Belachelijk: criminelen die enkelband afknippen plegen geen misdrijf. De VVD wil daar iets aan doen

Geen categoriejun 01 2017, 8:00
Het is ongelooflijk, maar criminelen die hun enkelband afknippen blijken geen strafbaar feit te plegen. Als ze handig genoeg zijn kunnen ze dat ding dus zonder probleem afdoen. Vadertje Staat gaat dat niet leuk vinden, maar ja, daar is verder niemand van onder de indruk.
Dat blijkt ook wel, want De Telegraaf onthulde onlangs dat er sinds begin 2016 maar liefst 35 enkelbanden zijn doorgeknipt door criminelen. Eén van die criminelen was een beruchte drugscrimineel. Hij deed zijn enkelband af en vluchtte vervolgens. Op dit moment is hij nog steeds op vrije voeten.
En nu komt het echt schokkende deel van dit verhaal: de Kamer wist niet eens dat het doorknippen van een enkelband niet strafbaar is.

VVD-Kamerlid Foort van Oosten ontdekte bij de voorbereiding van het debat dat het doorknippen van een enkelband nu niet eens een strafbaar feit is. Daar moet volgens hem snel verandering in komen. Hij eist dat het OM daarna ook echt werk gaat maken van de vervolging hiervan.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie geeft toe dat dit klopt, maar voegt daar aan toe dat zo'n daad niet zonder gevolgen blijft. Zo kunnen ze aangifte doen van... vernieling van staatseigendom. Hoe vaak dat dan gebeurd is? Dat weten we niet. Want die cijfers worden niet gedeeld. Ha.
Daarnaast stelt het ministerie dat iemand die onder voorwaarden is vrijgelaten en vervolgens zijn enkelband doorknipt dan de rest van zijn straf zal moeten uitzitten. Maar wacht even, zoals Van Oosten terecht stelt is dat volstrekt normaal:

"Natuurlijk ga je ook terug de bak in, maar dat is geen straf, dat is een logisch vervolg."

Vandaag debatteert de Kamer over deze materie. Nu gaan we dus zien welke partijen de strijd tegen criminelen en enkelbandknippers serieus nemen en welke niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten