Lid studentendispuut geeft toe: de ontgroening is één grote marteling door machtswellustelingen

Waarom nemen bedrijven dit soort types eigenlijk nog aan?

Dat het er vreselijk aan toe gaat bij studentenverenigingen wisten we natuurlijk al, maar nu is een lid van een dispuut zo vriendelijk geweest om openheid van zaken te geven voor de website Folia.nl. In haar verhaal legt de studente uit hoe haar ontgroening was… en hoe zij zich gedroeg toen zij in staat was om een nieuwe lichting te ontgroenen. De enige logische conclusie: tijdens de ontgroening gedragen oudere leden zich als psychopaten pur sang. Ze vernederen nieuwe leden bewust en doen dat niet om “een band te creëren,” zoals ze altijd roepen, maar omdat ze erop kicken.

Het jaar daarna waren de rollen omgedraaid. Ik mocht de nieuwe meisjes ontgroenen. Ik voelde een adrenalinekick tijdens het ontgroenen. Jij weet wat je moet zeggen om hen extra te laten zweten. Jij bepaalt wanneer ze naar de wc mogen, of iets gaan drinken of mogen uitrusten. Je krijgt respect en voelt je belangrijk. Je hebt macht en totale controle over anderen. Wanneer kan je dat nu meemaken? Ik ben geschrokken van die gevoelens.

 

Het blijft me verbazen dat er nog altijd werknemers zijn die bestuursleden van dit soort maffiose organisaties aannemen. De bestuursleden zijn verantwoordelijk voor alles wat er in hun vereniging gebeurt. Als daar een cultuur is waarbij de ontgroening eerst en vooral uit martelingen en vernederingen bestaat zegt dat alles over die bestuursleden. Zulke types wil je gewoon niet voor je hebben werken. Nee, ook niet als ze tranen met tuiten huilen dat het allemaal één keertje was en dat ze zich alleen maar zo lieten gaan omdat ze “macht” hadden.

Oh ja. En wat denk je dat je hebt als je een toppositie bekleedt in een bedrijf of in de politiek? Juist. Macht. Heel veel zelfs. Als je je als student zo misdraagt zul je als manager of politicus niet anders doen. Nou ja, wellicht dat je het beter verhult, maar eens een lul, altijd een lul.

Daarom dus: weg met dit soort types. Ga je machtshonger maar op je eigen gezin botvieren, niet op werknemers van bedrijven en al helemaal niet op studenten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Ben Zine

  Volkomen doorgeslagen zieke macho bier lullo subcultuur. Dat is dan het toekomstige topkader van banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, woningcorporaties etc. Fout volk.

 2. Ngatimoto

  Ja, dat wisten we toch al? Berouw en inzicht komen op latere leeftijd.
  Er zijn genoeg onderzoeken gedaan waarbij duidelijk werd dat als je mensen bepaalde opdrachten geeft ze redelijk snel sadistische trekjes gaan vertonen.
  Koppel dit aan veel te veel alcohol en stoerdoenerij en je hebt een stel kandidaten voor de SS van de Nazi’s. Het soort dat de eigen hond de nek doorsnijdt omdat er een opdracht toe werd gegeven. Ik begrijp alleen niet waarom dit soort clubs überhaupt nog bestaat. Lid worden geeft aan dat je zelf totaal geen ruggengraat hebt.

 3. Pedrito

  Als sollicitanten een W.O. of Hbo-opleiding hebben vraag ik tijdens het kennismakingsgesprek of men lid was van een studentendispuut. Is dat het geval, dan wordt het gesprek onmiddellijk beëindigd en betrokkene afgewezen. In mijn bedrijf geen nietsnuttende lullo’s !

  1. K.Dopper

   Was Pedrito ook geen lid van een studentenvereniging toen hij studeerde?

   1. Pedrito

    NEEN Doperwt !

    1. K.Dopper

     Op welke universiteit was dat?

     1. IJscoman

      Op welke universiteit heb jij eigenlijk je fopstudie sociologie gedaan, Wim Hutten-met-je-scheve-kop

     2. K.Dopper

      Het gaat me niet om de specifieke universiteit maar om het feit dat elke universiteit in Nederland ook studentenverenigingen kent die geen ontgroeningen kennen en geen onderdrukkend klimaat hebben. Pedrito kan zijn oordeel onmogelijk op eigen ervaring baseren.

     3. Roughwood

      Vraagt onze uitkeringtrekkende (immers dag in dag uit op ieder tijdstip van de dag op deze website zijn/haar/genderneutrale digitale scheten producerende) reaguurder met drie danslessen en een cursus kantklossen!

     4. swetsnek

      studeren was voor jou te moeilijk homo get a life

 4. Michael

  Ik snap die laatste zin niet zo goed. Het is dus wél ok om sadistische machtspelletjes te spelen in het gezin? Het lijkt mij eigenlijk nooit ok

 5. Rex Gildo

  ’t Gaat om studenten met een driedubbele achternaam die geen idee hebben van het leven van gewone werkende mensen.
  Donderdag is de ‘stapavond’ voor bij een universiteit of hogeschool ingeschreven jongelui.
  Ik ben er helaas meerdere keren getuige van geweest, dat de ‘heren’ en ‘dames’ zich in een uitgaansgelegenheid totaal niet konden gedragen.
  Men zoop alles door elkaar; bier met bessenjenever waar ze zo dronken van werden, dat ze hun broek en plein publiek lieten zakken en er op het toilet een geweldig zootje van maakten.
  Dat moet dan het bestuur van een groot bedrijf worden of zelfs de politieke leiding van het land.
  Om nog maar niet te spreken van die weerzinwekkende excessen die zich binnen de verenigingen afspelen.

 6. Two Ravens Black Kettle

  Dan ga je toch niet bij een studenten dispuut ?
  Onder mijn vriendenkring op de unie zat er niemand bij zo’n club.
  Wij waren een verzameling individuen
  De kans dat ik me zou laten vernederen door wat dikkenekken was exact nul
  Maar
  Het is een keuze
  Studenten zijn geen kinderen
  Daarna dus niet jammeren.

 7. Yato

  Precies de rede waarom ik nooit bij zo’n studentenvereniging, laat staan een dispuut ben gegaan. Heb wel meer verhalen gehoord dat je bijv. een hele fles jenever moet drinken of zes liter water achter elkaar, wat in beide gevallen zelfs dodelijk kan zijn. Schijnbaar moest je ook in een verenigingshuis eerst je kamerdeur ‘er in n**ken’ wat inhield dat je eerst een one-night-stand moest weten te scoren voor er een kamerdeur bij jou werd geïnstalleerd. Tevens is het eerste jaar duur, niet alleen in contributie (meestal meer dan 100 euro) maar omdat je soms ook massaal ouderejaars moet trakteren op bier. Met dat soort zuipende dronkenlappen moet ik sowieso niets te maken hebben.

  Er zal echter echt wat pas veranderen als nieuwe studenten massaal niet meer bij zulke verenigingen gaan of hardop ‘nee’ durven te zeggen en anders de vereniging meteen maar verlaten als er onredelijk met ze wordt omgegaan. Het probleem is echter dat sommige mensen zich richten op een kamer bij een dispuut, dus ze plaatsen zichzelf daarmee in een heel benauwde positie waarin ze geen keuze hebben en alles moeten doen wat de ouderejaars zeggen. Wat leren we daaruit: Nooit een kamer bij een vereniging of dispuut nemen.

  Daarbij zijn er tevens meestal genoeg andere leuke verenigingen, bijv. een sportvereniging waar je ook bij kan gaan. Genoeg gezelligheid, en als het je toch niet bevalt zoek je iets anders.

 8. h_keur

  Wil je er bij horen en je netwerk opbouwen voor een topfunctie in het bedrijfsleven, bij de overheid of in de politiek, dan wordt je dus lid van een studentenvereniging. Die voormalige corpsleden met de inmiddels bekende macho mentaliteit leiden ons land, bekleden topfuncties bij de politie en andere overheidsdiensten en de bevolking verbaast zich dan ook nog waarom er toch zoveel corruptie en machtsmisbruik is? Daarom gaat deze ‘beschaving’ binnen korte tijd volledig ten onder.
  Ik ben blij en dankbaar, dat ik de verleiding heb kunnen weerstaan om daaraan deelgenoot te worden. Ik wens mezelf ’s avonds recht in de spiegel te kunnen aankijken, met al mijn gebreken en tekortkomingen, maar met een goed geweten.

 9. hk77

  Ondanks het feit dat Vindicat iets meer leden trekt wordt duidelijk dat het gros van de studenten zich afkeert van deze bralcultuur. Gelukkig beschouwt men dit soort clubs niet als cultureel erfgoed. Want beste mensen wees eerlijk welk goed vertegenwoordigen zij. Een kinderlijke, elitaire en sadomasochistische subcultuur. Het zijn en blijven dezelfde typetjes die kiezen om aan dit sadistisch universum deel te nemen. Dom, verwend, bevooroordeeld en uiterst elitair. Kortom alle deugden waar een fatsoenlijk mens niets mee van doen heeft. Ze voelen zich blijkbaar thuis in dit soort killing fields. Want dat zijn het. Niets anders. De jongens en meisjes die in hun dispuutjes alle vernederingen ondergaan doen het vanuit een verstikkende onzekerheid. Nadat ze alle onderdelen glansrijk behaald hebben voelen zij zich boven de maatschappij verheven. Zo zieliug want in wezen kunnen ze niets.

  In het verleden gold de vuistregel zonder lidmaatschap geen baan in het bedrijfsleven. Helaas zijn de tijden drastisch veranderd en zien veel bedrijven geen heil om dit soort mensen in dienst te nemen. Ik zie het in mijn eigen organisatie hoe men dit soort types steeds meer weert. Het probleem zit hem in hun karakter zelf. Managers die menen een corpscultuur op werknemers los te laten falen. Een enkeling daargelaten. Binnen de hierachie van een modern bedrijf zijn andere normen en waarden gevraagd. Niet een soort SS. Ik hoop dat de politiek en het bankwezen volgt. Mijns inziens is veel ellende veroorzaakt in het verleden omdat dit soort knorren een luizebaantje kreeg aangeboden. Robin Lintschoten vind ik een schoolvoorbeeld.

  Zelf haat ik coprsballen. Mijn eigen ervaringen met hen zijn uiterst negatief. Ik vind ze nichterig en gemaakt. Op het hyperactieve af. Stijf in de omgang en ziekelijk jaloers. De fase dat ik medelijden had ben ik gepasserd. Zeker nadat de heren en dames van Minerva in 1989 besloten om mij als laatste niet club lid letterlijk de deur uit te werken in het studentenhuis waar ik woonde. Fysiek geweld werd niet geschuwd.Sindsdien haat ik elke stinkende vuile corpsbal en huppelkut. Succes

 10. Babaji538

  Noem, ik als voorbeeld,
  de edele heren te Tilburg.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.