Opgestapt SP-Kamerlid geeft kabinetsontwijker Roemer van onder uit de kan: “Partij is té gericht op actievoeren!”

Het gaat weer eens allesbehalve goed met de Socialistische Partij. Oud-Kamerlid Farshad Bashir luidt de noodklok over de Gemeenteraadsverkiezingen van aankomend voorjaar. De partij dreigt in heel veel gemeentes niet mee te doen dankzij het feit dat de SP maar niet volwassen wil worden.

Het is bij de SP inmiddels vaste prik: opgestapte Kamerleden klagen steen en been over de dictatoriale sfeer die er rondhangt. Dat ligt niet zozeer aan Emile Roemer, die vooral onnozel is, maar meer aan partijvoorzitter Ron Meyer. De man blijkt een communistische tiran van weleer, en laat dan ook geen kans onbenut om de mensen in zijn partij uit te buiten of allerlei verplichtingen op te leggen. Dat hoef je uiteraard niet van het rechts-conservatieve De Dagelijkse Standaard aan te nemen. Maar neem het dan in ieder geval aan van Farshad Bashir, een Kamerlid van de SP dat bij de verkiezingen in maart opstapte om zijn heil elders te zoeken:

“‘De partij draait op vrijwilligers, mensen die het heel druk hebben. Die waarderen het niet als je van bovenaf oplegt wat ze moeten doen. Het animo stokt onder leden als het een moetje wordt. Ook Leeuwarden doet voor de tweede keer op rij niet mee met verkiezingen. De provinciehoofdstad, onbegrijpelijk! Ik zie kaderleden in onder andere Leeuwarden overstappen naar lokale partijen. Zo verliezen we goede mensen.’

Begrijpt u de koers van voorzitter Meyer?

‘Ik zie wat hij probeert. Hij wil een activistische partij naar vakbondsmodel. Natuurlijk, actievoeren zit in het dna van elke SP’er. Maar een partij moet meer zijn. Actie is geen doel op zich, maar dat is het wel geworden onder Meyer. Wil je actievoeren in de hoop dat een VVD-wethouder naar je luistert of heb je liever je eigen SP’er in het college?

‘Ik ben een echte socialist die van actie houdt, daar hoeft niemand aan te twijfelen. Maar hoe het nu gaat is te eenzijdig, té veel gericht op actievoeren.'”

De kritiek sluit naadloos aan bij het boek dat oud-Kamerlid Sharon Gesthuizen eerder deze maand uitgaf. Ook zij had het over een nare partijsfeer waarbinnen alleen ruimte was voor de edele visie van de eeuwige leider – en verder helemaal niets. Met name Jan Marijnissen was een tiran, maar ook zijn opvolger als partijvoorzitter – Ron Meyer – kan er wat van.

Maar niet alleen Meyer blijkt incompetent door zijn tirannie. Ook Roemer wordt incompetentie verweten, maar dan omdat hij niet ging praten over de vorming van een nieuw kabinet. Hij sloot zichzelf uit, waardoor de SP voor de zoveelste keer op rij met lege handen aan de kant staat. Bashar wordt er gek van: “Roemer had aan die tafel het eigen risico kunnen regelen. Dat is veel effectiever dan achteraf partijen aan te spreken op het breken van hún belofte.”

Ik zou dus zeggen: pak de popcorn er maar weer bij! We lijken namelijk geen verkiezing te kunnen houden zonder dat één linkse partij zichzelf volledig kapotmaakt. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 was dat GroenLinks, in 2017 was het de PvdA. En voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart aanstaande gaat de SP zichzelf lekker de vernieling in helpen. Farid Bashar heeft vandaag het spits afgebeten: dat er nog vele andere ontevredene leden van de Socialistische Partij mogen volgen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. DolleDries

  Die partij is verledentijd.

 2. Ngatimoto

  Ron Meyer+ Lilian Marijnissen.
  Dit zijn twee mensen die op voorspraak en dwang van de kant van Jan Marijnissen zijn aangesteld om de door hem gewenste politieke ideeën uit te voeren.
  Maar die oude gedachten van het communisme doen het niet meer.
  Zelfs niet in Rusland, behalve bij bijna uitgestorven generaties.
  In de Tweede kamer en leders hebben ze altijd veel kritiek op de organisatie van de PVV.
  Het zou beter en eerlijker zijn als men wat kritischer zou zijn over de SP.
  Daar zijn nog genoeg vragen over te stellen.
  Bij de SP ontbreekt kwaliteit.
  De woordvoerders voor de diverse onderwerpen zijn vaak ver onder de maat.

  1. Neworder

   –Bij de SP ontbreekt kwaliteit.
   De woordvoerders voor de diverse onderwerpen zijn vaak ver onder de maat.–

   Je bent in de war met de PVV, kan de beste overkomen hoor.

   1. DolleDries

    Sarko wanneer is de crematie van de tomatenclub. En kan ik ook een klein urntje krijgen in de vorm van een tomaatje.

 3. Ni28

  Het is alleen maar goed dat de SP niet volwassen wordt. Zo houden!

 4. Punt50

  Nieuws! Farshad Bashir sluit zich aan bij DENK.

  1. Ecoshaarlem

   Als dat geen nep nieuws is, geeft die man zich zelf een brevet van onvermogen, en mag de SP maar blij zijn, wie naar DENK stapt is tevens een aanhanger van die dictator Erdogan uit Turkije, kijk nog eens naar zijn aanhang toen in Rotterdam!

 5. Guus Geluk

  Ja, dat was erg laf. Toen Rutte hen een plaats aanbood in de Treveszaal, wisten zij niet hoe vlug zij weg moesten komen.

  Dat wordt nooit wat met de SP.

 6. Parestado4

  Ja, luisteren is soms zo moeilijk.Het is maar van welke kant je het bekijkt!

 7. Ecoshaarlem

  Mijn partij is het niet,en zal het ook nooit worden, maar een ieder die lid gaat worden van de SP weet toch dat het een actie partij is, daarmee hebben zij in het verleden ook goede resultaten mee geboekt, maar wij zijn geen Fransen die de straat opgaan, zou eigenlijk wel eens goed zijn, je ziet de resultaten hiervan in Frankrijk.
  Nu afgeven op je partij waar je jaren lid van bent geweest is niet fris!
  Over Meyer heb ik geen mening komt misschien nog wel, maar Roemer is een zeer correct persoon in het parlement, kunnen vele nog een voorbeeld aan nemen, en zeker geen leugenaar als ons schoothondje Rutte van Mevr. Merkel, maar hij heeft ook snel een goede baan nodig!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.