omdat ze vrouw zijn. Al met al genoeg om de organisatie op te heffen. Als oliedollars belangrijker zijn dan vrede, mensenrechten en internationaal recht stop er dan in vredesnaam mee.

Helemaal nu de migratie-afdeling van de organisatie openlijk pleit voor het vernietigen van Europa. Een kwart miljard mensen zijn op de vlucht en dat is opeens heel erg nodig en gewenst. Niemand, behalve een paar linkse gekkies, vindt dit nodig of gewenst. Het enige resultaat zal namelijk zijn dat meer mensenrechten geschonden worden, internationaal recht niet gehandhaafd blijft worden en de vrede op het spel staat. Opdoeken dus.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Peter Selie

  Goed zo Jan je legt weer eens de vinger op de zere plek, de soevereiniteit van elke Europese lid staat is al bijna geheel overgeheveld naar Brussel en hun bevoegdheden over te dragen aan internationale organisaties. Het bevorderen van het multiculturalisme en het bevorderen van de massa-immigratie van hoofdzakelijk kansarme asielparasieten onder het mom van oorlogsvluchtelingen.

 2. van Urk

  Bestaat de failliete VN nog wel eigenlijk? Of wordt die organisatie alleen nog maar draaiend gehouden door dat eenzame zwarte pieten vrouwtje uit Jamaica?

 3. HaZ

  De VN is een geïmplodeerde luchtballon gebleken. Het vetorecht van de grote landen is tevens de zwakte van de organisatie geworden.Pas als het vetorecht wordt opgeheven en er op democratische wijze gestemd gaat worden, zijn er mogelijkheden. Maar ja, zo’n maatregel zal wel stranden op ……een veto !

 4. van Urk

  Ach ja de VN. Ze gaven de Holocaust slachtoffers een stuk eigen land en beschuldigen hen daarna voor bezetters en landje pikkers. http://www.franklinterhorst.nl/Verenigde%20Naties%20onder%20invloed%20van%20dictators%20en%20mensenrechtenschenders.htm

 5. Kogelbert

  Instituties als EU en VN bewerkstelligden na WO II langdurige vrede en veiligheid. In een globaliserende wereld is het ondenkbaar dat we dit soort globale verbanden kunnen missen.
  Rechtspopulisten die terug willen naar nationale staatjes die zich achter hun afgesloten grenzen verschansen zijn niet alleen oliedom maar ook gevaarlijk.

  1. Sniper666

   Negeer de trol!

  2. van Urk

   Nou,nou wat een vrede op aarde hebben we zeg. Na WO II vinden de mensen het veel leuker om oorlogje te gaan voeren in hun eigen land.

   1. Kogelbert

    Van Urk, Europa is al 70 jaar zonder oorlog, dat was in eeuwen niet het geval. Zonder de VN en de EU hadden we dat niet gehad.

    1. van Urk

     Vallen Joegoslavie, Kosovo of Oekraine buiten Europa dan? Ik heb het niet alleen over Europa maar ook in de andere delen van de wereld waar het nog niet opgelost is. En het gekke is dat Europa na zeventig jaar vrede hiervan weer de oorlogsbreukjes op gaat lopen. Globalisering is trouwens een soort oorlogvoering zonder welk vorm van wapens te gaan gebruiken om toch een land te kunnen gaan bezetten. Normaal hou je vijanden in uniformen tegen met verzet maar tegenwoordig worden deze vijanden in burger verwelkomt. Daar is vroeger een Griekse mythologie over geschreven als leermoment voor de mensheid. Iets met een houten paard of zo.

   2. Sniper666

    @ van Urk

    Waarom toch telkens uw reactie op Kogelbertrol? Hij wil u alleen maar provoceren.

 6. Sniper666

  Waarom neemt SA al die vlucht islammeren eigenlijk niet zelf op? Het is dichtbij, er is ruimte zat, er is petrogeld zat, ze zijn van hetzelfde sopje overgoten. En grootste voordeel, wij hebben er geen last van.

  1. Kodi

   Mijn idee!

 7. Ni28

  De VN, de EU, de NAVO, allemaal organisaties die hun idealen al lang kwijtgeraakt zijn en geld slurpende bureaucratieën geworden zijn zonder enige effectiviteit. De stekker er uit en opnieuw beginnen want alleen een reorganisatie is tot falen gedoemd.

 8. Ni28

  De VN is in handen van boeven gekomen en daarom functioneert het totaal niet. Het lijkt een beetje op de meer kleinschalige FIFA. Het enige wat daar zegeviert is corruptie en geld. Trump, trek de stekker uit a.u.b.!

 9. Kodi

  VN = Vereniging Nutteloos
  Of Verenigde Nietsnutten

 10. corfo

  Ver.Naties, Raad van Europa en meer van dergelijke instanties zijn gewoon, ordinaire praatclubjes, die, als ze éénmaal zouden zijn ontmanteld, door niemand zullen worden gemist.
  Maar ach, de leden van zo’n Soos, reizen de gehele wereld over, zitten dagenlang te ouwenelen en vliegen naar een volgende bestemming en dat gaat maar door, op uw én mijn kosten. Dat zo’n gezelschap de vervuiling met x-% verhoogt door al dat gereis interesseert die “elite” écht helemaal niks, en niemand die er iets van zegt, en dát, terwijl de linkse milieuclubjes om ’t hardst staan te blèren : De vervuiler betaalt !! .
  Opzouten dat stelletje niksnutten en ontmantelen die inrichtingen voor bejaarden.

  1. Kogelbert

   Corfo zal dat niet begrijpen, maar zonder praatclubjes bewerkstellig je niet de wereldvrede.

 11. Guus Geluk

  De VN-Veiligheidsraad is verworden tot een tandenloze tijger, daar elke resolutie kan worden geblokkeerd door Rusland. In feite is die instantie nutteloos: zolang er zoiets als Vetorecht bestaat.

  De VN is daarentegen wel zinvol. Het orgaan brengt mensen bij elkaar en zendt troepen uit om de vrede te handhaven. Het kan zeker verbetering gebruiken, maar opdoeken gaat mij iets te ver.

  1. Kogelbert

   De VN is een breed podium waar landen elkaar ontmoeten en aanspreken. Het zou een ramp zijn als dit wereldomspannende netwerk zou verdwijnen.

   1. Ali Yas

    De VN is een nutteloze praatgroep waar zondebokken worden aangewezen om zelf maar niet in de schijnwerpers te komen. Er zou weinig verloren zijn als deze kliek zichzelf zou opheffen, maar ook dat kunnen ze waarschijnlijk niet. Misschien wil Donald ze wel helpen door alvast het hoofdkantoor te sluiten.

 12. Nasrani

  Prima stuk van Jan! En hij heeft natuurlijk helemaal gelijk. Een gedrocht van een instituut, zeer anti Israel en verder van weinig nut.

  1. Seneca

   @Nasrani
   U heeft voor 100% gelijk. Diverse figuren – ook op di forum – vinden VN wel prachtig al was het alleen maar voor het anti Israël gedachtegoed dat deze organisatie met de suborganisaties de wereld in smijten.

   1. Sniper666

    @ Seneca

    Eeens. En met deze denkwijze geeft men toe dat de VN géén instituut voor iedereen is maar een politiek instrument. Voilà het fundamenteel failliet.

 13. Ruud562

  Wederom een zeer scherpe column Jan, met de waarheid harder dan de sterkste steen!
  Een waarheid die vele gutmenschen beslist niet onder ogen willen zien omdat het hun roze of natte droom totaal verziekt!
  Daarom, ga asjeblieft zo door!! Want jouw columns zijn een verademing in dit verrotte, zieke medialand!
  Met mijn zeer gewaardeerde complimenten!!

 14. tarquesh

  De VN is gewoon een vriendjes doorschuifmachine.
  Een instituut waar oud politici nog wat kunnen praten aan een tafel. Net zoals de Nato.

 15. tarquesh

  Ideaal voor oud D66 politici. Hebben ze ook weer kans om uitgenodigd te worden in buitenhof.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.