Beangstigend: twee Nederlandse ISIS-aanhangers willen aanslag plegen, maar Justitie weet niet wie het zijn

Geen categorieokt 28 2017, 11:00
Lekker veilig dan: het Nederlandse Openbare Ministerie heeft open en bloot moeten toegeven dat het ISIS-aanhangers heeft horen overleggen over het plegen van een aanslag in Nederland. Dat is voldoende grond voor een rechtszaak, maar er is echter één probleem: ze hebben geen idee wie de terroristische islamisten zijn die dood en verderf willen zaaien in ons land.
Je vraagt je echt af hoe het in vredesnaam mogelijk is dat ISIS geen aanslag in Nederland heeft weten te plegen, terwijl alle omringende landen wel getroffen zijn. Dat kleine wonder komt in ieder geval niet door het OM: de staande magistratuur moest vandaag toegeven geen idee te hebben wie twee ISIS-gasten waren die gewoon aan het telefoneren waren om de voorbereidingen van een aanslag door te spreken. Levensgevaarlijk, maar tevens zo anoniem als het maar zijn kan:

"Vorige week eiste justitie acht jaar cel tegen Rotterdammer Jaouad A., die alles in huis had voor een aanslag: een kalasjnikov, munitie, explosieven, video’s, handleidingen, een IS-poster. Sluitstuk van het bewijs vormt een afgeluisterd gesprek. Jaouad A. lijkt met een handvol andere mannen te spreken over het plegen van een aanslag. Met name twee gesprekspartners klinken nog radicaler dan A. Des te opmerkelijker is het dat zij nog steeds vrij rondlopen.

Justitie heeft zelfs geen idee wie het zijn. „Wij kennen hen alleen als NN1 en NN2”, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie."

De bewuste informatie werd aangeleverd door de AIVD, die verder ook niets bekendmaakt over de heren NN1 en NN2, die we voor de aardigheid best Abu al-NN1 en Abu al-NN2 kunnen noemen. Het brengt de Nederlandse rechtstaat nu in een lastig parket: terwijl Jaouad A. de bak in draait vanwege zijn verboden wapentuig en zijn voorbereidingen voor een aanslag, ontspringen de anonieme Abu's de dans. Zij kunnen dus gewoon opnieuw beginnen met het voorbereiden van een aanslag, en ditmaal hopelijk (voor zichzelf dan) wél uit het vizier van de Nederlandse autoriteiten blijven.
Het is een weinig opbeurend vooruitzicht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten