SP neemt afstand van voormalige gemeenteraadskandidaat om antisemitische uitspraken

Jan van der Weiden is al jaren geen lid meer en is sinds zijn kandidatuur voor de gemeenteraad in Castricum niet meer bij de SP betrokken, meldt de Socialistische Partij op Twitter.

Eerder deze week berichtte De Dagelijkse Standaard dat het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël, CIDI, aangifte heeft gedaan tegen de voormalige SP-kandidaat Jan van der Weiden. Van der Weiden was in 2014 kandidaat voor de SP voor de gemeenteraadsverkiezingen in Castricum. Sinds 2015 vervuilt hij Twitter met enige regelmaat met antisemitische uitspraken. Zo meent hij dat Joden een “genetisch” probleem hebben waardoor zij agressief en gewelddadig zijn. Ook zegt hij dat Israël net zo erg als de nazi’s, of zelfs erger is.

Tot twee dagen geleden werd Van der Weiden op de website van de SP aangeprezen als een geweldige penningmeester voor de lokale afdeling. Dit maakt zijn antisemitische uitspraken natuurlijk des te schokkender: ze werden niet gedaan door zomaar iemand, maar door iemand die politiek actief is.

Vandaag liet de SP weten dat Van der Weiden al jaren niet meer actief is voor de partij, en ook geen lid meer is. De SP neemt afstand van zijn uitspraken, die niet namens de partij zijn gedaan.

Dat is natuurlijk goed nieuws. Van der Weiden was in de periode dat hij zich op Twitter profileerde als antisemiet niet meer actief bij de SP. Kennelijk had hij er na zijn gemeenteraadskandidatuur geen zin meer in, of werd hij door de lokale afdeling aan de kant gezet. Antisemitisme heeft geen plaats in de Nederlandse politiek. Het is dan ook een geruststelling dat de SP deze Jodenhater eindelijk heeft weggehaald van haar website.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Ni28

  Als alle partijen zich van dit soort lieden zouden zuiveren hoeveel leden zullen dan overblijven?

  1. K.Dopper

   Als ie even het artikel had gelezen had je geweten dat betrokkene geen lid is van de SP.

 2. swetsnek

  PFFFFFFF++++++

 3. Floris

  Heeft de SP al afstand genomen van Van Bommel en Anja Vuilnisbelt?

  1. K.Dopper

   Daar is geen enkele reden toe.

 4. K.Dopper

  Paul van der Bas had wellicht beter even vooraf de feiten kunnen checken voordat hij zijn stukje schreef.

  Pijnlijk.

  1. nogmaals

   @dopper : Je laat alweer blijken te stom te zijn om voor de duvel te dansen.
   Welke “feiten” en welk “stukje” ?

 5. Parestado4

  Hé Jan:Afgunstig;Jaloers?Je iq is niet bijzonder hoog!

 6. Two Ravens Black Kettle

  De SP zouden veruit de grootste partij geweest zijn als ze de rug hadden recht gehouden, het socialisme fors afgevlakt en het rapport uit (Gastarbeiders en kapitaal) 1983 hadden uitgevoerd.
  Sterker nog
  En ik zeg dit niet met liefde
  Had de SP sinds 1983 geregeerd dan waren we minder slecht af geweest dan met de socialistische Verlichtings haters van de VVD en CDA.
  Boosheid veinzen op de SP is zoiets als boosheid veinzen op het groeien van het gras.
  Nooit zijn ze aan de macht geweest.
  Sterker nog
  Ze werden door de door en door moreel corrupte socialisten van de VVD en CDA uitgemaakt voor racist (omdat ze wilde dat NL niet al te rap evolueerde met al haar eigenaardigheden en vrijheden. Plaats voor velen maar wel met grenzen, dus geen islamitisch haat festijn. En o wee, oh wee wat waren de nihilistische Churchill-haters van de VVD en PvdA toch boos op deze ‘socialisten))

  Boos zijn op de SP is als het groeien van gras terwijl een buffel in je nekt zit te urineren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.