Rutte heeft zijn nieuwe ongevaarlijke marionet gevonden: Klaas Dijkhoff vrijwel zeker leider VVD in Tweede Kamer

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) na het debat in de Tweede Kamer. Screenshot video. © De Dagelijkse Standaard
Foto: Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) na het debat in de Tweede Kamer. Screenshot video. © De Dagelijkse Standaard

De VVD krijgt een nieuwe fractievoorzitter. Het wordt vrijwel zeker Klaas Dijkhoff. Die is nu staatssecretaris, maar wordt door de VVD-top al langer gezien als een man die de rol van VVD-leider prima kan waarnemen zolang Rutte premier is.

Lange tijd leek de ‘race’ voor het lijsttrekkerschap van de VVD nog iets van spannend te zijn. Er waren namelijk twee bekende kandidaten: Jeanine Hennis én Klaas Dijkhoff. Maar dat is nu over en voorbij. Hennis heeft namelijk laten weten gewoon nog een keer minister te willen worden. Aangezien Jeanine altijd krijgt wat ze wil is dat dus al kat in het bakkie voor haar.

Ondertussen wordt Dijkhoff gezien als politiek talentvoller, rustiger en “gevatter.” Daarom wil de VVD-top hem graag deze hondenbaan geven. Want ja, zolang Mark Rutte feitelijk de grote VVD-man is, is het dat natuurlijk. De leider van de VVD in de fractie moet immers continu de beslissingen van de premier verdedigen. Die beslissingen zijn maar heel zelden rechts of liberaal.

Daar zit je dan als ‘fractieleider.’ Je hebt helemaal niets te zeggen, moet ‘gewoon’ doen wat Rutte zegt, maar krijgt wel alle kritiek over je heen als het misgaat.

Daarom is het geen wonder dat Dijkhoff liever géén fractieleider wil worden. Hij zou liever minister worden in een nieuw kabinet, nu hij een tijdje staatssecretaris is geweest. Maar slecht nieuws voor hem: volgens het AD vindt de VVD-top dat hij het pas verdient om minister te worden als hij éérst fractieleider wordt. Daarom accepteerde Halbe Zijlstra die positie eerder ook. Zijn beloning zit er nu aan te komen: hij is mede-onderhandelaar met Rutte wat betekent dat hij gegarandeerd een ministerpost krijgt.

Natuurlijk is het nogal arrogant dat de VVD er maar even vanuit gaat dat de partij de volgende keer wéér meeregeert.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

10 reacties

 1.   

  De vervelende verwende jochie Zijlstra als minister, dat is na Rutte ramp 2.

  1.   

   Ja, zeker weten! Een gladjanus!

 2.   

  Vreemd, er zijn al verschillende Kamerleden bij de VVD ministers geweest die geen fractievoorzitters waren!

 3.   

  Dat wordt in VVD kringen “democratisch” beslist; iedereen mag zijn zegje doen, maar bij het stemmen tellen mag er niemand zijn die het niet met Mark Rutte eens. Zeg maar de
  Kim-yong-Un met een botersausje aan de Noordzee.

 4.   

  Hedentendage voel ik me net als de boxer uit het experiment van Pavlov.
  Elke keer wanneer ik de term VVD hoor komt al mijn eten subiet omhoog.
  Nu weer Klaas Dijkhoff en zijn voorliefde voor kindbruidjes en religieuze pedofielen.

 5.   

  Klaas Dijkhoff heeft al een haatbaard, dat gaat de goede kant op (Kuch).

 6.   

  Ja, al de fractievoorzitters zijn marionetten. Dat is wel zo handig, een rebellerende fractie betekent gerommel in de coalitie.

 7.   

  Wat een start voor Klaas Dijkhoff, als men hem ziet als het schoothondje van Rutte!
  Maar het duurt niet lang meer of Rutten verlaat de Nederlandse politiek, en krijgt een top functie in Brussel, daar zorgt die alcoholist Juncker wel voor, en Rutten heeft daar al jaren aan gewerkt.
  De Nederlanders krijgen dan te horen dat zijn functie zo goed voor ons is land is, voor mij blijft het gewoon een grote leugenaar denk maar aan die 1000 Euro, en het referendum, en nog veel meer wat onder de pet is gebleven!

 8.   

  Dit betekent straks 3 maal minder VVD net als de PvdA gedoemd te mislukken.

 9.   

  Deze man was er nìet verantwoordelijk voor, om gewoon
  boven de rechterlijke macht, acties te gaan ondernemen.
  Moet kunnen.

  Klaas Vaak kwam vroeger, nog weleens op tijd.

  Petra Hermans

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!