En nu wegwezen! Islamitische stichting mag Rotterdamse school niet meer gebruiken als moskee

De Turkse stichting moet het pand voor 6 september verlaten. 

Dikke pech voor de Turks-islamitische stichting Milli Görüs Ayasofya. De stichting moet een schoolgebouw dat dienst deed als tijdelijke moskee deze week verlaten op last van de gemeente Rotterdam. De stichting, onderdeel van de fel anti-Westerse Milli Görüs-beweging, gebruikte het pand sinds 2014 toen hun toenmalige moskee moest worden gesloopt wegens asbestvervuiling. De Turkse moslims kregen van de gemeente tot 1 september 2016 om een miljoen euro op te halen voor de bouw van een nieuwe moskee, anders zou de vergunning worden ingetrokken.

Intussen is het 2017, en die moskee staat er nog steeds niet. De gemeente Rotterdam is het zat dat de moslimstichting na drie jaar nog in het oude schoolgebouw zit, en heeft hen gemaand om het pand vóór 6 september te verlaten. Het moet afgelopen zijn met die tijdelijke moskee, vindt de gemeente. Je zou zeggen dat dat een redelijke eis is: in drie jaar had de Turkse stichting makkelijk een nieuwe moskee kunnen bouwen of een eigen onderkomen kunnen zoeken. Maar Milli Görüs is woest: ze willen het pand niet verlaten en hebben bezwaar aantgetekend bij de gemeente, schrijft de Moslimkrant.

Kennelijk heeft dat bezwaar niets uitgehaald, want het ziet ernaar uit dat het oude schoolgebouw vanaf 6 september niet meer dienst zal doen als moskee. De gemeente heeft de huur opgezegd. En dat is maar goed ook: de gemeente hoort geen onderdak of steun te bieden aan islamitische organisaties – geloof is een zaak van de gelovigen zelf, niet van de overheid. Bovendien gaat het hier ook nog eens om een moskee die gelieerd is aan een zeer anti-Westerse groepering. Milli Görüs gelooft dat de islamitische wereld ten onder gaat vanwege ‘onreine’ Westerse invloed. De beweging streeft een islamitische gemeenschap na die vrij is van dat soort invloeden.

Zulke denkbeelden staan haaks op integratie in de Nederlandse samenleving. De Milli Görüs-moslims willen niet meedoen in de samenleving maar keren zich er juist faliekant tegen. Dat soort radicale opvattingen kunnen we hier niet gebruiken. Wegwezen dus uit dat schoolgebouw!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. marco1

  Er is toch een islamitische samenleving zonder westerse invloeden. Saoudi-arabie misschien een idee voor ze om daar te gaan wonen.

 2. sjun

  De naam Aya Sofia mag wel blijven. Wellicht iets bijschaven tot Aya Sofia Constantinopel.

 3. Nasrani

  Wegwezen, en het liefst niet alleen uit dat schoolgebouw maar uit Nederland. Fijn opweg naar Turkije, waar jullie thuis horen.

 4. Obiwokekenobie

  Religie moet ver weg blijven van het onderwijs… ook huisvesting in een schoolgebouw vind ik een kwalijke zaak.

  Scholen moeten een veilige plaats zijn voor kinderen. Deze stichting predikt haat. Haat moeten we weghouden van onze kinderen.

  1. Nasrani

   Islam moet ver weg blijven bij onderwijs. Dat is een ideologie. Verder moet ieder zijn kind kunnen opvoeden zoals hij of zij dat wil, inclusief onderwijs.

 5. Christina

  Niet alleen uit het gebouw weg, maar gewoon uit Nederland, allemaal!!

 6. hans-e-pans

  Persoonlijk begrijp ik nooit als je zo tegen de Nederlandse- cq West-Europesche manier van leven bent wat zoek je dan hier. Maar ergens denk ik dan het slechte en weet ik wel weer waarom ze hier zijn.

  1. Hetzalwelweer

   In hun eigen land en/of omgeving worden ze uitgekotst. In NL noemen wij deze mensen Tokkies. Maar deze door de NPO benoemde doktoren en architecten zijn altijd van harte welkom.

 7. Punt50

  Alle Islam moet weg uit NL, en liefst de rest van Europa ook. Weg met die haatcult.

 8. Peter Loosduinen

  Alhoewel ik blij ben met minder islam moet ik wel opmerken dat ik vraagtekens zet bij de bovenstaande beschrijving.

  Op Wikipedia staat namelijk o.a. het volgende:
  De beweging staat kritisch-democratisch open voor iedereen en houdt de dialoog na met alle stromingen binnen en buiten de moslimgemeenschap in Nederland
  Ook zet de beweging zich in voor integratie en emancipatie van Turken in de Nederlandse maatschappij. Na de moord op Theo van Gogh werd in de moskeeën van Milli Görüş een preek voorgelezen, waarin openlijk afstand genomen werd van de moord. Milli Görüş noemde hierin de moord op Van Gogh “een laffe daad, waarbij het extra treurig was dat de moord door een moslim in de naam van de islam is gepleegd”.

  Wie meer over deze beweging weet zou dit bij de reacties moeten plaatsen om meer helderheid te verschaffen.

 9. HaZ

  Den Haag,Utrecht en nu Rotterdam sluit moskeeen. Still counting………..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.