Arts Levenseindekliniek: “Soms moeten kinderen zeggen tegen hun ouders: overweeg die euthanasie!”

Geen categorieaug 21 2017, 20:00
Hoe geen campagne te voeren voor Voltooid Leven? Nou: zo. De Levenseindekliniek
https://twitter.com/EenVandaag/status/899670341005344768
Voltooid Leven is typisch zo'n onderwerp waarover ik geen duidelijke mening durf in te nemen. Aan de ene kant snap ik het principe dat mensen zelfstandig uit het leven mogen stappen als zij het niet meer waard vinden om dit te leven, zeker wanneer zij al een hele tijd geleden in de winterjaren van hun leven zijn aangekomen.
Maar aan de andere kant opent de mogelijkheid tot euthanasie zonder indicatie van "uitzichtloos en ondraaglijk lijden" ook de deur voor mensen die daardoor met een beetje psychologische oorlogsvoering anderen legaal richting de dood kunnen loodsen. Motieven zijn er heus te bedenken: kinderen die een riante erfenis op korte termijn wel zien zitten, of boekhouders van ziekenhuizen die tijd vinden dat plaats wordt gemaakt voor een volgende 'lichting'. Noem het maar op: aan kwaad heeft deze wereld geen gebrek.
Is dat alles echter een doemscenario of gaat dat ook echt gebeuren op het moment dat Voltooid Leven zou worden ingevoerd in Nederland? Het is een vraag waar ik al maanden mee worstel. Iemand die me vandaag onbedoeld heeft geholpen met het beantwoorden ervan, is dokter Constance de Vries die werkt bij één van de bekendste euthanasie-instituties van ons land: de Levenseindekliniek. Zij pleit er gewoon open en bloot voor dat kinderen moeten overwegen hun ouders uit het leven te laten stappen, en dan alsof het iets goeds is. In een interview met EenVandaag zegt ze gewoon luid en duidelijk: “Soms moeten kinderen zeggen tegen hun ouders: overweeg die euthanasie.”
Moet je je voorstellen. Kinderen die op verjaardagen op hun ouders gaan inpraten of ze niet een keertje dood moeten. Alsof je elkaar vakantiebestemmingen aanraadt. Wellicht ten overvloede, maar dat lijkt me dus allemaal geen positieve ontwikkeling. We hebben namelijk allemaal wel eens donkere en duistere gedachten over hoe het wellicht beter zou zijn als die ene persoon of dat specifieke figuur niet meer op deze wereld zouden rondlopen. Gelukkig is echter wel de wet er momenteel naar dat we die ongezonde fantasieën ook weer moeten wegstoppen. Iemand aanzetten tot zelfmoord, is immers strafbaar.
Maar als je Voltooid Leven nu wettelijk verankert, geef je die inktzwarte impulsen van mensen een rechtvaardiging mee: dan is het vanaf dat moment namelijk toegestaan psychologische trucs uit te halen in een poging iemand zover te krijgen dat hij of zij uit het leven wil stappen. En als je dat als Levenseindekliniek ook nog eens gaat aanmoedigen, dan raakt het ethische einde helemáál zoek.
Ik ben na vandaag nog altijd geen uitgesproken voor- of tegenstander van Voltooid Leven, maar de woorden van dokter De Vries hebben we nu wel duidelijk één kant opgestuurd. En dat is niet die van haar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten