Europese Unie op de formatietafel: sowieso een grotere rol voor de EU

Ja, de Europese Unie is aan de beurt. Dit onderwerp ligt nog op de formatietafel, maar er schijnen ‘hele andere ideeën’ tussen de partijen te bestaan met betrekking tot de Europese Unie. Dit is natuurlijk een leuk theaterspelletje, want als het er op aankomt dan zijn alle formatiepartijen voor een grotere rol van de Europese Unie. 

Of het nu een grotere rol is voor het klimaat (D66/ChristenUnie), of migratie (VVD/CDA), alle partijen vinden ergens wel een rol weggelegd voor de supranationale organisatie. We kunnen het echt niet zonder de rol van de Europese Unie, tenminste dat zeggen ze dan. Er is natuurlijk een verschil tussen een supranationale aanpak en een intergouvernementele aanpak, dus samenwerking tussen naties.

In het radio 1-programma Kamerbreed kwamen er een interessante uitspraak:

In het radio 1-programma Kamerbreed verklapt CU-Kamerlid Joël Voordewind zaterdag dat „Europa nog besproken moet worden” aan de formatietafel. Zijn eigen partij is naar eigen zeggen ’kritisch’ op de Europese Unie en vindt niet dat er naar uitbreiding gekeken moet worden, zoals Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker afgelopen week bepleitte. „Juncker neigt naar een Verenigde Staten van Europa”, aldus Voordewind. „Daar krijg je de kriebels van.”

Dat is allemaal leuk en aardig, maar deze partijen zien op elk gebied met de ‘goede redenen’ wel een grotere rol voor de Europese Unie weggelegd. Daarnaast moet er een compromis gemaakt worden en stel je voor dat er echt twee kampen zijn met aan de ene kant ‘niet meer Europese Unie’ en aan de andere kant ‘wel meer Europese Unie’ dan is het compromis altijd ‘meer Europese Unie’.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Nasrani

  Ook dit was voorspelbaar. De CU zal, zoals bij vele punten, zijn principes verruilen voor het pluche. De SGP zal voor Christenen bij een volgende verkiezing hopelijk het alternatief zijn.

 2. Punt50

  Wat ze nu in elkaar proberen te timmeren is pro-EU. Helaas…

 3. Guus Geluk

  Oud-vicepremier Rouvoet heeft altijd nadrukkelijk in het nee-kamp van EU-lidmaatschap gezeten. (Balkenende heeft Nederland later alsnog Brussel ingefrommeld). Ook nu zal de opstelling ten opzichte van de EU buitengewoon kritisch zijn.

  Dat geldt natuurlijk ook voor het CDA en de VVD. De conservatieve partijen zullen ageren tegen een eurofiel beleid. Het is dus waarschijnlijk dat D66, een eurofiel bolwerk, zal worden overstemd.

  Las vandaag in het VVD-huis-aan-huis-blad, ook wel de Telegraaf genoemd, dat de deals met Noord-Afrikaanse landen geen breekpunt meer is. Opvang in de regio dus.

  Even nog ministersposten verdelen en het autootje van Rutte gaat weer vier jaar rijden.

 4. Dunu Zithlau

  De VVD zal dus nogmaals zetelverlies moeten gaan incasseren indien zij zich compromitteert aan D’66.

 5. Ben Zine

  Dit wordt echt zo’n VERSCHRIKKELIJK kabinet… Juist omdat het allemaal zo moet worden dichtgespijkerd en omdat het zo ontzettend lang duurt kan er niks goeds uitkomen. Niet voor niets luidt het gezegde: “Wat goed is komt snel”. Als het een natuurlijke, harmonische combinatie van personen en geesten was, dan lag dat regeerakkoord al na twee maanden op tafel. Dit is zooo kunstmatig en geforceerd, dat wordt echt een misworp. Maar des te beter. Snel kabinetscrisis, nieuwe verkiezingen en dan een nieuwe verse ploeg onder leiding van Thierry en Geert. Weg met de spilzucht van links, die miljoenen uitgeven aan volstrekt nutteloze hobbies als “integratie-” en “deradicaliseringsprojecten. Het is zo makkelijk om andermans geld over de balk te smijten. Belastinggeld waar anderen (vaak de middenklasse) hard voor hebben gewerkt, en wat gewoon wordt VERSPILD. Van die spilzuchtcultuur, die is ontstaan in de jaren ’70 tijdens Den Uyl, moeten we echt af. Wie herinnert zich nog Jan Pronk, die met vele miljoenen aan ontwikkelingssamenwerking smeet. Die man had echt een gigantisch gat in z’n handen, dat was gewoon bizar. Het leek wel of hij ruzie had met al dat geld.

  1. Neworder

   ..een nieuwe verse ploeg onder leiding van Thierry en Geert..
   Tja, de grootse partij mag beginnen met formeren en dat zullen niet de PVV of FvD zijn .
   Na al die uitspraken van Geert, valt die gelijk af en zal Thierry het moeten doen met de door hem zo verafschuwde partij kartel.
   Ach zo zielig voor dat populistisch rechts – op de rechtse fora groot maar slelt in wezen niets voor….

 6. buitenbeentje

  VVD en D66 zijn horig aan Verhofstad, de federalist. Dan weten we het dus wel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.