De loodgieter in de toekomst

Hoe zal het leven van een loodgieter er nou eruitzien in de toekomst? Dat is een vraag die menigeen zeker zal bezighouden. Ook in de toekomst zal er behoefte zijn naar een loodgieter of een timmerman. Maar dan zullen ze er toch ook moeten zijn!

Met de trend die er nu heerst in de maatschappij, met het oog op beroepen die als minderwaardig worden beschouwd, zal er in de toekomst zeer zeker een chronisch tekort zijn aan zulke vakspecialisten. In de toekomst zal er dus een probleem ontstaan in de maatschappij voor het verhelpen van problemen.

Zullen de uitdagingen groter worden?

In deze wereld van razendsnelle ontwikkelingen op nagenoeg elk gebied zal het werk van een loodgieter uiteraard ook nog zijn uitdagingen hebben. De grootste blijft echter het aanbod aan loodgieters. De meeste jongeren kiezen er namelijk niet meer voor om een vak uit te oefenen en willen graag alsmaar verder studeren. De persoon met de meeste titels is de winnaar en zal ook het meest in aanzien zijn. Het hebben van hooggeschoold kader is nou eenmaal ook heel belangrijk voor een samenleving, maar wie zal er dan overblijven om de rest van het werk te doen. Als er eenmaal geen vakmensen zijn zullen eenvoudige problemen zoals een defecte CV, een verstopping of een bevroren waterleiding in de toekomst zorgen voor onnodig veel ongerief. De beste doctoren of juristen zullen niet in staat zijn het probleem op te lossen. Met het alsmaar groter tekort zullen heel wat werkzaamheden in de samenleving veel meer tijd en geld vergen dan nodig. De grootste uitdaging zal zijn om genoeg jongeren te motiveren om te kiezen voor een loodgietersopleiding.

Hoe kunnen we hier verandering in brengen?

Om in te kunnen spelen op de toekomst zal er dus zeker langzaam maar zeker een mentaliteitsombuiging  gewenst zijn vanuit de samenleving. De gedachte dat je alleen met een universitaire opleiding mee telt in de samenleving zal niet meer van jongs af verteld moeten worden. Als vakman heb je meer dan genoeg opties om een goede positie binnen de maatschappij te bekleden. Het zijn de prestaties die er zullen gelden op de werkvloer, niet de mate van scholing. Een loodgieter kan dus veel hoger in aanzien zijn dan een academicus die er verder niets van bakt.

De loodgieter in de toekomst zal zich dus in een werkgebied bevinden die heel wat meer uitdagingen te beiden zal hebben dan heden ten dage. De snelle ontwikkelingen op het gebied van de techniek zal er ook voor zorgen dat er regelmatig bijgeschoold zal dienen te worden. Ook zullen de opleidingsniveaus veel hoger moeten komen te liggen.  Het beroep van een loodgieter zal er dus heel anders uitzien waarbij het opleidingsniveau zeker niet onder zal doen met dat van een gemiddelde universiteitsopleiding.

Ben je woonachtig in Rotterdam en ben je zelf op zoek naar een loodgieter –> Loodgieter Rotterdam


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Ni28

  Loodgieters werk bestaat vooral uit vuile handen die je achter een PC niet krijgt. Wie wilt het dan nog doen? Er zijn weinig loodgieters, zeker de goede, en die profiteren van de nood. Zij komen niet meer zomaar een kraantje te verhelpen want wat verdien je dan? Dan maar een grote klus in de nieuwbouw dat is veel aantrekkelijker. Maar die lekkende kraan blijft maar lekken. Oplossing bieden op moment de vele klusbedrijfjes die deze gat opvullen. Zij doen eigenlijk alles aan huis en werken zich rot voor een kleine boterham. Totdat ook zij de grote klussen ontdekken en dan komen zij ook niet meer. Een klein klusje in huis wordt een steeds groter probleem.

 2. Sniper666

  Groot probleem is de sociale perceptie van dit waardevolle vak, alsmede vele andere ‘hands on’ beroepen. Het is in de huidige maatschappij veel interessanter om te melden dat je bijvoorbeeld consultant bent, dan loodgieter. Daarnaast krijgt de consultant doorgaans nog meer knaken ook.

 3. Marija

  Krijgen wij niet bakkenvol zandbak-jurken hier?
  Laat henversneld en verplicht een handvak leren, goed om te integreren.

  1. Peter Selie

   Marija heb dat soort lieden meegemaakt, gemakzuchtig, lui en een paar linkse handen daar werd de leiding die over de werkvloer ging, bijna wanhopig van, tot dat ze het spelletje door hadden en ze probeerden dan ook niet meer het quota van deze liede bij te sturen. Het management van een groot bedrijf is net zo politiek correct als die lieden in de Tweede Kamer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.