Spanning tussen socialistisch Venezuela en Donald Trump op een hoogtepunt: dreiging van conflict

Donald Trump heeft opnieuw hard uitgehaald naar de regering van Venezuela en ziet de twee opgepakte oppositieleiders als ‘politieke gevangenen’. Trump zegt dat Maduro persoonlijk verantwoordelijk is voor deze gevangenen en hun gezondheid. Hiermee bereikt het (nog koude) conflict een hoogtepunt in de relatie tussen de Verenigde Staten en Venezuela.

Donald Trump heeft al eerder uitgehaald naar de socialistische president van Venezuela, Maduro, maar die was niet zo onder de indruk van Trump:

Als de dreigementen van de keizer en sancties me niet intimideren, maakt niets me bang. Leg alle sancties op die je wilt, maar het Venezolaanse volk heeft gekozen voor vrijheid en ik ben de president van een vrij volk.

Dit ‘vrije volk’ heeft al veel geleden onder Maduro, zoals het gewelddadig onderdrukken van de bevolking, rantsoeneren van basisproducten, en de controle op alle productie te verstevigen. Al met al is er in Venezuela geen sprankje hoop op verandering meer te bekennen nadat Maduro in recente ‘verkiezingen’ zijn grip op het land heeft kunnen verstevigen.

Trump heeft naast Maduro met nog een socialistisch land te maken, Noord-Korea. We zien de taal die Trump uitslaat naar dit land en de spanningen die zijn opgelopen. Noord-Korea test kernwapens en dreigt de Verenigde Staten aan te vallen. Trump dreigt met vergeldingsacties.

Een gemeenschappelijke vijand helpt tirannen altijd om controle te verstevigen op de eigen bevolking. Maduro doet hetzelfde bij zijn bevolking richting het ‘kapitalistische Verenigde Staten’. Het is dus een cirkel waar niet uit kan worden gekomen, want Maduro leeft juist van deze conflicten. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat Venezuela en de Verenigde Staten in dezelfde situatie zullen komen als met Noord-Korea.

Venezuela heeft geen kernknoppen, maar het is al vaker duidelijk geworden in de geschiedenis dat het voor de Verenigde Staten geen noodzaak is om militair in te grijpen in zo een land.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. HaZ

  Off topic
  —————
  Mike van der Galien‏
  Tuesday, August 1, at 20:25 local time, our beautiful daughter Elif Marvel was born!!!!
  https://twitter.com/michaelvdgalien

  Congrats Mike & Esma !

 2. Ni28

  Maduro is al zo doorgedraaid dat hem inderdaad niets meer bang kan maken. Deze omhooggeschoten buschauffeur denkt nu als elke dictator het doet namelijk dat niemand hem kan schaden zolang de militairen achter hem staan. Wat de zaak bemoeilijkt is dat de oppositie verdeeld is door het tijdperk van Chavez. Toch links denken tegen de echte oppositie die rechts denkt. Venezuela heeft in haar geschiedenis weinig rust gekend en heeft zich altijd in een dictatoriale positie bevonden. Lange tijd rechts door militaire dictaturen en de laatste jaren links en door dezelfde militairen gesteund. Die verdeling zorgt voor een problematische oplossing die nog veel tijd zal vergen. Is men nu echt van socialisme genezen of vinden zij het prima als zij maar weer te eten krijgen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.