Lekker prutsen: gevaarlijke gek met uitreisverbod kreeg alsnog ‘per ongeluk’ paspoort

Slim, jongens!

Neemt de overheid onze veiligheid wel serieus? Dat is iets waar je weer eens stevige vraagtekens bij kunt plaatsen bij het lezen van dit bericht. Niet alleen weigert Den Haag om nou eindelijk eens maatregelen te nemen waar je écht iets aan hebt – afreizen als jihadist is onvoorwaardelijk paspoort weg zonder enige kans om ooit Nederland weer in te komen, bijvoorbeeld – de karige dingen die wél doorgevoerd zijn blijken door een hoop inefficiënte bureaucratie simpelweg niet goed te werken.

In dit geval kon een ‘persoon die als antiterreurmaatregel een uitreisverbod had’ alsnog dát krijgen wat zulke mensen nou net niét moeten hebben: een paspoort. Toch kon de gevaarlijke gek -naar alle waarschijnlijkheid een aspirant-jihadist natuurlijk – vrolijk naar zijn lokale gemeente gaan, een paspoort aanvragen en dat ding luttele dagen later weer ophalen. Alsof er niets aan de hand was!

Hoe dat kan? Dat zit zo: in Nederland hebben we één overkoepelend systeem – de BRP – met basisinformatie over mensen (o.a. naam, BSN, geboortedatum en – vooralsnog… – geslacht) dat door alle bevoegde instanties kan worden ingekeken: de woongemeente is echter verantwoordelijk voor het bijhouden van die informatie. Daarnaast hebben we óók nog een Register Paspoortsignaleringen, wat dus een ander systeem is. Krankzinnig genoeg had niemand ooit de moeite gedaan om die twee systemen aan elkaar te linken, dus moeten gemeenten zelf fijn controleren of niet toevallig één van hun inwoners op die lijst staat en zo ja, dat invoeren in de BRP.

En ja, je kunt je voorstellen dat sommige gemeenten daar wat serieuzer mee omgaan dan andere: zó vaak komt het niet voor natuurlijk, dus wie weet hoe lang het soms duurt voordat men die lijst weer eens bekijkt. In dit geval dus véél te lang: het paspoort dat op 1o april werd uitgegeven, werd pas op 11 augustus weer ingetrokken. Dat zijn dus maar liefst vier maanden waarin een potentiële jihadist vrolijk zijn gang kon gaan: onacceptabel!

Minister Plasterk heeft inmiddels toegegeven dat het hier ‘niet helemaal goed gaat’ en dat het inderdaad maar eens tijd wordt om dit proces te automatiseren. Dat zal echter wel weer eventjes op zich laten wachten, want zoals wij inmiddels weten, neemt men daar in Den Haag onze veiligheid niet altijd even serieus.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

  1. Kodi

   Ik wens een uitgereisde Jihadist niet meer terug in Nederland. Dat zou pas verschrikkelijk zijn. Er kan beter daar en hoe eerder hoe beter de ongebluste kalk overheen.

   1. Punt50

    @ Kodi

    Precies. Dat uitreizen is een enkeltje, wegwezen met dat spul.

 1. HaZ

  Die Plassterk is zich de pleuris geschrokken, toen hij terugkwam van zijn “welverdiende” zomerreces: Eerst al direkt aan de bak mbt St.Maarten en dan dit er ook nog eens bij. De man is niet te benijden, want die lag al thuis met de voetjes omhoog te wachten welke topbaan zijn mede kartelgenoten voor hem aan het ritselen zijn.

 2. Ni28

  Er gebeurd weleens meer per ongeluk of gepland. Onkunde is doorgedrongen tot de hoogste contreien. Een vis begint te rotten aan de kop.

 3. Parestado4

  Leve de anarchie!Als straks crisis komt,kunnen ideologieën weelderig tieren.Krijgen we een herhaling van de jaren 30?l`Histoire cest sur repête?

 4. nienke

  Per ongeluk ja ja.

 5. Babaji538

  Ik ging vroeger
  naar het ziekenhuis
  om beter te worden,
  maar ik ben
  nooit in het ziekenhuis geweest.
  Petra Cecilia Maria Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.