Nederlands eiland Sint Maarten gooit de grenzen zonder pardon dicht. Ha, daar kan het dus wél…

Orkaan Irma zorgde voor een enorme verwoesting op Sint Maarten. Een ramp van epische proporties, dus de eilandraad reageerde dan ook kordaat. De grenzen zijn er nu tot nader order gesloten. Volgens mij kan ook het grotere Europese broertje binnen het Koninkrijk – Nederland – daar het één en ander van leren.

In tijden van crisis kan de regering beslissen om de grenzen – al dan niet tijdelijk – wat beter te gaan bewaken. Heel erg vreemd was het dan ook niet dat de eilandraad van Sint Maarten, zeg maar het kabinet van het eiland, besloot om de dwars over het eiland lopende grens met het door de Fransen bestuurde Saint Martin te sluiten. Het is geen oncontroversieel besluit, maar het is vermoedelijk wel de beste beslissing die je kan maken in zulke tijden. Even de boel de boel laten, en tijd geven voor het aanpakken van de binnenlandse problemen na de allesverwoestende orkaan Irma:

“Op Sint-Maarten wordt met verbazing gereageerd op het sluiten van de grens met Frankrijk. Het lokale bestuur liet vrijdag plots niemand meer binnen zonder een paspoort van het Koninkrijk der Nederlanden. Eilandbewoners die vanaf de Franse kant van het eiland kwamen en bijvoorbeeld naar familie wilden, stonden voor een dichte deur.

Nederlandse ordehandhavers zoals mariniers voeren de maatregel momenteel uit. Maar de beslissing daartoe werd genomen door het lokale bestuur, vertellen zij.”

Het is niet voor het eerst dit jaar dat een Antilliaans eiland ballen toont als het gaat om het openstellen van de grenzen. Curaçao stuurt ook gewoon alle Venezuelaanse bootvluchtelingen terug die daar op de stranden aanspoelen. Lokale media wezen er daar terecht op dat de vluchtelingen een onevenredige wissel zouden trekken op de gezondheidszorg en de arbeidsmarkt van het eiland.

Er werpt zich één heel duidelijke vraag op: als het daar kan, op zo’n piepklein eiland, waarom lukt zoiets dan niet op het Europese vasteland? Het zijn nu nota bene Nederlandse mariniers die de linie op Sint Maarten nu bwaken, en mensen controleren die willen passeren. Nederland heeft die expertise dus wel in huis.

Maar toch is er besloten om geen gebruik te maken van die expertise en die bevoegdheden, ondanks de vluchtelingencrisis die in 2015 en 2016 ons land aangedaan heeft. Sterker nog: het idee om de grenzen te sluiten of beter te bewaken werd zelfs tot taboe verklaard, waaraan vrijwel niemand kon of mocht tornen. En moet je ze eens zien op de Antillen: daar gebéúrt het gewoon.

Ik hoop dat Nederlandse beleidsmakers zich nu ook even achter hun oren gaan krabben. Grenzen sluiten en bewaken: het kan, en het mag. Zie Sint Maarten namelijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Punt50

  Het kan daar wel omdat het een eiland is. Zie ook bijv. Australië, een heel groot eiland.

  1. Fred Schuit

   Het kan hier ook, mits de politieke wil er maar is, daar is ook een grens over land net als tussen Nederland en Duitsland en/of België, en de Venezolanen komen ook aan met bootjes maar worden linea recta terug gestuurd, terwijl Frontex op de middellandse zee veerdienstje speelt. Maar de Antillen vallen niet onder de resolutie van Straatsburg 1975, vandaar dat het daar wel kan en hier niet.

   1. Pjotter

    Fred Schuit@ Het hier ook ondanks Straatsburg (zie Denemarken)

 2. Rex Gildo

  Allereerst moet men daar eerst orde op zaken stellen en bij de wederopbouw zijn geen pottenkijkers cq ramptoeristen nodig.
  Als de grens ook maar wordt dichtgehouden voor gelukzoekers die eruit willen, naar Nederland bijvoorbeeld.
  Dan zitten we straks met een zootje plunderaars opgescheept.
  Trouwens; de 13 miljoen euro die gisteren in aanwezigheid van ontelbare enge bekende NL’ers bij elkaar is gebedeld is lang niet genoeg om die BN’ers te betalen laat staan het eiland weer te fatsoeneren.

  1. Mart

   Rex…..Die plunderaars hebbie al lang binnen,maar houden zich nog gedeist.

 3. Mart

  Het kan dus omdat ze ZELFBESTUUR hebben,dus niet eerst hoeven vragen ”of het mag van Den Haag”.Nederland heeft helaas gèèn zelfbestuur meer,want dat hebben de klooioos overgegeven aan een stelletje door het volk NIET GEKOZEN lieden in Brussel.

  1. van Urk

   En zo is inderdaad het hier zo gesteld, beste Mart. De Polen en de Hongaren weten uit eigen ervaring dat hun soevereiniteit niks meer voorstelt onder de vlag van de EU.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.