Rechters zijn veel te slap voor jihadisten: deze Syriëganger uit IJmuiden komt op vrije voeten

Geen categorieaug 04 2017, 14:00
Ilyas H. probeerde zich tot twee keer toe aan te sluiten bij het ISIS-kalifaat. In 2014 werd hij tegengehouden bij de Turks-Syrische grens en in 2015 werd hij gearresteerd in Bulgarije. Na een jaar voorarrest mag hij nu weer vrij rondlopen, heeft het gerechtshof in Amsterdam besloten.
Het vertrouwen van Nederlandse burgers in de rechtspraak daalt elk jaar. Dat is ook niet zo gek als je kijkt naar de bizarre besluiten die rechters soms nemen. Neem nu de zaak van de IJmuidense jihadist Ilyas H. Hij probeerde zich tot twee keer toe aan te sluiten bij ISIS. In 2014 werd hij gestopt bij de grens tussen Syrië en Turkije, en in 2015 werd hij in Bulgarije gearresteerd. Hij was een overtuigde jihadist, bleek uit de onthoofdingsfilmpjes op zijn telefoon:

"Op zijn telefoon en tablet stonden foto's en filmpjes van onthoofdingen, preken over jihadstrijders, jihadistische strijdliederen en gedode of ernstig gewonde personen."

Ilyas H. beweert zelf dat hij niet naar het kalifaat wilde reizen, maar in een rustig gebied de Koran wilde bestuderen. Daar gingen de rechters niet in mee: volgens het Hof is het "zonneklaar" dat de nu 23-jarige man zich wilde aansluiten bij ISIS. Toch vinden ze dat hij niet meer de cel in hoeft. Ilyas H. kreeg drie jaar celstraf waarvan twee jaar voorwaardelijk. Omdat hij al twaalf maanden in voorarrest heeft gezeten, betekent dat dat hij gewoon op vrije voeten komt.
Er is namelijk "veel veranderd" in het leven van Ilyas H. Hij heeft een eigen woning en gaat een nieuwe opleiding volgen. Hij wordt daarbij gesteund door zijn ouders, die niets van zijn jihadistische sympathieën zouden moeten hebben, schrijft het Haarlems Dagblad. Ilyas H. moet wel gesprekken voeren met reclassering en mag geen contact hebben met mensen die op een terreurlijst staan. Zo zo, streng hoor!
Vind je het gek dat moslims naar Syrië reizen als er nauwelijks een straf op staat? Deze Ilyas H. wilde zich aansluiten bij de gruwelijke moordmachine die ISIS heet. Hij was zich zeer bewust van de misdaden van deze organisatie, want hij had allemaal onthoofdingsfilmpjes op zijn telefoon. Ilyas H. zag die onthoofdingen en dacht: dat wil ik ook! Gelukkig werd hij gearresteerd voordat hij daadwerkelijk misdaden kon begaan, maar straks loopt hij gewoon weer op straat.
Dit soort slappe straffen zijn een keiharde middelvinger naar elke Nederlandse burger die zich wél aan de wet houdt. Mensen die zich aan de wet houden, een opleiding volgen en een baan zoeken mogen torenhoge belastingen betalen en hun zorgpremies gaan omhoog. Maar iemand die tot twee keer toe naar Syrië wil reizen om zich aan te sluiten bij ISIS krijgt een heel traject waarin hij alle aandacht en begeleiding krijgt die hij maar nodig heeft. Als deze Syriëganger straks een aanslag pleegt, hebben de Nederlandse rechters bloed aan hun handen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten