Beter laat dan nooit: kabinet gaat ein-de-lijk paspoort van Nederlandse ISIS-strijder afpakken

Geen categorieaug 22 2017, 19:00
Men had hier wel wat eerder mee mogen binnen - zeg, een jaar of drie - maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Nietwaar?
Als je het Nederlandse beleid op het gebied van Syriëgangers in één woord zou mogen omschrijven zou dat ongetwijfeld het volgende zijn: laks. Men heeft honderden Syriëstrijders naar Syrië laten gaan om er daar lekker op los te moorden, en bij terugkomst hoeven de meesten niet eens de cel in. Ze krijgen een huis en een baan, en ze worden hier in de naam van deradicalisering nog eens goed in de watten gelegd.
Komt er aan dat beleid eindelijk een einde? Heel misschien. In ieder geval kan één Nederlandse jihadist binnenkort fluiten naar z'n Nederlandse paspoort, want minister Blok gaat z'n reisdocument - en alle rechten die erbij komen kijken - intrekken:

"Tenminste één uitgereisde jihadist raakt waarschijnlijk zijn Nederlandse paspoort kwijt. Dat schrijft minister Blok van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer. Sinds maart kan de minister het paspoort intrekken van uitgereisde jihadstrijders die nog niet zijn veroordeeld.

In 'enkele andere gevallen' kijkt minister Blok nog of hij het paspoort van jihadstrijders kan afpakken."

Het is nog wat magertjes, maar goed: alle begin is moeilijk, en dat begin is er nu. Deze persoon kan dan niet meer naar Nederland reizen, zodat wij hem ook niet verplicht weer toe moeten laten mocht hij zich melden. Wegwezen, kerel!
Er is in ieder geval genoeg potentie om dit beleid uit te breiden: er zijn namelijk 190 Nederlanders uitgereisd naar het ISIS-kalifaat om daar eens flink de moordlustige malloot uit te hangen. Degenen die alleen een Nederlands paspoort hebben, kunnen niet gedenaturaliseerd worden - via internationale verdragen is immers besloten dat het landen niet is toegestaan mensen stateloos te maken.
Dus hup: weg met de laksheid, en aanpakken al die ISIS-fanaten!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten