Belachelijk: criminelen die enkelband afknippen plegen geen misdrijf. De VVD wil daar iets aan doen

Het is ongelooflijk, maar criminelen die hun enkelband afknippen blijken geen strafbaar feit te plegen. Als ze handig genoeg zijn kunnen ze dat ding dus zonder probleem afdoen. Vadertje Staat gaat dat niet leuk vinden, maar ja, daar is verder niemand van onder de indruk.

Dat blijkt ook wel, want De Telegraaf onthulde onlangs dat er sinds begin 2016 maar liefst 35 enkelbanden zijn doorgeknipt door criminelen. Eén van die criminelen was een beruchte drugscrimineel. Hij deed zijn enkelband af en vluchtte vervolgens. Op dit moment is hij nog steeds op vrije voeten.

En nu komt het echt schokkende deel van dit verhaal: de Kamer wist niet eens dat het doorknippen van een enkelband niet strafbaar is.

VVD-Kamerlid Foort van Oosten ontdekte bij de voorbereiding van het debat dat het doorknippen van een enkelband nu niet eens een strafbaar feit is. Daar moet volgens hem snel verandering in komen. Hij eist dat het OM daarna ook echt werk gaat maken van de vervolging hiervan.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie geeft toe dat dit klopt, maar voegt daar aan toe dat zo’n daad niet zonder gevolgen blijft. Zo kunnen ze aangifte doen van… vernieling van staatseigendom. Hoe vaak dat dan gebeurd is? Dat weten we niet. Want die cijfers worden niet gedeeld. Ha.

Daarnaast stelt het ministerie dat iemand die onder voorwaarden is vrijgelaten en vervolgens zijn enkelband doorknipt dan de rest van zijn straf zal moeten uitzitten. Maar wacht even, zoals Van Oosten terecht stelt is dat volstrekt normaal:

“Natuurlijk ga je ook terug de bak in, maar dat is geen straf, dat is een logisch vervolg.”

Vandaag debatteert de Kamer over deze materie. Nu gaan we dus zien welke partijen de strijd tegen criminelen en enkelbandknippers serieus nemen en welke niet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Sniper666

  Als mensen die enkelband dus doorknippen volgen er geen ernstige sancties voor hen? Dus is de staat direct verantwoordelijk voor de gevolgen van hetgeen deze loslopende criminelen kunnen aanrichten in mijn ogen.
  Trouwens, er schijnen duizenden gasten in NL vrij rond te lopen die eigenlijk de bak in moeten, maar de politie is niet in staat ze op te sporen….

 2. HaZ

  Natuurlijk gaat de VVD daar wat aan doen, daar waar ze het in eerste instantie al verknald hebben ( van der Steur,Opstelten), maar dat vergeten we maar even in het landsbelang, toch volksverneukeraars.

 3. Ngatimoto

  In een perfecte wereld zou een overheid de plicht hebben om dragers van enkelbanden te informeren over de vrijwilligheid van de maatregel. Dragers van enkelbanden die deze niet hebben verwijderd zouden daarom recht moeten hebben op een schadevergoeding.
  Kom op advocaten van Nederland, span een proefproces aan. Ben je weer jaren onder de pannen.

  1. Ngatimoto

   Nog even dit. Hang er een inktpatroon aan, net als bij geldkoffers, of een springlading die het onderbeen er af slaat.

   1. Sniper666

    @ Ngatimoto

    Liever geen explosieven aangezien er veel islammeren in de bajes wonen. Dat brengt ze alleen maar op een idee.. Dat hele experiment met mensen voortijdig de bak uit laten en een enkelbandje meegeven rammelt aan alle kanten, niet doen!

 4. RoodGevaar

  Leuk die clash in de Tweede Kamer tussen Gideon Markuszower (PVV) en Theo Hiddema (FVD) omtrent de enkelband. De jurist Hiddema die joods bestuurder Markuszower ‘niet snugger’ noemt.
  Straks heeft Theo een zaak vanwege antisemitisme jegens Gideon (Gidi voor intimi) aan zijn pantalon.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.