Oeps: zelfs ministers van Financiën schieten EU-bobo Juncker’s europlannetjes genadeloos af

Sommigen lijken meer te hebben geleerd van de eurocrisis dan Juncker zelf.

Ooit, toen Europa nog niet geregeerd werd door de megalomane kliek die er nu zit, was Jean-Claude Juncker minister van Financiën in zijn thuisland Luxemburg. Je zou denken dat iemand die die post in één der welvarendste landen ter wereld bekleedt, wel het één en ander leert over hoe economische zaken in elkaar zitten, maar alles bleek minder waar.

Dat werd deze week uiterst duidelijk toen meneer tijdens zijn State of the Union niet alleen pleitte voor een Europese minister van Financiën maar, nog veel erger, een snelle invoering van de euro in EU-landen die dat nog niet hebben. Dan hebben we het dus over landen als Polen, Tsjechië, Roemenië en Bulgarije. Vooral die laatste twee landen klinken als een geweldige toevoeging aan het eurogebied, maar niet heus.

Dat vonden wij hier bij De Dagelijkse Standaard natuurlijk niet bepaald een geweldig idee, en met ons nagenoeg de gehele Europese bevolking. Extra pijnlijk is echter dat de Europese ministers van Financiën, vandaag bijeen in het Estse Talinn, zijn ideeën ook vrijwel unaniem afschoten. Zelfs onze eigen Jeroen Dijsselbloem had zowaar wat zeer wijs te melden: volgens hem kunnen we “die landen niet dwingen tot hetzelfde economische tempo”. En dat klopt natuurijk helemaal: het hele probleem met de euro is immers juist dat er te grote verschillen bestaan tussen landen, die je nou niet bepaald verkleint wanneer je de twee zwakste landen van de EU eraan toevoegt.

Juncker zal zijn plannetjes daarom toch wat moeten bijstellen. Zijn strategie is eigenlijk een heel logische: nu de altijd al kritische Britten het schip verlaten, grijpt men in Brussel de kans om nu eindelijk eens al die knettergekke plannen door te voeren die het met de Britten erbij nooit gered hadden. Helaas is ook bij de overgebleven landen het enthousiasme voor zijn Europese eenheidsdroom ver te zoeken, en hij mag drie keer raden waar dát nou aan kan liggen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. DutchDropveter

  ik vraag me toch hardop af hoe Junker na zijn termijn over straat gaat. Hij zal op zijn minst naar de plastische chirurgisch moeten want ik denk dat hij door de eerste beste dwaas word aangereden.

  Hij is geen man van het volk, hij heeft geen oren, geen ogen en kennelijk ook weinig inlevingsvermogen en kennelijk ook nog een onbekende agenda die hij beter naleeft dan de mening van het volk dat zijn circus betaald.

  Junker is een man die op zijn leeftijd moet denken; Goh wat wil ik op mijn grafsteen hebben staan en laat ik van de laatste 10 jaar in mijn leven vooral het leven van miljarden andere niet verzieken ik heb mijn kansen 30 jaar geleden gehad nu is het aan de ‘jongeren’

  Die opa moet er weg net zoals al het andere grijze spul daar in Brussel tot die tijd ben ik meer dan alleen voorstander van een Nexit

  1. poison

   Door een dwaas aangereden??? Denk het niet. Met een bezopen kop de straat oversteken en hij loopt zo onder een vrachtwagen. En die “dwaas” word vereerd als een held.

 2. Homo erectus

  Voordeel is dat hij nu wel de plannen van de EU heeft bekent gemaakt.
  De nieuwe EUSSR is in de maak en staan erbij en kijken ernaar.

  1. K.Dopper

   Je moet er niet naar staan kijken maar, als je de plannen van Juncker verwerpt, stemmen op partijen die dat ook doen. Als bij de volgende verkiezingen een meerderheid van de Nederlanders op de PVV en het FvD stemt stappen we met z’n allen uit de EU.

   Voorlopig voelt een grote meerderheid van de Nederlanders daar geen donder voor maar de wonderen zijn de wereld niet uit.

   1. Chris Schoneveld

    Dopper, wat vind jij van Juncker’s plannen? Ga nou niet meteen de PVV en FvD erbij slepen maar geef je mening over de voorgestelde uitbreiding. Over de meerderheid gesproken, ik wil wedden dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking Junker’s ideeën afwijst. Daar hoef je geen PVVer of FVDer voor te zijn.

 3. HaZ

  Misschien kan onze “held op sokken” Dijsselbloem eens een geschikt moment trachten te vinden om Juncker dit face to face te melden, mits nuchter natuurlijk. Of toch maar ff wachten wat het met je baantje bij de EU gaat worden, jeroen…..?

 4. Ecoshaarlem

  Het is toch bekend, en menigmaal hebben vele burgers in alle landen van de Brusselse kliek gezien hoe Juncker zich gedroeg als een zware alcoholist, die moet de EEG besturen, in iedere zich zelf respecterende zaak, zou hij op staande voet ontslagen worden, maar o.a Pinokkio de leugenaar Rutte, en Juncker zoenende maatje Timmermans, en vele anderen houden hem het hand boven zijn hoofd, want hij bepaald de belangrijkste functies, en daar verkopen vele hun land voor, hoe triest!

 5. Babaji538

  Ik ben opgegroeid met een vader
  die, naast de bierflesjes en cognac glazen;
  snoeischaren, een bijl met hakblok
  en toch zeker minstens 3 tot 4 motorzagen (kettingzagen)
  in zijn bezit had.

  Ik ben er nog steeds. Een geweldige prestatie.
  Niet te evenaren.

  Nou, heb ik inmiddels de eigenaardige bezigheid
  tot liefde ontwikkeld, om mensen die ik erg graag
  maar dan ook bijzonder graag mag,
  niet zomaar levend te willen, en gaan, begraven
  maar verder dan twintig meter diep, in de koude aarde.

  Niks komt terug tot niks.

  Natuurlijk, met de schup van mijn pa.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.