Gemeenten ontwijken vergoeding traplift: hoe zit het nu écht met de WMO en het PGB?

Veel ouderen en mensen die moeten revalideren hebben moeite met traplopen. De trap kan zelfs een gevaarlijk obstakel worden in huis!

Soms kan dit probleem worden omzeild door alle gebruiksruimtes (badkamer, slaapkamer) op de benedenverdieping in te richten. Maar dit kan lang niet altijd en dus zal er een andere oplossing moeten worden gevonden. Het kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn om een traplift te installeren. Helaas is een traplift natuurlijk niet gratis. Hiervoor dient de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), waarlangs je geld toegewezen kunt krijgen. Maar hoe zit het daar nu eigenlijk mee?

WMO en PGB

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning stelt dat iedereen in Nederland recht heeft op bepaalde zaken. Zo heeft iedereen recht op zorg, op onderwijs en op bepaalde voorzieningen. Hieronder valt ook bescherming als iemand mishandeld wordt, crisisopvang enzovoorts. De WMO heeft als belangrijke functie dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, eventueel met de nodige aanpassingen. Dit kan als gevolg hebben dat veranderingen in een woning worden vergoed door de overheid. Dat gebeurt via een PGB (persoonsgebonden budget). Dit budget wordt telkens opnieuw vastgesteld en kan eenmalig of structureel zijn. Je hebt wel altijd een eigen bijdrage die je moet meebetalen, al is deze meestal niet zo hoog.

Wanneer PGB?

Wanneer kom je in aanmerking voor een persoonsgebonden budget? Je komt in aanmerking als je niet voldoende verdient om zelf kosten te betalen. Uiteraard dekt de zorgverzekering ook al allerlei kosten, maar bijzondere uitgaven worden meestal niet vergoed. Een traplift valt ook onder de WMO als je deze niet zelf kunt betalen en onvoldoende inkomen hebt om ervoor te sparen. De gemeente is dan verplicht om hiervoor een budget ter beschikking te stellen. Dit geldt sowieso voor  een traplift die zorgt dat je (langer) in je eigen huis kunt blijven wonen. Hoewel de gemeente vaak tegensputtert als het gaat om een huurwoning, heeft de rechter uitspraak gedaan dat ook huurwoningen en zelfs openbare ruimtes zoals een gemeenschappelijke hal onder de WMO vallen.

PGB aanvragen

Het aanvragen van een persoonsgebonden budget verloopt altijd via de gemeente. Heb je de mogelijkheid, dan is het goed om iemand anders te laten controleren of je wel echt krijgt waar je recht op hebt. Vooral bij het plaatsen van benodigdheden zoals een traplift sputtert de gemeente nog weleens tegen. Terwijl je het recht aan jouw kant hebt, dus let hier goed op! Je hebt een traplift nodig en dus heb je daar recht op. De gemeente moet dan verplicht een WMO/pgb vergoeding voor je traplift beschikbaar stellen.
De gemeente doet niet voor niets moeilijk: sinds vorig jaar is het niet langer de algemene overheid, maar de gemeente die opdraait voor deze kosten. En hoewel er budget beschikbaar is gesteld, is dit lang niet in elke gemeente voldoende. Daarom doen gemeentes soms moeilijk over de WMO en het PGB waar je recht op hebt. Laat je dus niet te snel uit het veld slaan: als je recht hebt op een traplift vanwege gezondheisomstandigheden heb je bijna altijd recht op een pgb voor een traplift via de gemeente. Zo wordt een traplift een stuk beter betaalbaar!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Lex

  Ken een buurvrouw die na 15 jaar eindelijk een stoellift kreeg ze heeft er 6 maanden gebruik van kunnen maken, toen ging ze dood.

  Triest maar waar afhankelijk van de gemeente kan het jaren duren voordat er een stoellift komt.

  1. Sniper666

   @ Lex

   Ja i.d.d. de gemeente ligt vaak enorm dwars. We willen dat ouderen langer thuis wonen, moet je er ook de middelen voor vrij maken.

 2. Ni28

  Deze regering weet heel goed hoe met de ouderen om te gaan. Nu komt er nog die spuitje van D66 bij. Je hoeft niet zo lang te lijden.

 3. Lex

  Het probleem is dat gemeentes steeds meer taken voor hun rekening moeten nemen. Kleine gemeente kunnen dit niet meer ophoesten. Woon je toevallig in zoon gemeente dan ben je goed de pineut.

  Veelal is een kort geding of een rechtszaak nodig om gemeente tot beweging te krijgen. Ik vind dat een heelhoop taken weer terug moeten gaan naar de staat der Nederlanden. Dat gemeente hun handen weer vrij hebben en het gemeentelijke geld ook daadwerkelijk weer aan de gemeente kunnen besteden.

  Onderhoud wegen en bruggen en gebouwen.

  1. hans-e-pans

   Als de gemeenten geld overhouden dat eigenlijk bestemd is voor de WMO en dat soort subsidies dan mogen ze het gebruiken voor andere doeleinden. Dat is dus de redenen dat ze, de gemeenten, zo traag als dikke stront tegen de helling op zijn. Dan ook nog eens in de winter.

 4. RS

  recent nog contact gehad met de Wet Maatschappelijke Onrust. men kan daar alleen nog terecht voor dingen rollen en rijden…………Gelukkig hebben wij al jaren een traplift, als wij het NU zouden moeten aanvragen KREGEN WIJ HET NIET…………GA MAAR VERHUIZEN NAAR EEN GELIJKVLOERS APPARTEMENTJE……en voor een PGB moet je weer aan een ander loket zijn. Kan alleen maar per email. Bij de WMO hier in Deventer zijn de medewerkers verdeeld in “wijken “…………….en openen de emails 2 x per week……………

 5. Lex

  Het is inderdaad schandalig hoe er met ouderen word omgegaan, mensen die na de 2e wereldoorlog het land hebben opgebouwd.

  Ze worden nu gezien als last, terwijl de overheid deze generatie AOW’ers allang had kunnen zien aankomen. De Babyboomgeneratie van de bevrijding kwam steeds dichterbij en ze deden niets.

  En hoor de overheid en de pensioenfondsen nu eens piepen.

  Opeens moest de pensioenleeftijd naar 67 jaar, Ik vraag me af tot welke leeftijd de jongeren van nu moeten doorwerken tot hun 70e

  Mogen mensen nog wel van hun oude dag genieten.

  Of moeten maar meteen de kist in.

  Als ze eens alle vluchtelingen gaan screenen of ze hier wel

  1. Lex

   VERVOLG

   Rechtmatig verblijven en ze zetten al die genen die geen verblijfsrecht hebben het land uit dat kan miljarden opleveren per jaar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.