Onderzoeksraad geeft genadeloos oordeel over kwaliteit van commandotraining

In 2016 kwam een sergeant van Defensie om het leven op een schietbaan in Ossendrecht. Oefeningen van Defensie worden op deze schietbaan gegeven, waardoor commando’s in wording kunnen oefenen voor levensgevaarlijke en belangrijke missies. Na dit tragische ongeval werd er een onderzoek gestart om de problematiek in kaart te brengen en te kijken of het überhaupt wel veilig is. Het rapport is genadeloos en beschamend voor wat de top van onze Defensie zou moeten voorstellen.

De schietbaan is onderdeel van een academie van de politie, want Defensie heeft zelf geen plek daarvoor. Dat is al beschamend genoeg dat je de top van de top op Defensiegebied niet genoeg faciliteiten kan bieden om goed te kunnen trainen. Politie en commando’s zijn twee fundamenteel verschillende dingen, dus daar moet je ook ander materiaal en locatie voor hebben.

De wandjes van de oefenruimte zijn te dun, waardoor de sergeant, als instructeur, de volle lading kreeg toen die zelf achter zo wand stond. Het toezicht was ook niet voldoende en de sergeant zelf mocht eigenlijk helemaal geen instructeur zijn. Hij was zelf in training om instructeur te worden, dus hij had helemaal niet de bevoegdheid om die trainingen te geven. Dit is absoluut ongehoord voor een van de kerntaken van onze overheid: het land kunnen verdedigen. Met dit soort trainingen vormen de Nederlandse commando’s een lachertje naar buiten toe en is het amateurisme binnen de leiding ongekend.

Toch valt het niet alleen te wijten aan de leiding binnen de organisatie van Defensie, want we weten al langer dat ze niet goed geld hebben bij Defensie om degelijk materiaal aan te schaffen en, zoals nu blijkt, goede trainingen te kunnen geven. Hier moet echt iets aan gedaan worden en snel ook.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. thaithai

  op de foto zijn geen commando’s maar mariniers….een beetje slordig

  1. Sniper666

   @thaithai

   Er staat niet bij dat het commando’s zijn..

 2. cmsuijkerbuijk

  Leve “onze” Blonde Dollie die met haar “grote” kennis van en gevoel voor defensie en militairen (Proést!) dit allemaal mogelijk heeft gemaakt! Je ziet toch maar weer eens, waar een typediploma allemaal goed voor is! Daar kom je vér mee.
  Dat verschrikkelijk over het paard getilde mens moet een gigantische schop onder d’r kont hebben, een paar miljoen strafregels schrijven met “Ik mag nooit meer bezuinigen op Defensie” en daarna maken, dat ze wegkomt!

 3. Peter Selie

  Nog meer stront komt naar boven drijven….

  Asielzoekers beklagen zich bij Raad van State omdat Klaas Dijkhoff regels gezinshereniging handhaaft
  Vluchtelingen waren te laat met aanvraag

  Door Bas Paternotte

  Drie vreemdelingen – één uit Afghanistan en twee uit Eritrea – hebben zich beklaagd bij de Raad van State omdat hun aanvraag om gezinshereniging is afgewezen omdat deze niet binnen de wettelijke termijn van drie maanden is ingediend. Het drietal wilde gebruikmaken van een gunstige regeling voor gezinshereniging die geldt voor gezinsleden van vreemdelingen met een asielvergunning. Zij hebben hun aanvragen echter te laat ingediend, staatssecretaris Asielzaken Klaas Dijkhoff (VVD) heeft de aanvragen daarom afgewezen.

  Maar: de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft woensdag zogenoemde prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie in Luxemburg over de Europese Gezinsherenigingsrichtlijn. De Raad wil weten of deze richtlijn wel toestaat dat Dijkhoff een aanvraag om gezinshereniging afwijst omdat deze niet binnen de wettelijke termijn van drie maanden is ingediend.

  De vreemdelingen zijn het daarmee niet eens en vinden dat de staatssecretaris rekening had moeten houden met hun persoonlijke omstandigheden. Zij kunnen nu alleen nog gebruikmaken van de reguliere procedure om herenigd te worden met hun gezinsleden in Nederland, maar die regeling is minder gunstig.

  De Afdeling bestuursrechtspraak schorst de behandeling van de zaken in afwachting van de antwoorden van het Hof van Justitie in Luxemburg.

 4. Peter Selie

  Nou Commando’s of Mariniers op het plaatje, ik heb respect voor de boys de meeste Nederlanders weten absoluut niet wat de rijke inhoud van trouw betekent, Semper Fidelis.

 5. hans-e-pans

  Wat niet in Nederland? Denk dat er op deze wereld bananenrepublieken zijn waar het waarschijnlijk beter gereld is. Hoewel?

 6. Tguard

  Vissticks ipv graspollen. Man man man ik weet niet of iemand weet hoe een commando getraind wordt maar geloof mij daar geb je geen hi tech voor nodig enkel een zeer gezonde geest en heel maar dan ook heel veel doorzettingsvermogen.

 7. henk vintage

  Voor gezinshereniging ga lekker terug naar je gezin in Eritrea, ruimte genoeg daar in gebieden waar helemaal geen oorlog is.

 8. Skippybal1

  Het probleem is de topstructuur, een klein lullig legertje met ik weet niet hoeveel overbetaalde generaals en niet nader omschreven “burger-personeel”

  Deze toestand, samen met de marechaussee en hun handje klap met politie
  Zorgen voor deze idiote uitwassen.

  Net als in de zorg, schoon schip maken en dan pas geld voor dure spullen.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/20429613/__Generaals_kosten_jaarlijks_11_miljoen__.html

 9. thaithai

  dit is een artkel over commando’s. Daarbij hoort geen foto van mariniers maar van commando’s

 10. Lex

  Whoehahahahaha

  De militairen moet PANG roepen als ze schieten.

  Als ze dan met scherp mogen schieten dan is oefenen levensgevaarlijk voor hun collega’s.

  Dit is te belachelijk voor woorden.

 11. Marn

  Mariniers op de foto verwijzend naar een verhaal over de landmacht……. LVKK ofwel…..Lees voor kip konijn. Grtz QPO

 12. maartenvasbinder

  Gelukkig hebben we Hennis nog.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.