Privacy, wat is dat? Translink speelt gegevens OV-chipkaart door aan het ministerie van onderwijs

Het doel? Frauderende studenten opsporen. Het middel? Privacy afschaffen.

Natuurlijk hebben we allemaal een hekel aan studenten die misbruik maken van studiefinanciering door net te doen alsof ze op zichzelf wonen terwijl ze nog lekker thuis zijn bij papa en mama. Die types krijgen belastinggeld en leven er vervolgens, naast hun studie, lekker op los. Niemand die daar geduld of tolerantie voor heeft.

Helaas voor Vadertje Staat betekent dit niet dat het dus oké is om elk mogelijk middel in te zetten om dit soort studenten op te sporen. Toch is dat precies wat het ministerie van Onderwijs heeft gedaan. Samen met Translink, welteverstaan, het bedrijf achter de OV-chipkaart:

De reisgegevens van minstens tientallen studenten zijn dit jaar door Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, aan het ministerie van Onderwijs doorgespeeld. Dat gebeurde op verzoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo), die onderzoekt of studenten frauderen met de basisbeurs door foute informatie op te geven over hun woonadres.

Dit is dus precies waar wij, mensen die kritisch zijn over de overheid, voor waarschuwden toen bekend werd hoe het chipkaart-systeem zou werken. We werden weggezet als paranoide, maar onze angsten zijn gewoon correct gebleken. De overheid en Translink werken samen om onze privacy te schenden. Het reispatroon van studenten wordt onderzocht, en als ze denken iets gevonden te hebben zitten die studenten vervolgens tot aan hun nek in de stront.

En ja, als dit doorgaat is deze actie tegen studenten natuurlijk nog maar het begin. Translink kan dezelfde informatie doorspelen aan de staat van jou en mij. Nee, daarbij hoeven we niet persoonlijk verdacht te worden van een misdrijf. Ze verzamelen de informatie van iedereen gewoon, analyseren die, en gaan dan pas kijken of iemand mogelijk een misdrijf heeft begaan. En zo ja, welke.

Je wil er niet aan denken waar de overheid dit soort informatie voor kan gebruiken.

Hilarisch genoeg beloofde Translink eerder dat privacy topprioriteit zou zijn voor het bedrijf…. maar geeft het nu toe dat het ministerie inderdaad “vijf a tien verzoeken” heeft ingediend met betrekking tot informatie van specifieke reizigers. En ja, die verzoeken zijn gehonoreerd. Privacy blijkt dus helemaal niet belangrijk voor Translink. Sterker nog, het bedrijf heeft er — net als de staat — schijt aan.

Het relatief goede nieuws is dat één van de studenten onlangs naar de rechter stapte. Die gaf hem gelijk. Hij kreeg geen boete en hoeft ook niets terug te betalen. Het slechte nieuws? Vadertje Staat gaat in hoger beroep. Als Den Haag iets niet pikt dan is het immers een beperking aan zijn macht.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Peter Selie

  Privacy, wat is dat? Translink speelt gegevens OV-chipkaart door aan het ministerie van onderwijs. Had iemand het idee dat er nog privacy bestond dan? Met 1 druk op de knop scrollen ze, al u privacygevoelige informatie, wat ondermeer verkregen wordt door een beoogde samenwerking met het Amerikaanse NSA moloch.

 2. joost2

  Knap dat DDS dit al signaleert.
  In geen enkele krant van vanmorgen kan ik deze onjuiste daad van de overheid vinden.

  Onze maatschappij , met een elitaire bovenkliek die ons besturen en zich alles maar denken te kunnen veroorloven, gaat steeds meer lijken op “Big brother is watching you” een begrip uit het beroemde boek van George Orwell.

  Soms vraag ik mij af wat is er van mijn recht op privacy in dit land nog over?
  Ze weten bijna alles van je.

  De dienst uitvoering onderwijs ( DUO ) ,zo is mijn ervaring, is een fanatieke, intolerante club met tollenaars in dienst, die er een groot behagen in scheppen om studenten op alle mogelijke manieren aan te pakken.
  Zij hebben hun eigen wetten en ik kijk er dan ook niet van op, dat zo’n bedrijf(je) Translink- blij met de opdracht van DUO, want die betalen toch wel uit de staatsruif – geen nee tegen DUO durft te zeggen om gegevens van studenten te overleggen.

  Dit is een schandelijke overtreding van de wet door DUO en een aantasting van de privacy van de studenten. DUO wilde voor politie spelen.
  Ik vrees dat er geen strafrechtelijk onderzoek naar de handelwijze van DUO komt, natuurlijk niet, de kliek die ons bestuurt zal daar wel voor zorgen.
  Ons kent ons nietwaar? En dat is nog het aller ergste ervan.

 3. Punt50

  Nou zeg, blijkt het toch een systeem te zijn om mensen te traceren. Wie had dat gedacht?

 4. meijer61200

  Iets dergelijks gebeurt al jaren hoor in Nederland! Ik heb een huurwoning en elk jaar geeft de belastingdienst (je weet wel die failliete boedel van Wiebes) de inkomengegevens door aan de huisbaas. Ik heb er een aantal keren bezwaar tegen gemaakt, maar helpt helemaal niets. Misschien mijn naam maar veranderen in Achmed, of Faris, kijken of dat helpt.

 5. Parestado4

  Nederland straks de grootste electronische gevangenis van Europa?Zal in dit land als eerste de inplantaatchip van Motorola worden ingevoerd?Waar blijft het protest uit de samenleving?Of is de USA de god van Nederland?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.