Automobilisten laten geld liggen

Automobilisten rijden te vaak met een te dure dekking rond. Dit blijkt uit onderzoek van UnitedConsumers. Veel auto’s van acht jaar of ouder zijn nog all risk verzekerd en dat is weggegooid geld. 1 op de 3 Nederlanders betaalt een te hoge premie voor zijn of haar autoverzekering.

Van de auto’s die tien jaar of ouder zijn, heeft 25 procent nog steeds de hoogste dekking. Twee miljoen auto’s die tien jaar of ouder zijn hebben een beperkt casco dekking. 68 procent van de auto’s tussen de 6 tot 10 jaar is all risk verzekerd. Dit is zonde, want wat je betaalt krijg je niet terug in je dekking.

Een auto verliest al waarde zodra hij de deur van de dealer uit gaat. Vaak sluiten automobilisten een all risk verzekering af, maar vergeten ze de verzekering na een paar jaar om te zetten. Bij een all risk verzekering ben je ook gedekt wanneer het je eigen schuld is, alleen mankementen die door slijtage zijn ontstaan kun je niet verhalen op een all risk verzekering. Veel mensen denken dat ze bij een all risk verzekering wel goed zitten en de verzekering het aankoopbedrag terugbetaalt. Een verzekeraar gaat bij het vergoeden echt uit van de dagwaarde van de auto. En die is een fors stuk lager dan de nieuwwaarde.

Dagwaarde
Wanneer je materiële schade hebt wordt er rekening gehouden met de nieuw- en dagwaarde van je auto. Als er op de polis een lagere waarde gehanteerd wordt terwijl de auto in werkelijkheid meer waard is, gaat de verzekeraar bij schade uit van de waarde die op de polis gehanteerd wordt. Controleer daarom altijd goed of je auto voor de goede waarde verzekerd is.

Een auto die ouder is dan 8 jaar en een dagwaarde heeft van minder dan € 1.250,- kan niet meer verzekerd worden met een beperkt casco. Een all risk dekking kan nog wel, maar het is aan te raden de auto alleen WA te verzekeren. Bij de bepaling van de schade uitkering, kijkt de expert naar de dagwaarde van de auto. De uitkering is nooit hoger dan de dagwaarde. Het zou zonde zijn als je een hoge premie betaalt en bij schade een lage uitkering krijgt.

Autoverzekering vergelijken
Kijk daarom nog eens goed naar uw polisvoorwaarden, zodat u nooit oververzekerd bent. Wilt u een nieuwe autoverzekering afsluiten? Bij vergelijkingssites zoals Geld.nl en UnitedConsumers kunt u verschillende verzekeringen vergelijken, waardoor u nooit teveel betaald. Vergelijk autoverzekeringen en kies de dekking die het beste bij u past.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.